Sezonul în care ne-am născut și mai ales luna în care am venit pe lume ne influențează rezistența în fața bolilor și arată la ce afecțiuni putem fi vulnerabili de-a lungul vieții. Două studii recente în acest sens au fost desfășurate la Universitatea Alicante din Spania și la Centrul Medical Universitar Columbia, din Statele Unite ale Americii.

Soarele, vitamina D, lumina și sănătatea ta!

Cercetătorii spanioli susțin că lumina soarelui și temperatura mediului ambiental ne influențează sănătatea încă de când ne dezvoltăm în uterul mamei. Iar totul ține de hormoni. Lumina soarelui influențează producția de serotonină și dopamină, care la rândul lor influențează dezvoltarea și sistemul imunitar al bebelușului.

Pe de altă parte, studiul clinic desfășurat la Centrul Medical Universitar Columbia a analizat fișele medicale a 1,75 milioane de pacienți tratați aici. Cercetătorii americani au descoperit o legătură directă între luna nașterii și 55 de afecțiuni, mare parte cronice, de care sufereau pacienții.

Conform studiului, persoanele născute la începutul anului sunt mai predispuse la boli cardiovasculare și astm, iar persoanele care s-au născut în ultimele luni ale anului sunt mult mai expuse infecțiilor bacteriene și virale, bolilor cronice de stomac, dar și sindromului ADHD.

Persoanele născute primăvara

Cancer de piele: persoanele născute primăvara, îndeosebi în luna mai, au un risc cu 20 de procente mai mare să sufere de melanom și cancer de piele, față de cele născute toamna. Expunerea prelungită a bebelușilor la razele ultraviolete, în primele luni de viață, prezintă un factor de risc în acest sens.

Persoanele născute în luna martie sunt predispuse la astm, cataractă și afecțiuni cardiace, dar și la reumatism sau artrită.

Persoanele născute în aprilie au un risc mai ridicat să sufere de osteoporoză, astm, boli ale tiroidei sau bronșite, precum și alergii cronice.

Persoanele născute în luna mai sunt predispuse la astm, diabet, osteoporoză sau alergii cronice.

Persoanele născute vara

Probleme de vedere: expuși o perioadă lungă de timp la lumina puternică a soarelui, bebelușii care vin pe lume vara prezintă un risc crescut să aibă probleme de vedere și să poarte ochelari din primii ani de viață.

Persoanele născute în iunie sunt predispuse la cataractă, bronșită cronică, boli ale inimii și afecțiuni ale coloanei vertebrale, dar și migrene.

Persoanele născute în iulie se pot confrunta cu artrită, astm și probleme în zona cervicală.

Persoanele născute în luna august ar putea suferi de osteoporoză, probleme cu tiroida, tromboză și boli reumatismale.

Persoanele născute toamna

O condiție fizică mai bună: copiii născuți toamna sunt mai rezistenți, au o condiție fizică mai bună și rezistă mai bine la efort, decât cei născuți primăvara. Acest lucru se datorează faptului că ei se dezvoltă în uter în perioada caldă a anului, când soarele ajută la fixarea vitaminei D.

Alergie la mâncare: deși pot fi mai rezistente din punct de vedere fizic, persoanele născute toamna prezintă un risc cu 30 – 40% mai mare de a face alergie la anumite alimente.

Persoanele născute în septembrie sunt predispuse la osteoporoză și afecțiuni ale tiroidei.

Persoanele născute în octombrie prezintă risc de migrene și boli ale tiroidei, anemie și un nivel mare al colesterolului în sânge, care crește riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Persoanele născute în noiembrie au o predispoziție crescută pentru boli dermatologice, afecțiuni cardiovasculare și probleme ale glandei tiroide, dar și pentru varice.

Persoanele născute iarna

Infecțiile virale: bebelușii care se nasc iarna sunt mai expuși afecțiunilor virale de sezon și mulți dintre ei prezintă o sensibilitate crescută față de virusurile gripale și boli precum otitele, cefaleea, migrenele.

Sunt stângace: în perioada dezvoltării membrelor superioare, un nivel mai mare de testosteron în sezonul rece poate influența bebelușul să devină stângaci.

Persoanele născute în luna decembrie prezintă risc de cataractă, boli de inimă și depresie, dar și de tromboză.
Persoanele născute în ianuarie sunt predispuse la gastrită, ulcer, constipație cronică, atacuri de cord și migrene.

Persoanele născute în februarie prezintă risc de osteoartrită și probleme ale glandei tiroide.