Cei care sunt în căutare de locuri de muncă în oradea sau în alte orașe trebuie să știe că au dreptul să beneficieze de o primă de instalare.

Ce este prima de instalare

Prima de instalare este prevăzută în articolul 75 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Numai că cei care caută locuri de muncă în Oradea trebuie să fie întregistrați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor pentru a putea beneficia de aceasta. Vizează persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dacă se încadrează în muncă, într-o altă localitate decât cea de domiciliu, la o distanţă mai mare de 50 km. Schimbarea domiciliului sau stabilirea reședinței în localitatea de angajare atrage cu sine și prima de instalare. Această sumă este neimpozabilă. Rolul primei este de a stimula ocuparea de locuri de muncă în Oradea și în restul țării.  Astfel, se asigură cheltuielile pentru locuit și chiar pentru reîntregirea familiei.

Cât poți primi pentru locuri de muncă în Oradea

Prima de instalare se acordă şi cetăţenilor români care şi-au exercitat dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni. Totuși, suma acordată ca primă de instalare nu este una fixă. Se acordă 12.500 lei celor care se mută pentru locul de muncă la o distanţă mai mare de 50 km față de casă. Cei care sunt însoțiți de familie primesc 15.500 lei. Dacă ambii soți îndeplinesc condiţiile de acordare a primei, atunci unul va primi 12.500 lei, iar celălalt 3.500 lei. Sumele se primesc în două tranșe egale, jumătate la data instalării și jumătate la finele unui an de la angajare. Dacă angajatorul sau autoritățile locale asigură locuință de serviciu sau suportă cheltuielile, atunci prima de instalare va consta în 3.500 lei, sumă primită la instalare, sau 6.500 pentru cei însoțiți de familie.