Sânii trec prin schimbări minore de la o lună la alta, unele abia perceptibile, altele mai vizibile, dar firești. Când sânii cresc în volum, este posibil să fii în perioada premenstruală, să reții apă în țesuturi mai mult decât de obicei sau să te fi îngrășat. Unele medicamente pe bază de steroizi provoacă și ele o ușoară umflare a sânilor.

Orice durere trebuie să te îngrijoreze

Dacă sânii scad și se lasă, fie ești la menstruație, fie ai slăbit brusc, mai ales dacă ai ținut o dietă. Aceste schimbări sunt firești și nu trebuie să te îngrijoreze, decât dacă sunt însoțite de dureri puternice sau furnicături ciudate. Masează sânii ușor și, dacă simți durerile în profunzime, mergi imediat la un medic specialist.

De obicei, sânul stâng e mai mare

Sânii asimetrici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Nu există sâni perfect identici. Fiecare femeie are un sân puțin mai mare decât celălalt, de obicei fiind vorba despre sânul stâng. Iar în perioadele cu fluctuații hormonale, tot sânul stâng este cel care se umflă mai mult.

Despre sâni și sănătatea lor

Ce înseamnă firele de păr de lângă areole

Pilozitatea excesivă pe sâni, în jurul areolelor, poate indica probleme hormonale și ovare polichistice și este bine să ceri un consult amănunțit medicului ginecolog. Firele de păr pot fi negre, dar și blonde sau aproape albe. Indiferent de culoare, ele trebuie să ridice un semn de întrebare, dacă apar în număr mai mare în decurs de numai câteva luni.

Ciocolata neagră, bună pentru sâni

Se știe că, în general, ciocolata neagră și amăruie, făcută din cacao de calitate, este bună pentru sănătate. Dar recent s-a descoperit că anumite ingrediente din ciocolata neagră interacționează cu o enzimă care ajută la combaterea celulelor tumorale. În concluzie, puțină ciocolată neagră este binevenită și susține organismul să lupte cu diverse forme de cancer, inclusiv cancerul de sân.

Nu intra în panică din cauza unui chist

Dacă simți un chist sau o mică umflătură la nivelul sânilor, nu te speria, dar nici nu ignora problema. Mergi imediat la un consult să afli despre ce e vorba! Nu te gândi imediat la cancer! Conform statisticilor, 4 din 5 chisturi la nivelul sânilor sunt benigne și se retrag singure sau cu ajutorul unor tratamente ușoare.

Umple farfuria cu legume și mai puțină carne

Cu cât mănânci mai multe legume și fructe și mai puțină carne, cu atât producția de estrogen va fi una moderată, iar acest lucru este asociat cu un risc foarte scăzut de cancer la sân.

Fă o cură de acid folic în fiecare an

Vorbește cu medicul tău ginecolog despre acidul folic. Această vitamină nu se recomandă doar femeilor însărcinate. Ultimele cercetări au descoperit că acidul folic ajută la repararea celulelor și a ADN-ului, iar ADN-ul modificat duce întotdeauna la cancer. Deci, consumă mai multe legume cu folați precum spanac, mazăre și diverse cereale și consultă medicul ginecolog să îți recomande perioada optimă pentru a lua acid folic.

Consumă legume și fructe cu rezveratrol

Resveratrolul se găsește în fructe și legume de culoare mov sau roșu închis precum strugurii negri, dudele, prunele, coacăzele negre, afinele și în merele roșii. Legumele bogate în resveratrol sunt ceapa roșie, varza roșie, sfecla roșie, fasolea neagră și în varza de Bruxelles. Acesta este un fenol cu proprietăți antiinflamatorii și antitumorale, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.