Celebra vedetă, care de 66 de ani locuiește la Paris,  este  singura actriţă care mai trăiește din distribuţia faimosului film „Pe aripile vântului”( „Gone With the Wind”).

Aceasta a devenit cunoscută în întreaga lume pentru rolurile din „Pe aripile vântului” (1939) şi „Moştenitoarea” (1949).  Ea s-a născut  în Japonia, în 1916, din părinţi britanici, mama ei, Lilian Augusta Ruse, era actriţa cunoscută cu numele de scenă Lilian Fontaine, iar tatăl ei, Walter Augustus de Havilland era avocat detaşat în Japonia.

În 1917 s-a născut sora Oliviei, Joan de Beauvoir de Havilland, cunoscuta mai târziu drept Joan Fontaine.

Olivia și sora ei, celebra Joan Fontaine, au fost rivale toată viață

Când Olivia avea doi ani, familia s-a mutat în  California, unde  Olivia de Havilland și sora sa s-au bucurat amândouă o carieră strălucită în cinematografie, rivalitatea dintre cele două fiind subiectul preferat al marilor publicațiilor. Joan Fontaine, care s-a stins din viață în 2013, a povestit  în autobiografia sa, „No Bed of Roses“, că relația ei cu Olivia era „otrăvitoare” și se urau de mici. De-a lungul vieții, acestea au concurat pentru aceiași bărbați și aceleași roluri, precum și pentru cel al Melaniei Hamilton Wilkes din „Pe aripile vântului”, care a fost câştigat de Olivia. Mai mult, culmea, ele au fost nominalizate în același an la Oscar, în 1942, la categoria cea cea mai bună actriță în rol principal, iar trofeul a mers la Joan, Olivia reușind să câștige râvnita statuetă șase ani mai târziu.

Joan Fontaine și Olivia de Havilland

A fost îndrăgostită de Errol Flynn

Actrița a vorbit anul trecut despre viața și cariera ei, într-un interviu acordat revistei „People”, imediat după ziua ei. Ea a mărturisit că a refuzat rolul soției lui George Bailey în filmul „It’s a Wonderful Life”, pentru că se simțea ciudat să joace alături de fostul ei iubit, Jimmy Stewart, care a însoțit-o  la premiera filmului „Gone With the Wind” din New York, în 1939. „Știam că e ciudat să lucrez cu el din cauza lunilor întregi petrecute împreună în timpul relației noastre din liceul înainte de război, care ajunsese la final”, a spus actrița.  Stewart a fost chemat să lupte în Al Doilea Război Mondial,  în martie 1941,  și cuplul s-a despărțit. El s-a întors din război cinci ani mai târziu și a obținut un rol, în filmul nominalizat al Oscar, „Bailey”.

De altfel, actrița, câștigătoare a două premii Oscar, a vorbit despre bărbații din viața ei. Ea recunoscut că a fost îndrăgostită de partenerul ei din film, Errol Flynn.  Cei doi au jucat împreună în filmul „Aventuriile lui Robin Hood” în 1983 și aceasta a mărturisit că „nu există cuvinte care să descrie sentimentele mele pentru Errol Flynn”.

Olivia de Havilland a respins avansurile lui John F. Kennedy

Mai mult, De Havilland a declarat că a respins avansurile John F. Kennedy, care a fost cel de-al 35-lea președinte al SUA, însă s-a iubit cu omul de afaceri Howard Hughes. În cele din urmă actrița, s-a căsătorit în 1946 cu jurnalistul Marcus Goodrich, dar au divorțat șase ani mai târziu în 1953.  După doar doi ani, a mers din nou în fața altarului cu actorul Pierre Galante, de care s-a despărțit în 1962. Însă cei doi au rămas prieteni buni până în 1998, când acesta a murit răpus de cancer de plămâni.„ Îmi place viața! Vreau să trăiesc cât mai mult, să mă aventurez cât mai mult, să creez mai mult și să experimentez cât mai mult. Vreau să continui pentru foarte mult timp, a declarat aceasta anul trecut.

Visa să devină profesoară

Olivia de Havilland și-a făcut debutul pe scenă, în 1933, în piesa „Alice în Wonderland”. Vara următoare, după absolvirea liceului, a jucat rolul Puck în piesa „A Midsummer Night’s Dream”, iar în scurt timp a ajuns una dintre cele mai apreciate vedete de la Hollywood, devenind celebră pentru rolul din „Pe aripile vântului”. Cu toate acestea, visul Oliviei era să studieze limba engleză și să devină profesoară.

 

 

„Pe aripile vântului” a fost unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale

Pelicula spune povestea iubirii dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) şi Rhett Butler (Clark Gable) în timpul Războiului Civil. Filmul, apărut în 1939,  este ecranizarea romanului cu acelaşi nume semnat de Margaret Mitchell. Este povestea unei femei care din orgoliu nu vrea să-şi recunoască sentimentele faţă de bărbatul pe care-l iubeşte.
Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1 400 de actriţe dintre care doar 400 au fost audiate interpretînd anumite scene din film. Nici atunci când au început filmările, regizorul nu se hotărâse la actriţa care va interpreta rolul personajului principal feminin, care i-a revenit ulterior lui Vivien Leigh.  Dat fiind succesul de care s-a bucurat pe parcursul anilor, a intrat în numeroase topuri, fiind unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale şi pelicula cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Fotografii: Hepta