Lacul Albastru își schimbă culorile

Lacul Albastru este un monument al naturii ce își poate schimba culoarea în funcție de anotimp, de poziția soarelui, dar și de temperatura apei..

Primăvara, lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara este verde închis, uneori cu reflexe de smarald , iar toamna devine verde închis și uneori maro.

Aria protejată reprezintă lacul cu o adâncime de până la 4 m. În apropierea malului apa are adâncimea de 1 metru, iar spre centru crește tot mai mult.

Apa provine din precipitațiile infiltrate în lucrările unei vechi excavații miniere de pe filonul Domnișoara în anii 1919 – 1920. .

Conținutul apei în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului culoarea verde-albăstruie.

Lacul cu o suprafaţă de 0,5 hectare este străjuit de o pădure de gorun şi pin. Distanța de la un mal la celălalt este de 5 metri.

Lacul Albastru a fost declarat rezervaţie naturală în anul 1977 şi este în custodia Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului

În lac nu trăieşte nicio vietate din cauza compoziţiei de sulf şi cupru, însă apa nu este periculoasă pentru cei care înoată în el.

Se spune că apa capătă culoarea albastru puternic când înoată mai multe persoane odată sau când agită apa.

Ce mai putem vizita

În apropierea Lacului Albastru există un loc de belvedere asupra orașului Baia Sprie.

Există și o prăpastie – Crăpătura Zorilor, ce se întinde pe câteva zeci de metri și care s-a format în urma prăbușirii unor galerii de mină.

În zonă sunt multe obiective de interes turistic precum lăcașuri de cult – biserica cu hranul Adormirea Maicii Domnului, cu hramul Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril, Capela Calvaria.

Monumente istorice – Clădirea fostului sediu al Oficiului minelor (1733), azi Primăria orașului, Casa din lemn „Csaszi”.

Si arii protejate – Rezervația fosiliferă Chiuzbaia, zone naturale, dar și Munții Gutâi.

Mai pot fi vizitate și stațiunea și lacul Mogoșa, pârtia de ski și vârful Mogoșa, stațiunea montană cu părtii de ski și lac Șuior.

Cum se ajunge

Lacul Albastru se află în partea central vestică a județului Maramureș și cea nord-vestică a orașului Baia Sprie, la o altitudine de 500 metri, la poalele Munților Gutâi (Carpații Orientali).

Lacul este în apropierea drumului național DN18 care leagă municipiul Baia Mare de orașul Sighetu Marmației.

Sursa Foto laculalbastru.ro