Ești în căutare de joburi în Suceava, după ce ai muncit legal în străinătate? Trebuie să știi că poți beneficia de transferul drepturilor de asigurări sociale. Căci libertatea de circulație este un drept fundamental al tuturor cetățenilor. Iar decizia de a-și alege locul unde să trăiască pentru o anumită perioadă, sau chiar permanent, este o opțiune a fiecăruia. Decizia de reîntoarcere reprezintă o motivație personală și presupune un efort de adaptare, atât uman cât și social.
Ce reprezintă totalizarea perioadelor de asigurare?
ANOFM gestionează soluţionarea solicitărilor de emitere a formularelor privind certificarea stagiului de asigurare pentru riscul de şomaj, certificarea veniturilor membrilor de familie ai unui şomer aflat în alt stat membru al Uniunii Europene sau menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj a unei persoane care se deplasează în alt stat membru al Uniunii Europene pentru a-şi căuta un loc de muncă. Dacă o persoană a lucrat în cel puțin două state membre ale UE/SEE și a fost asigurată pentru șomaj poate beneficia de prestații de șomaj prin cumularea perioadelor de asigurare realizate în toate țările în care și-a desfășurat activitatea. Prestațiile de șomaj se solicită, cu anumite excepții, în statul în care lucrătorul a fost asigurat ultima dată (ultimul loc de muncă) și nu în statul de origine.
Cum te poți reintegra pe piața muncii cu joburi în Suceava și nu numai
Vrei să revii în țară, să ocupi joburi în Suceava sau în alte orașe? Vrei să te întorci în calitate de mic întreprinzător sau investitor? Trebuie să știi că există o serie de facilități pentru tine. Aceste politici sunt aplicate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, prin medierea muncii, sunt puși în legătură angajatorii cu cei aflați în căutare de locuri de muncă. Evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în context nonformal și informal se asigură pentru cei care nu deţin certificat de competenţe, de calificare sau de absolvire. Adică, dacă ai învățat o meserie în străinătate, poți dobândi aici, gratuit, certificatul de competență în domeniul respectiv. Trebuie doar să te înregistrezi la ANOFM din localitatea de domiciliu. În plus, poți beneficia de așa-numitele prime de mobilitate și de încadrare. Acestea se acordă și persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni, în cuantumurile stabilite de lege. Important este să îndeplinești anumite condiții. Mai exact, trebuie să ai domiciliul pe teritoriul României, în localitatea în care te încadrezi în muncă sau în localitățile învecinate acesteia. Trebuie ca cele 36 luni în care ai exercitat dreptul la liberă circulație în unul sau mai multe state din spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European, anterior întoacerii în România, să fie consecutive. Ai nevoie și de dovada că ai muncit și ai locuit în această perioadă în afara României. Și mai trebuie să te angajezi cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puțin 12 luni.