Construcția unor baraje a distrus sate întregi chiar și la noi în țară. Mai rar se întâmplă să vezi un sat înfloritor, acoperit complet de apele unui lac din cauze naturale. Nu întâmplător face parte azi din lista cu locuri celebre scufundate.

Satul Epecuen

Epecuen

Epecuen, aflat la câțiva kilometri de Buenos Aires, a ieșit la suprafață după 50 de ani în care a fost acoperit complet de apele lacului cu apă sărată de la care și-a luat numele. Satul a fost înființat prin anii 1920 și a înflorit datorită turismului. În câțiva ani, aici s-au stabilit 5.000 de locuitori și au apărut numeroase magazine, afaceri de familie, școli, grădinițe, un spital și bineînțeles biserici. Băile termale cu apă sărată atrăgeau mii de turiști în fiecare an.

Prin anii 1970, vremea s-a schimbat și mai mulți ani de-a rândul a plouat abundent, astfel că în 1985 satul era deja acoperit complet de apele lacului. Barajul de pământ construit de autorități nu a putut opri dezastrul, iar oamenii au plecat.

Din 2009, vremea a devenit din nou secetoasă, plouă mult mai puțin, iar apele lacului au început să sece. Așa se face că azi satul Epecuen a ieșit la lumină de sub apă, iar peisajul are o frumusețe misterioasă, deoarece toate construcțiile și ruinele sunt îmbrăcate într-un strat strălucitor de sare.

Locuri celebre scufundate. Palatul Jal Mahal

Jal Mahal India

În provincia Jaipur din India, poate fi admirat Castelul de Apă sau palatul Jal Mahal cum îi spun localnicii. Se pare că a fost construit aproximativ 300 de ani în urmă, în lacul Man Sagar. Este o clădire cu 5 etaje, dintre care doar ultimul etaj este vizibil deasupra apei.

Are o arhitectură specifică zonei și deosebit de frumoasă și este considerat o adevărată bijuterie a Indiei. Autoritățile locale au alocat fonduri pentru consolidarea castelului și s-au lucrat aproape 6 ani la întreaga clădire. Azi este deschis pentru vizitare, iar turiștii pot ajunge cu bărcile pe balcoanele etajului superior, unde se pot plimba pentru a admira împrejurimile.

Templul Santiago, Mexic

Vechiul templu Santiago, construit în stil colonial, a început să iasă din apele râului Chiapas în anul 2010. A fost construit în secolul al XVI-lea de către călugării romano-catolici care și-a stabilit influența în zonă. Călugării credeau că vor pune bazele unei comunități înfloritoare în jurul mănăstirii lor, dar locul nu a fost niciodată prea populat. Puținii locuitorii au murit sau au plecat din zonă după epidemia de varicelă de la sfârșitul anilor 1700.

templul Santiago Mexic

În 1966, templul a fost complet acoperit de ape după ce a fost construit un baraj uriaș pe râul Chiapas. Ploile bogate au ridicat mult nivelul apei, astfel că până și cel mai înalt turn al mănăstirii se afla la câțiva metri sub apă. În ultimii 10 ani, însă, precipitațiile au fost tot mai sărace în zonă și apele s-au retras, lăsând vederii celebrul templu. Azi este o atracție turistică foarte căutată, iar localnicii organizează excursii la zidurile templului pentru turiștii curioși.