Lysa Hora sau Muntele Pleșuv se află în Kiev, la confluența râurilor Dnipro și Lybid, și reprezintă un loc de legendă, plin de mistere pentru ucraineni. Mulți locuitori se tem și în zilele noastre să traverseze dealul pe înserat, chiar dacă el are o frumusețe aparte și face parte din rezervația naturală a Fortăreței din Kiev.

Altare păgâne străvechi și ritualuri magice

Mare parte din dealul Lysa Hora este împădurită, dar niciun copac nu crește pe culme. Niciodată nu au crescut copaci în partea cea mai înaltă a acestui deal, iar oamenii se tem că influențele malefice din trecut își fac și acum simțită prezența.

Poveștile spun că Lysa Hora a fost în vremurile vechi un loc de întâlnire a vrăjitoarelor, aici se țineau tot felul de ritualuri satanice și se adunau vrăji puternice. Locul a fost descris și în lucrările lui Nikolai Gogol drept unul dintre cele mai înfricoșătoare locuri din Ucraina.

Lysa Hora, dealul bântuit de suflete chinuite

Armata rusă a construit pe acest deal, în anul 1872, o fortăreață, dar curând s-a dovedit a fi inutilă orașului. Ea a fost folosită ulterior drept un simplu depozit de armament și muniție.

În timpul revoltelor de la începutul secolului XX, Lysa Hora a fost folosită drept închisoare și loc de execuție pentru intelectualii și revoluționarii ucraineni care se opuneau regimului țarist din Rusia. Peste 200 de oameni au fost asasinați mișelește aici între anii 1906 și 1917.

Din acea perioadă s-au răspândit temerile locuitorilor din Kiev că dealul este bântuit de sufletele celor care au murit în chinuri atroce. Soldații ruși care păzeau garnizoana au raportat câteva incidente stranii, apariții misterioase și zgomote inexplicabile. Unii dintre ei și-au pierdut mințile, fiind nevoiți să facă de pază noaptea, când spiritele morților luau în stăpânire locul.

În cel de al doilea război mondial, Lysa Hora a fost scena unor lupte crâncene dintre apărătorii ucraineni și atacatorii naziști. Eroismul soldaților ucraineni care au apărat aceste locuri a devenit legendar și a sporit faima locului. Și acum, în 2022, când Kievul este puternic bombardat, sperăm ca Lysa Hora să rămână un punct de rezistență important pentru Capitala Ucrainei.