În mod normal, conform medicilor, organismul trebuie să beneficieze de minimum șapte ore de somn pe noapte. Orice oră în minus duce la creșterea anumitor markeri care tulbură buna funcționare a organismului cu 6%. Primii și cei mai afectați sunt markerii inflamatori. Da! Orele lipsă de somn dintr-o noapte se regăsesc în diverse inflamații ce apar în corp. Acestea trebuie investigate căci de multe ori, pe lângă schimbarea stării de spirit în rău, conduc la dezvoltarea unor boli precum diabetul, cancerul, boli cardiovasculare și alte boli cronice.

Citește și: Chirurgia minim invazivă salvează inima și te pune rapid pe picioare

Lipsa somnului, cauza principală a certurilor

Așa cum au afirmat fără echivol specialiștii, orice oră de somn contează. Hormonii sunt răvășiți dacă sunt prea puține ore de odihnă și starea generală proastă se instalează dis de dimineață. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Ohio, privarea de somn este cauza principală, tacită, a certurilor din familie. Grijile obișnuite sunt amplificate inconștient de faptul că nu ne-am odihnit suficient peste noapte, sau de-a lungul unei perioade. Atenție! Acest fapt poate avea consecințe grave, chiar mortale:hipertensiune arterială, atac de cord, insuficiență cardiacă, atac vascular cerebral, obezitate morbidă, debilitate mintală, retard fetal și dezvoltare deficitară a copiilor.

Gadgeturile afectează somnul

Dispozitivele tehnologice sunt cea mai noua cauza a privării de somn, mai ales în randul tinerilor. Un studiu a evidențiat ca 10% din cei 3000 de repondenți adorm cu dificultate și se trezesc de mai multe ori pe timpul nopții, din pricina apelurilor și mesajelor primite pe telefonul mobil, a e-mailurilor și notificarilor venite pe laptop sau tabletă.

Citește și: