Dacă micuțul tău începe școala, este un moment emoționant și plin de neprevăzut. Este bine să-l pregătești din timp, să-i formezi o imagine pozitivă despre școală. Dacă este deja școlar, reîntâlnirea cu colegii poate fi un motiv de bucurie.

Atunci când ai un copil care începe școala, nu-l amenința ca și cum aceasta ar fi un bau-bau. Nu-i spune cuvinte ca ”gata cu joaca, de acum mergi la școală”. Nu povești despre școală ca și cum ar fi o pedeapsă. Dimpotrivă, ajută-l să aibă așteptări pozitive despre ce se va întâmpla acolo.

Propune-i o sesiune de cumpărături înainte de a începe școala

Lasă-l să-și aleagă singur câteva cărți și rechizitecare-l atrag. Dacă este deja școlar, permite-i să-și îmbogățească „zestrea” de cărți și rechizite cu care s-a înrolat în clasa I. Cumpără-i câteva accesorii speciale. Pixuri vesele, o ascuțitoare haioasă ori poate vreun model nostim de penar. Dacă-l implici în toate aceste pregătiri, îi dai șansa să se afirme. În felul acesta, fii sigură că va privi mersul la școală cu entuziasm.

Lista de rechizite școlare necesare pentru clasa I

Fă-l curios despre ce va învăța

Dacă ai un ”bobocel” care acum începe școala sau ai un școlar care trece din clasa a IV-a într-a V-a, spune-i din timp despre faptul că va urma să aibă noi responsabilități. Încearcă să-i stârnești interesul, determină-l să-și dorească să afle mai multe despre ce se întâmplă, într-o zi obișnuită, la ore. Dacă este foarte curios, du-l într-o plimbare până la școală și arată-i unde va urma să învețe.

Începe școala. Gata cu somnul până târziu

Dacă îi place să lenevească până târziu dimineața, obișnuiește-l cu ideea unui program, cu o săptămână-două înainte de începerea școlii. Stabilește din timp o nouă rutină, astfel încât până la ziua cea mare, mintea și corpul copilului să se acomodeze cu noul program. În cazul în care nu-și intră în ritm imediat ce începe școala, nu te îngrijora. Înseamnă că are nevoie de mai mult timp ca să se adapteze. Încet-încet a trecut vara cea leneșă, iar cum toamna se numără bobocii. Asigură-i terenul pentru marele eveniment. Astfel, micuțul tău va rămâne cu amintiri frumoase din prima zi de școală.

Înainte de a pleca la școală, ajută-l să-și înceapă ziua cu un mic dejun plin de energie!

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com