Ce îți dorești să te faci când vei fi mare? Iată o întrebare pe care toți am primit-o atunci când eram mici și la care am răspuns ghidați de lucrurile care ne-au stârnit interesul la acel moment. Dezvoltarea vocațională la copii reprezintă însă suma tuturor elementelor la care suntem expuși în copilărie. Contează foarte mult modele parentale și sociale, activitățile și jocurile preferate.

Psihologul Yolanda Crețescu ne învață cum să descoperim potențialul copiilor noștri și cum să îl stimulăm, astfel încât să dezvoltăm din copilul creativ un adult responsabil, aflat în consonanță cu cele trei elemente importante din viața sa: sinele, familia și viața profesională. Astfel, vei ști încă de pe acum ce meserie i se potrivește copilului tău.

Citește și: Ce meserie a avut Teo Trandafir înainte să devină celebră. Iată ce a făcut cu primul ei salariu. A plâns de fericire

Ce meserie i se potrivește copilului tău. Modelele din copilărie

Modelele pe care le avem în copilărie și la care suntem expuși dictează, de fiecare dată, abc-ul vocațional, structura de personalitate și tiparul comportamental. Odată ce suntem expuși de mici unor profesii din perspectiva acțiunilor adulților, ne vom canaliza sau vom alege să reținem în viață acele aptitudini și atitudini față de muncă. Dacă avem un părinte care este obosit, preocupat, stresat, chinuit de munca lui, atunci copilul nu-și va lua nici meseria ca model, nici abilitățile sau aptitudinile pe care acel părinte le exersează în exces. Și asta deoarece copii își culeg modele din experiențe pozitive. În schimb, dacă își va percepe părinții echilibrați, relaxați și liniștiți în raport cu locul de muncă, atunci copiii își vor dori să fie ca mama și ca tata”, afirmă Yolanda Crețescu, psiholog.

Citește și: Metode alternative de învățământ. Care se potrivește copilului tău?

Ce meserie i se potrivește copilului tău. Stimuli care îl încurajează

Pe lângă aceste modele, există și anumiți stimuli care îi vor încuraja pe copii să își descopere potențialul și să îl fructifice, sub coordonarea și supravegherea parinților și a unui personal specializat în acest sens. Yolanda Crețescu afirmă că orientarea vocațională, care presupune conturarea unor abilități, poate începe de la vârsta de 2 ani, odată cu conștientizarea propriei indentități. Aceasta continuă până la 10 ani. La acestă vârstă, mulți copii pot avea idee de ce ar vrea să facă mai departe. Ca urmare, ar putea fi ghidați în acest sens pentru a alege activități extrașcolare care să-i ajute. Apoi, liceul îi va apropia de scopul lor. Bineînțeles, cu timpul, ei își pot schimba opțiunea, dar un scop clar îi va ajuta.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com