Marcel Vela, declarații la sediul Ministerului de Interne referitor la prevederile noii Ordonanțe Militare:

Începând de mâine, persoanele de peste 65 de ani vor pot ieși din casă doar în intervalul orar 11.00 – 13.00 și doar pentru cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, pentru mișcare individuală sau pentru nevoile animalelor de companie, a anunțat ministrul de Interne. Deplasarea celor peste 65 de ani este permisă și în afara intervalului de timp dacă acest lucru se face în interes profesional sau pentru activități agricole. Aici intră medici, profesori, oameni de știință, agricultorii care dovedesc că sunt implicați în astfel de activități.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că recomandările de până acum în cazul epidemiei de coronavirus devin de mâine obligaţii.

„Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei.

Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie”, a spus şeful statului, după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, cu prim-ministrul Ludovic Orban ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache (ale căror teste pentru coronavirus s-au dovedit a fi negative).

Pot să vă spun ca am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încentini răspândirea infecției. Se vor introduce noi restricții de circulație. Ceea ce a fost până acum o recomandare va deveni o obligație.

Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să ăși facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Însă aceste restricții devin obligații!”, a spus președintele, menționând că ”Am convenit că în această perioadă să pregătim pentru cei in carantină măsuri de supraveghere electronică”. 

Pentru ca măsurile anunțate să fie implementate, pe stradă va fi scoasă Armata, a mai anunțat președintele.

Vom folosi și Armata, va pune la dispoziție personal care va suplimenta Jandarmeria și Poliția”, a mai spus Iohannis.

Legat de populația cu cel mai mare risc în caz de infectare, președintele a spus ferm: ”Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele peste 65 de ani. Avem nevoie de măsuri speciale. Pentru a le proteja se vor introduce restricții speciale, vor trebui să stea practic tot timpul acasă”.

Am discutat și alte măsuri care vor fi luate. Aceste restricții vor fi prelucrate într-o ordonanță militară, va fi finalizată azi, restricțiile vor intra în vigoare începând de mâine”, a mai spus șeful statului.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Este stare de urgenţă în România! Iohannis a semnat decretul prezidenţial. Ce măsuri au fost luate

Citește și: