Dacă ești una dintre persoanele care caută locuri de muncă în Bacău, continuă, poți avea surprize plăcute! Timpul poate fi aliatul tău. Iar dacă ești dintre persoanele care ai trac la întâlnirile față în față, ia această situație ca pe un avantaj.

Interviul de angajare telefonic poate fi chiar mai puțin stresant pentru tine decât unul convențional. Asta nu înseamnă că nu trebuie să te pregătești pentru el la fel de serios. Până la urmă de cum te descurci depinde dacă vei vedea acel angajator și față în față.

Deși poate părea ușor de gestionart, interviul telefonic îți poate pune multe probleme dacă nu eșți pregătit corespunzător. Este mult mai ușor să îți pierzi focusul sau să fii întrerupt în timpul unui astfel de interviu decât în cazul interviului individual de angajare.

Cum te pregătești pentru un interviu telefonic

Ține CV-ul și scrisoarea de intenție cu are ai aplica la îndemână – cu siguranță intervievatorul îți va adresa întrebări referitoare la activitățile menționate de tine în CV; te poți pierde în timpul interviului, iar acestea te vor ajuta să te concentrezi asupra subiectelor dezbătute. În plus, așa ești sigur că nu omiți nimic. Asigură-te că ai la îndemână și scrisorile de recomandare, proiecte mai vechi sau un portofoliu despre care să vorbești.

Fă o lista cu punctele tale forțe și cu cele slabe
– acest lucru se va dovedi foarte util atunci când vei fi rugat să îți caracterizezi stilul de lucru: vei evita pauzele prea lungi, nu vei repeta lucruri din pricina emoțiilor și nici nu vei menționa că punct slab vreuna dintre atribuțiile principale ale job-ului.

Documentează-te despre companie – chiar dacă nu întâlnești recruiterul față în față, asta nu înseamnă că nu îl poți impresiona demonstrându-i că șții care este istoricul companiei sau care sunt cele mai însemnate proiecte din departamentul pentru care ai aplicat; de asemenea, nu vei fi pus în impas atunci când ți se vor pune întrebări legate de echipa căreia ai vrea să i te alături și nici nu vei avea multe nelămuriri;

Pregătește-ți câteva întrebări – cel mai probabil nu le vei folosi pe toate și vei mai primi răspunsuri la interviu și pe parcursul discuției; de asemenea, se vor ivi oportunități că tu să pui o întrebare și în funcție de direcția discuției, dar nu înseamnă că este inutil să îți pregăteșți câteva întrebări în prealabil; astfel, chiar dacă vei fi copleșit de emoții, vei lăsa o impresie bună.

Pregătește camera în care vei sta
– asigura-te că este liniște, că nu există lucruri care îți pot distrage atenția (televizorul pornit, pagina de Facebook deschisă sau pisica) și că știu toți cei din imediata ta apropiere că ai nevoie de puțină intimitate și liniște; dă-ți telefonul pe silent și ai grijă să nu te prindă pe drum discuția, să divaghezi. Nu ar fi rău să găsești o poză a intervievatorului tău și să o privești în timp ce discutați, pentru a reuși a te conectezi cu acea persoană, mai spun specialiștii.

Îmbracă-te adecvat și stai la un birou – poate părea amuzant, dar faptul că ești la fel de bine îmbrăcat ca pentru un interviu individual de angajare îți va crește încrederea în tine și va spori gradul de seriozitate cu care tratezi problema întreaga întâlnire. Nu sta în pijamale și nici tolănit în pat, ci pe un scaun sau chiar la un birou; chiar dacă nu îți dai seama, recruiterul își va da seama ușor din tonul vocii tale și complexitatea răspunsurilor dacă ești sau nu atent, dacă te-ai plictisit sau defocusat sau dacă faci altceva în același timp. Unii specialiști spun că primele 30 de sec din interviu vor face diferența, așa că trebuie să începi în forță și să faci o impresie bună. Încrederea în sine este cea mai bună armă a ta în acest punct!

Ce faci după un interviu telefonic de angajare?

După derularea interviului telefonic de angajare, sunt câțiva pași pe care trebuie să îi faci pentru a te asigura că angajatorii își vor da seama de interesul tău față de job și companie.

– Trimite un mail de mulțumire – pentru timpul care ți-a fost acordat și pentru discuție în sine. Va fi foarte apreciat, chiar dacă nu vei primi un răspuns;

– Caută persoana care te-a intervievat pe LinkedIn – nu pe Facebook, nu pe Instagram. Conectează-te cu ea pentru a-i oferi acces la profilul tău detaliat și pentru a-i arata interesul tău;

– Revino cu materiale adiționale – doar în cazul în care ți-au fost cerute sau ai menționat faptul că o să le trimiți – portofoliul tău, o simulare de proiect, câteva scrisori de recomandare;

– Nu suna să ceri feedback – dacă nu ți s-a promis un feedback, nu insista să îl primești. Nici nu suna să întrebi dacă te pot programa pentru un interviu individual; te vor cauta ei dacă este cazul;

– Nu te opri din căutare – chiar dacă simți că te-ai descurcat excelent și ești foarte mulțumit de discuție. Nu este o certitudine că vei fi selectat pentru etapa următoare, așa că este bine să ai un plan de rezervă. În plus, asta îți va oferi și o mai mare încredere în tine în cazul unui interviu față în față.