Menta ajută digestia, scăderea în greutate, greața, depresia, oboseala și durerea de cap.

Este, de asemenea, utilizată în tratamentul astmului bronșic, a pierderii memoriei și a problemelor de îngrijire a pielii.

Menta este o plantă populară bine cunoscută de sute de ani pentru proprietățile sale medicinale.

Poate fi folosită în multe preparate culinare în forma sa proaspătă sau uscată.

Pasta de dinți, gelurile pentru bărbierit, guma de mestecat, odorizantele, bomboanele, ceaiurile, balsamurile, uleiurile și inhalatoare cu aromă de menta sunt cele mai utilizate.

Datorită gustului său proaspăt, extractul de mentă este asociat în mod obișnuit cu prăjituri, biscuiți, suplimente nutritive, produse fără zahăr și batoane energizante.

Siropul de mentă este utilizat în băuturile alcoolice și nealcoolice.

9 remedii simple și la îndemână pentru a combate febra natural

Menta și beneficiile sale – 14 motive să o consumi

1. Ajută în digestie

Menta este un aperitiv excelent sau un agent de curățare a gurii. Aroma plantei activează glandele salivare din gură, precum și glandele care secretă enzimele digestive, facilitând astfel digestia.

De asemenea, calmează stomacul în caz de indigestie sau inflamație. Este un remediu puternic pentru ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil (IBS).

Un studiu realizat în 2013 arată că mentolul prezent în mentă are capacitatea de a ameliora diareea.

Uleiul de mentol derivat din bomboanele de mentă poate fi foarte liniștitor pentru greață și răul de mișcare pentru cei care merg cu barca sau avionul.

2. Tratează greața

Frunzele de mentă, în special cele proaspăt sfărâmate, vă ajută să faceți față grețurilor și durerilor de cap.

Aroma puternică și revigorantă de mentă este un remediu rapid și eficient pentru greață. Utilizați ulei de mentă sau orice alt produs care are aromă de mentă și problemele de stomac vor fi atenuate.

3. Elimină durerile de cap

O problemă lansată de Institutul Elvețian de Bioinformatică menționează că utilizarea mentei ajută la ameliorarea durerilor de cap.

Balsamuri cu bază de mentă sau cu ulei de mentă ca bază, atunci când frecati pe fruntea și nasul, oferă o ameliorare rapidă în cazul unei dureri de cap.

Această plantă medicinală este o substanță naturală de calmare, astfel încât aceasta poate atenua inflamația și creșterea temperaturii care este adesea asociată cu dureri de cap și migrene.

4. Prevenirea tulburărilor respiratorii

Cercetările conduse de Prof. Ron Eccles de la Universitatea Wales, Marea Britanie, afirmă că mentolul ajută la ameliorarea congestiei nazale.

Aroma puternică a acestei plante este foarte eficientă în curățarea congestiei gâtului, a bronhiilor și a plămânilor.

Acest lucru oferă o ameliorare a afecțiunilor respiratorii care rezultă adesea din cauza astmului și a răcelilor comune.

Pe măsură ce menta răcește și calmează gâtul, nasul și alte canale respiratorii, ameliorează și iritația care provoacă tuse cronică.

Acesta este motivul principal pentru care atât de multe balsamuri și creme conțin menta.

Spre deosebire de inhalatoarele bazate pe aerosoli, cele cu mentă ca componentă fundamentală tind să fie mai eficiente și mai ecologice.

Ai cel puțin 8 motive să consumi salvie. Află ce beneficii are această plantă miraculoasă

5. Tratamentul astmului

Utilizarea regulată de mentă este foarte benefică pentru pacienții cu astm bronșic, deoarece este un relaxant bun și ameliorează congestia.

Cu toate acestea, excesul de mentă irită nasul și gâtul.

6. De ajutor în problemele sânilor

Pentru multe femei, alăptarea este o parte frumoasă a creșterii unui copil, dar poate afecta sânii și sfârcurile.

Un studiu de cercetare publicat in International Journal of Breastfeeding in 2007 a aratat ca uleiul de mentă ajută la reducerea fisurilor mamelonului și a durerii care adesea însoțesc alăptarea.

7. Reduce depresia și oboseala

Menta este un stimulent natural, iar mirosul singur poate fi suficient pentru a vă încărca și a vă face creierul să funcționeze din nou la un nivel superior.

O cercetare făcută în 2014 afirmă că includerea mentolului în dietă este o opțiune extraordinară dacă te simți leneșă, anxioasă, deprimată sau pur și simplu epuizată, menta și uleiul esențial poate ajuta.

Poate fi ingerat, aplicat topic sau inhalat ca vapori și toate aceste tehnici vă pot da un impuls bun.

