Oamenii o numesc Mănăstirea Sâmbăta și este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Se află în comuna cu același nume din județul Brașov.

Terenul i-a aparținut boierului Preda Brâncoveanu care a ridicat în 1654 o biserică din lemn. Aici, în 1696, primul ctitor domnitorul Constantin Brâncoveanu a zidit o mănăstire din piatră.

Este o mănăstire ortodoxă, un loc monahal de călugări. Puteți vizita biserica veche dar și pe cea nouă.

Mănăstirea Brâncoveanu are hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, un colț de rai

manastirea sambata

De cum pășești în curte te cuprinde o stare de liniște ce te îmbie la reculegere și rugăciune. Privire sunt mângâiate de florile viu colorate din grădină, dar și de picturile murale existente aici.

Pe urmele lui Arsenie Boca la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus

izvorul-arsenie-boca-(2)

Părintele Arsenie Boca și-a petrecut o parte din viață aici, fiind starețul mănăstirii între anii 1940 și 1944. El a purtat rangul de preot II la mănăstire.

În pădurea de lângă lăcașul de cult există un altar al părintelui Arsenie Boca, chilia sa săpată în piatră și un izvor cu apă potabilă. Aici puteți simți energii din cele mai puternice, vindecătoare după mărturiile unor credincioși.

Fântâna Izvorul Tămădurii din curtea mănăstirii, de care se leagă multe întâmplări miraculoase, a fost restaurată. Se dorește și extinderea altarului în pădure pentru a se săvârși slujbe religioase în aer liber.

„Academia de la Sâmbăta”

Este vorba de o clădire cu aproximativ 70 de camere, respectiv 130 de locuri, un amfiteatru cu o capacitate de 150 locuri realizată pentru ca cei care vor să se reculeagă sa poata fi primiți și găzduiți.

Cei cazați pot participa la slujbele religioase, la conferințe pe teme religioase, culturale, artistice. Aici mai există și un atelier de pictură, o sală de conferințe, o bibliotecă bogată în cărți, majoritatea de teologie.

Se poate vizita și muzeul de la mansardă, unde vizitatorii pot admira Colecția Antonie Plămădeală, o serie de manuscrise, cărți vechi scrise în mai multe limbi străine, chiar persane și arabe. Colecția de scrisori ale lui IPS Antonie cuprinde semnături ale unor personalități ca  Dumitru Stăniloae, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Mihail Sadoveanu, Nicolae Steinhardt, Ioan Alexandru, Bill Clinton, etc.

La Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus se găsește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Sursa Foto crestinortodox turvirtualbrasov

Save