Un jurnalist de la publicația britanică The Guardian are numai cuvinte de laudă la adresa românilor pentru felul în care îi tratează pe refugiații ucraineni.

Jurnalistul Shaun Walker a trecut marți seară granița dintre Ucraina și România, împreună cu un val de refugiați, și a văzut cât de mult s-a implicat țara noastră în ajutorul ucrainenilor alungați de război.

„Tocmai am părăsit Ucraina și am ajuns în România. Coadă imensă, de peste 6 ore, în vânt și zăpadă, din cauza controalelor la granița ucraineană. În partea română: mâncare, băuturi, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, oferte de cazare. Călătorii gratuite cu trenul în România. O lecție despre tratarea civilizată și umană a refugiaților”, a scris jurnalistul britanic pe Twitter.

El a postat și poza unui anunț CFR, în engleză și ucraineană, în care refugiaților li se comunică faptul că au călătorii gratuite cu trenul pe teritoriul României.

Jurnalistul a mărturisit că e impresionat de mobilizarea românilor la graniţă. „Caz de manual al unei abordări civilizate şi umane a refugiaţilor”, afirmă el.

Şeful DSU, Raed Arafat, a distribuit postarea ziaristului, şi le-a mulţumit tuturor celor care stau zi şi noapte pentru a oferi ajutor.

319.969 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanşarea invaziei rusești asupra țării lor şi până marţi, la ora 24,00, a anunțat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. 234.369 dintre aceștia au părăsit deja România.