Cercetătorii care au realizat mai multe teste și au ajuns la concluzia că pinul din Pollino are 1230 de ani, fiind cel mai bătrând copac din Europa. El este cu 150 de ani mai în vârstă decât pinul din Grecia care a deținut până acum acest record.

Se pare că pinul din Italia a germinat pe la începutul secolului IX-lea, la începutul Evului Mediu, când puterea imperiului roman decădea. A început să crească într-o vreme în care Italia, încă neunificată, trecea prin războaie, molimi cumplite și foamete.

Descoperirea lui este deosebit de importantă pentru cercetători care vor efectua mai multe teste pentru a obține detalii despre schimbările climatice și despre impactul acestora asupra pădurilor din zonă. Copacul a supraviețuit perioadelor lungi de frig din Evul Mediu precum și secetelor cumplite din secolul al XVII-lea. Italus ar putea să ne spună și cum se pot adapta copacii la poluarea din zilele noastre și la încălzirea globală.

Bătălia pentru locul întâi

Pinul din Pollino, supranumit Italus, a fost descoperit de echipa lui Gianluca Piovesan de la Universitatea din Tuscia. Cercetătorii italieni au muncit 3 ani pentru a aduna date concrete despre toți copacii din parcul Pollino, din Calabria. Ei au găsit mai mulți copaci care ar putea avea câteva mii de ani vechime, dar nu i-au putut data atât de exact ca pe Italus.

Cu vârsta lui venerabilă, Italus este totuși un adolescent în comparație cu pinul de 5062 de ani din White Mountains, California. Și în Europa mai sunt copaci milenari, dar nu pot fi datați cu exactitate. Spre exemplu, se crede că un copac dintr-un cimitir din nordul Țării Galilor ar avea peste 4.000 de ani, ceea ce înseamnă că a germinat cândva prin Epoca bronzului.

Cel mai bătrân copac din România

Stejarul lui Ștefan cel Mare din localitatea suceveană Cajvana este cel mai bătrân din țară și printre cei mai bătrâni stejari din Europa. Copacul are o înălțime de 23 metri și o circumferință de 11 metri în punctul cel mai gros. După datarea cu carbon, s-a ajuns la concluzia că ar avea în jur de 800-900 de ani.

Stejarul ar fi germinat pe la sfârșitul anilor 1100 și este venerat de localnici din generație în generație, protejat de legende fantastice și de o istorie bogată. Se pare că, în urma unei lupte sângeroase cu armate cotropitoare, toți bărbații din localitate ar fi fost omorâți și îngropați în același loc. Supraviețuitorii au plantat puiul de stejar să marcheze locul sacrificiului.

Câteva sute de ani mai târziu, la umbra stejarului ar fi poposit însuși Ștefan cel Mare, să se odihnească alături de oștenii lui. De atunci, povestea s-a păstrat din tată în fiu, iar stejarul din Cajvana este cunoscut drept stejarul lui Ștefan cel Mare.

foto: wikipedia