O modalitate populară de a obține rezultate bune într-o manieră ușoară este să puneți câteva picături de ulei esențial de mentă sau ulei de mentol pe pernă și lăsați-o să funcționeze pe timpul somnului.

Puteți chiar să experimentați folosirea unui gel de duș de corp pe bază de eucalipt. Va revigora corpul.

8. Îngrijirea pielii

În timp ce uleiul de mentă este un bun antiseptic și antipruritic, sucul obținut din mentă este un excelent agent de curățare a pielii.

Calmează pielea și ajută la vindecarea infecțiilor și mâncărimei. Este eficientă pentru coșuri și acnee.

Proprietățile sale antipruritice pot fi utilizate pentru tratarea mușcăturilor de insecte, cum ar fi cele ale țânțarilor, albinelor, viermilor, viespilor și grenadelor.

Senzația de răcire vă va scuti de iritație și de nevoia constantă de a vă scărpina, iar natura antiinflamatorie reduce umflarea.

În același sens, uleiul de mentă este adesea o componentă de bază a produselor care respingă insectele, cum ar fi lumânări de citronela.

9. Previne pierderile de memorie

Un studiu a fost efectuat la Universitatea Cardiff, privind efectul gumei de mestecat asupra stresului, vigilenței și cunoașterii.

S-a constatat că persoanele care au mestecat frecvent guma cu mentă, au avut niveluri mai ridicate de retenție de memorie și vigilență mentală decât cei care nu au făcut-o.

Cum albești dinții prin metode naturale. Este ieftin și ușor!

10. Pierdere în greutate

Menta vă ajută în eforturile de a pierde în greutate într-un mod sănătos.

Un studiu publicat în 2003 sugerează că menta ajută la stimularea enzimelor digestive care absorb substanțele nutritive din alimente și consumă grăsimi și o transformă în energie utilizabilă.

Prin urmare, prin adăugarea de mentă în dietă, creșteți cantitatea de grăsime consumată și folosită, în loc să fie stocată.

11. Tratează sterilitatea

Există opinii mixte cu privire la rolul de mentă în tratarea acestei afecțiuni.

Unii susțin că utilizarea prelungită a mentolului poate cauza sterilitate, reducând abilitatea femeii de a concepe interferând cu producția de ovule și uciderea acestor gameți.

Acest lucru se datorează proprietăților germicide și insecticide ale plantei, care sunt benefice pentru multe probleme de sănătate.

Alte cercetări au susținut că bărbații care fumează țigări cu mentol sunt mai susceptibili de a suferi de impotență decât cei care fumează țigări normale.

Nu este sigur dacă acest lucru se datorează numai tutunului sau dacă aspectul mentolat are ceva de-a face cu acesta.

Un alt grup de cercetători sugerează că menta poate fi de fapt folosită pentru a trata sterilitatea la femei.

Este suficient să spunem că trebuie făcute multe cercetări privind efectele mentei atât la impotența masculină, cât și la sterilitatea feminină.

12. Îngrijirea orală

Conform studiilor de cercetare, menta are calități germicide și reprimează rapid respirația.

Se adaugă sănătății orale prin inhibarea creșterii bacteriene dăunătoare în interiorul gurii și prin curățarea limbii și a dinților.

În timpurile moderne este unul dintre cele mai comune elemente din pasta de dinți, apă de gură și alte produse de igienă dentară.

Desigur, cel mai simplu mod de a obține aceste rezultate este să mestecați pur și simplu frunzele.

13. Alergiile și Febra Fânului

Alergiile sezoniere și febra fânului (cunoscută și sub numele de rinită) afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Extractele din frunzele de mentă au inhibat eliberarea anumitor substanțe chimice, care agravează simptomele nazale severe asociate cu febra fânului și alergiile sezoniere.

Plante de folos pentru diabetici recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

14. Prevenirea cancerului

Studiile curente arată că anumite enzime care se găsesc în mentă pot ajuta la prevenirea și tratarea cancerului.

Menta și alte beneficii

Băuturile și alimentele care conțin această plantă vă răcoresc în timpul verii și sunt adesea incluse în cocktail-urile de vară pentru o aromă revigorantă. Este un bun relaxant.

O proprietate specială a plantei care pare destul de contrară efectelor sale tradiționale de răcorire și relaxare este că ea induce transpirația.

Asta se poate întâmpla dacă este consumată în timpul febrei, rupând astfel febra și accelerând viteza de recuperare.

Sucul de mentă poate fi aplicat și pentru vindecarea și calmarea arsurilor. Este benefic în tratamentul reumatismului.

Planta medicinala îmbunătățește activitatea creierului, deși cercetarea legitimă și consecventă asupra impactului său neurologic este incompletă.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto