Angajații pe locuri de muncă în Pitești și din toată țara au avut de suferit în ultimele luni. Și asta din cauza schimbărilor neprevăzute cauzate de pandemie. Mulți dintre cei care ocupă locuri de muncă în Pitești și în restul țării au fost disponibilizați sau au intrat în șomaj tehnic. Din fericire, legislația în vigoare permite ca perioada de șomaj tehnic să fie considerată vechime în muncă în timpul stărilor de urgență și de alertă.

Șomajul tehnic se obține mai ușor pentru locuri de muncă în Pitești și în țară

Perioada în care salariații sunt în șomaj tehnic, în timpul stării de urgență și al stării de alertă, se ia în calcul ca vechime în muncă. Și asta pentru stabilirea șomajului obișnuit, conform legislației în vigoare. Practic, această excepție ajută salariații să obțină mai ușor șomajul obișnuit, dacă le încetează contractele de muncă.

Măsura este prevăzută în OUG 70/2020. Este o excepție, dat fiind că perioadele în care contractele de muncă sunt suspendate sunt luate în calcul la șomajul obișnuit numai dacă e vorba de concediu de incapacitate temporară de muncă. Astfel, și perioadele de șomaj tehnic sunt considerate vechime în muncă pentru stabilirea șomajului obișnuit. Dar numai dacă sunt în timpul stării de urgență și/sau în timpul stării de alertă.

Care sunt benefciile

Dacă celor care ocupă locuri de muncă în Pitești și în țară le încetează contractele de muncă în această perioadă, aceștia beneficiază de trei luni de vechime luate în calcul la stabilirea șomajului obișnuit. Încetarea activității poate avea loc pentru cei care au contracte pe perioadă determinată sau în urma concedierii. Șomajul tehnic este o perioadă de suspendare a contractului individual de muncă, la inițiativa angajatorului. Dar e valabilă numai în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, așa cum prevede Codul muncii.

Pentru a obține șomajul obișnuit, un salariat rămas fără locul de muncă are nevoie de o vechime în muncă de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii de ajutor de șomaj. Șomajul tehnic este plătit, obligatoriu, de angajator și depinde de vechimea în muncă. Șomajul obișnuit este plătit, la cerere, de agențiile de muncă.