Lacul Vulturilor se află la altitudinea de 1.420 metri în comuna Chiojdu, Buzău și este unul periglaciar. Adâncimea maximă este de 2,5 metri.

Ce spune legenda despre Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund

Conform unei legende, consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa România pitorească, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare.

A doua variantă de nume provine dintr-o altă legendă, ce vorbește despre un cioban care și-a lăsat turma de oi, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de călătorie, ciobanul și-a regăsit bâta în apele Dunării, iar dorul de turma sa și de casa natală l-au făcut să revină acasă.

Cabana de vânătoare aparține ocolului silvic Cislău și nu este deschisă pentru turiști, dar are o cameră care e tot timpul accesibilă și funcționează în regim de refugiu, informează carteamuntilor.ro

În apropierea cabanei se află un izvor cu apă potabilă.

harta lacul vulturilor

Foto

Lacul Vulturilor – cum ajungi

Din Buzău mergi prin Simileasca, o iei spre Brașov. Treci de Nehoiu, iar în Siriu faci stânga din coada lacului pe un drum pietruit. Mergi înainte până ajungi la o punte ce trece peste râul Buzău.

De aici o poți lua pe jos, cu rucsacul în spate, să descoperi minunățiile naturii.

Sunt indicatoare, până la lac sunt cam 10 kilometri pe care îi poți parcurge în ritmul tău. După punte, la prima intersecție, faci dreapta pe lângă cabana Valea Nagră și începi să urci urmărind atent dunga roșie.

Când ajungi la capătul drumului forestier, traversezi un izvor și faci din nou dreapta. De aici se merge atent înainte pentru a nu ieși de pe traseu până în golul alpin Poarta Vânturilor – o curmatură aflată la baza a două vârfuri înalte: Bocărnea (1.657m) și Mălaia (1.662m). De aici mai este puțin până la Lacul Vulturilor.

Traseul spre Lacul Vulturilor e recomandat vara

Este un traseu recomandat mai mult vara, dar și atunci cu echipament adecvat.

Fauna este bogată în această zonă. Pot fi văzute caprele negre – pe versantul stâncos din Munții Buzăului (Carpații de Curbură), pot fi admirați vulturii, dar nu este ceva neobișnuit dacă vă iese și un urs în cale. Mai puteți întâlni cai, turme de oi păzite de câini și ciobani.

În zonă mai puteți admira Valea Chiojdului, masivul Penteleu, golul Teherăului, Cascada Pruncea, Între Căscoci, Poiana din Cale, barajul Siriu, Munții Tătaru, Ciucaș. Puteți urca spre Vf. Mălaia să surprinde-ți cele mai frumoase priveliști.

Din Munții Buzăului fac parte Masivele Siriu, Penteleu, Podu Calului, Monteoru și Culmea Ivănețu.

Sursa Foto carteamuntilor.ro

Citește și despre Vulcanii Noroioși și când este cel mai bine să-i vizitezi