Cei care caută locuri de muncă în București și în restul țării dar nu reușesc să găsească pot primi ajutoare sociale. Acestea reprezintă sume de bani oferite cu scopul de a îmbunătăți viața persoanei care le primește. Sunt sprijin în situații dificile sau chiar fericite. Și se pot primi atât de la instituțiile statului, cât și de la angajatori.

Ce tipuri de ajutor social pot primi cei care ocupă locuri de muncă în București și în țară

Ajutorul social acordat de angajator poate fi oferit doar celor care ocupă locuri de muncă în București și nu numai, în baza unui contract de muncă. Există mai multe forme de ajutor social, în funcție de motivul pentru care sunt acordate. Dintre acestea, se evidențiază ajutorul de înmormântare, cel pentru boli grave și incurabile, pentru naștere sau dispozitive medicale. Angajații mai pot primi ajutor și în caz de calamități naturale. Aceste ajutoare nu se impozitează decât dacă nu sunt trecute în contractul colectiv de muncă. Și la căsătorie se poate oferi ajutor bănesc din partea angajatorilor, dar este supus contribuțiilor sociale și impozitării. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, angajații trebuie să prezinte documente doveditoare, cum ar fi certificatul de deces al rudei de gradul I, adeverințe medicale sau certificat de naștere al copilului. Trebuie, însă, subliniat faptul că angajatorii nu sunt obligați să ofere ajutor social angajaților.

 

Care sunt ajutoarele sociale de la stat

 

Ajutorul social acordat de stat este suma de bani oferită persoanelor singure, familiilor cu venituri mici sau celor fără venituri. Și reprezintă un sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de trai. Oricare cetățean român, cu sau fără loc de muncă, poate beneficia, dacă respectă condițiile legale. Există 5 forme de ajutor social. Și pentru solicitarea fiecăruia este nevoie de acte doveditoare.

 

Venitul minim garantat se acordă celor care au venituri nete mai mici decât venitul minim garantat. Alocația pentru susținerea familiei se oferă familiilor

cu venituri reduse, care au în creștere și îngrijire copii, dar și persoanelor singure. Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în sezonul rece, între 1 noiembrie – 31 martie. Și acoperă în totalitate cheltuielile necesare încălzirii unei locuințe sau parte din acestea. Beneficază atât cei care folosesc energie termică, cât și cei care se folosesc de gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.

 

Indemnizația socială pentru pensionari li se acordă celor cu pensii sub nivelul minim. Ajutorul de deces se acordă persoanei care a suportat cheltuielile de înmormântare ale unui fost salariat, pensionar sau al unui membru al familiei unui salariat sau pensionar. Acest tip de ajutor are valoare fixă, adică 5.163 de lei în situația decesului unui asigurat sau al unui pensionar și 2.582 de lei în situația decesului unui membru din familia unui asigurat sau a unui pensionar.