Ce contraindicații ai la purtarea lentilelor de contact vara?

sursa foto: https://pixabay.com/en/bikini-blue-female-girl-holiday-15730/

Dacă îți place să înoți sau pur și simplu să lenevești pe marginea piscinei, lasă lentilele pe mal înainte de fiecare baie pe care te pregătești să o faci. Lentilele de contact au o textură poroasă, ceea ce facilitează pătrunderea bacteriilor sau a produselor chimice pe care orice piscină, indiferent de cât de curată pare, le are în apă. Chiar dacă sunt curățate des și nu vezi nici urmă de corpuri străine, apa din bazine este plină de microorganisme care fie provin de pe pielea celorlalți pasionați de bălăceală, fie provin din natură. Mai mult decât atât, angajații piscinelor adaugă zilnic substanțe dezinfectante sub formă de pastile în apă, iar locul clorurilor nu este între ochii tăi și lentilele de contact, unde pot ajunge cu ușurință. Riscul de infecții este unul ridicat, așadar, și doar o atenție din partea ta te va ține departe de conjunctivită sau alte forme de afecțiuni ale ochilor. În cazul tău, recomandarea noastră este să porți o pereche de ochelari de tip goggles, care îți vor permite să petreci cât de mult timp dorești în apa bazinelor sau a mării.

Chiar dacă stai departe de piscine sau preferi muntele în locul mării pentru concediu sau zilele libere, să știi că nici la altitudini mari nu poți ignora grija pentru igiena ochilor pe timpul verii. Particulele de praf și cele de polen zboară nestingherite prin atmosferă și ultimul lucru de care ai putea avea nevoie în vacanța ta ar fi o vizită la medicul oftalmolog din pricina inflamării ochilor. Nu uita perechea de ochelari de soare acasă pe care ar trebui să îi porți chiar și în zilele în care soarele nu se lasă văzut prea mult de nori, pentru că aceștia te pot proteja de iritații ale ochilor.

La ce pericole te-ai putea expune?

sursa foto: https://pixabay.com/en/people-cover-cry-desperate-314481/

Dacă nu respecți întocmai indicațiile de a nu purta lentile de contact în preajma apei și în zone cu nisip sau pământ uscat, care s-ar putea ridica în aer la o simplă boare de vânt, riști să ai ochii iritați sau infectați, ori poți chiar produce afecțiuni grave ale ochilor, cum ar fi ulcerul corneal, care duce la pierderea totală a vederii.

Cea mai periculoasă bacterie cu care poți intra în contact este Acanthamoeba, care trăiește în mediul înconjurător atât pe sol și în praf, cât și în filtrele aparatelor de aer condiționat sau în sursele de apă precum lacuri, izvoare, saune sau bazine de înot.

Îți recomandăm să ai la îndemână pe toată perioada vacanței tale mai multe perechi de lentile de contact de unică folosință de la Lentiamo pe care să le folosești în afara perioadei pe care o petreci în preajma apei. Imediat după îndepărtarea acestora, curăță bine ochii de impuritățile care s-ar fi putut localiza pe globul ocular și ține iritațiile sau infecțiile la distanță.

Sfaturi de care să ții cont dacă porți lentile vara

Există câteva reguli de la care nu trebuie să te abați nicicum în perioada estivală dacă porți lentile de contact. Iată care sunt acestea:

  1. Nu înota cu lentile pe ochi. Dacă ai uitat să le scoți înainte să te arunci în apă, îndepărtează-le imediat ce îți amintești și curăță bine globul ocular cu soluție specială. În cazul apariției iritațiilor, a sensibilității la lumină sau a durerilor oculare, consultă imediat un medic specialist.
  2. Nu spăla lentilele cu apă. Dacă ai uitat să-ți pui în bagaj soluția specială pentru lentile, sub nicio formă nu folosi apă de la robinet pentru a clăti lentilele. Apa conține clor care nu numai că va distruge lentilele, dar îți va crea și iritații ale ochilor.
  3. Alternează între perechile de lentile de contact sau cu o pereche de ochelari de vedere. Pentru a evita orice disconfort, asigură-te că nu pleci în vacanță fără să iei cu tine o pereche de ochelari de vedere sau cel puțin o pereche de lentile, cu care să alternezi lentilele pe care le ai deja la ochi.

Bucură-te de ochi sănătoși și o privire limpede tot timpul anului!