Când vine vorba despre joburi în Ploiești și în restul țării în domeniul construcțiilor, s-ar putea spune că sunt prost plătite. Totuși, legislația în vigoare a creat facilități pentru remunerația angajaților. Așa se face că, de la începutul acestui an, angajații în construcții beneficiază de un salariu minim mai mare dar și de alte facilități.

 

Ce beneficii au cei care ocupă joburi în Ploiești și în țară în construcții

 

Legislația în vigoare, mai exact OUG nr. 114/2018, prevede, printre altele, modificarea Codului Fiscal și a Codului Muncii. Astfel, angajații din domeniul construcțiilor obțin anumite facilități. O primă modificare se referă la salariul minim. Acesta se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar. Programul aferent este cel normal de lucru, în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/ora.

 

Modificarea este aplicabilă doar persoanelor fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă. Și pentru care sunt îndeplinite anumite condiţii. Angajatorii trebuie să desfășoare activităţi în sectorul construcţii, care cuprind domeniile de producere a materialelor de construcţii, definite de anumite coduri CAEN.

 

În plus, angajații în joburi în Ploiești și în țară în construcții sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, în cotă de 10%, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv. Și cota contribuţiei de asigurări sociale (pensii) va fi diminuată cu 3,75%, devenind astfel 21,25%. Mai mult, nivelul contribuţiei nu poate fi mai mic decât 21,25% din salariul minim al sectorului construcţiilor. Muncitorii în construcții nu plătesc nici asigurări sociale de sănătate (10%).

 

Ce obligații au angajatorii în construcții

Cu referire la contribuţiile angajatorului, contribuţia asiguratorie de muncă se va diminua de la 2.25% aplicat la baza de calcul la 0.3375% din baza de calcul conform prevederilor Codului Fiscal. Astfel, pentru un salariu brut de 3.000 lei, salariul net cuvenit angajatului care îndeplineşte condiţiile de mai sus va fi 2.362 lei, iar costul angajatorului total va fi de 3.010 lei.

Vechimea în muncă şi stagiile de cotizare la sistemul de asigurări pentru şomaj, pentru accidente de muncă şi boli profesionale, pentru concedii medicale nu vor fi afectate de aceste modificări. Perioadele în care salariaţii din domeniul construcţiilor vor fi scutiţi de la anumite contribuţii sociale vor reprezenta perioade de cotizare şi aceştia vor putea beneficia de sistemul public de sănătate, pensii şi şomaj.

 

Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară constituie contravenție. Și se sancționează cu amendă. Constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare sau amendă penală fapta celor care, în mod repetat, stabilesc salarii sub nivelul salariului minim brut pe țară. Netransmiterea modificărilor aduse salariului în termenele prevăzute constituie contravenție și se sancționează cu amendă.