Mamoud Shavershyan a venit în Rusia din Armenia, în urmă cu 25 de ani. El a lucrat ca inginer înainte să-și deschidă propria afacere, un mic butic ca multe altele din Strunino. Însă totul s-a schimbat în urmă cu opt ani, când în timp ce stătea în spatele tejghelei a văzut o bătrânică care își număra măruntul pentru a-și lua două pâini.

Lui i s-a părut umilitor acest lucru pentru sărmana pensionară și i-a oferit pâinea gratis. Din acea zi, a decis ca pensionariilor din Strunino care îi arată o copie după talon să le ofere gratis pâine neagră sau albă, după preferință. Ca să fie sigur că toți pensionarii știu despre oferta lui, el a dat chiar și un anunț în ziar.

Oferă 3.000 de pâini gratis

Însă, acesta a fost doar începutul lecției lui de omenie. În scurt timp, el și-a extins oferta generoasă și pentru oamenii cu dizabilități, oamenilor săraci sau celor care au familii numeroase și venituri mici. Vestea s-a răspândit repede și au început să vină chiar și oameni din orașele vecine pentru a profita de oferta acestuia. Astfel, Mamoud a ajuns să ofere gratis în fiecare lună câte 2.000 de pâini albe și 1.000 negre, oameniilor săraci. De altfel, el donează, în mod constant, grădinițelor locale, turtă dulce pentru copii.

Pentru bunătatea lui, bărbatul și familia lui sunt „recompensați” cu insulte și acuzații de furt, dar el spune că nu e deloc interesat de recunoaștere din partea oameniilor. „Numai Dumnezeu poate aprecia bunătatea, nu oamenii”, a declarat acesta pentru publicația rusă „Kommersant”. În plus, el le spune celor două fete ale lui și soției sale că acești oameni nu au fost niciodată ajutați de nimeni, așa că nu cred în astfel de gesturi și nu le apreciază, fiind doar supărați. Cu toate acestea el vrea să continue să-i ajute pe cei care au fost mai puțini nrocoși decât el și nu-și permit o viață decentă. Mai mult, apropiații lui Shavershyan susțin că acesta face această muncă caritabilă pentru a cinsti memoria bunicului lui, un veteran de război.