La început a fost cuvântul. Şi-apoi, la un moment dat, a fost inventat telefonul. Începuturile telefoniei stau sub numele lui Alexander Graham Bell, deşi meritele sale au fost contestate, deoarece şi alţi inventatori au studiat şi chiar au încercat să pună la punct dispozitive pentru comunicarea la distanţă, Bell a obţinut brevetul de invenţie pentru telefon.

Telefonul a fost veriga esenţial și punctul de pornire în dezvoltarea lanţului tehnologiilor de comunicaţii. La început, nimeni nu l-a luat în serios, apoi mulţi s-au certat pentru meritele, îmbunătăţirea şi răspândirea telefonului și sistemului de comunicație.

Cine a inventat telefonul? – Începutul unei ere a comunicării

Pe certificatul de naştere al telefonului stă scrisă ziua de 14 februarie 1876 și anume momentul când ideea unui dispozitiv capabil să transmită sunetul prin intermediul electricităţii a fost înscrisă la Oficiul american pentru brevete.

Întâmplarea a făcut ca invenţia să fie înregistrată de două ori, în aceeaşi zi, la distanţă de patru ore, pe numele a două persoane, și anume Alexander Graham Bell şi Elisha Gray.

Însă deși acesta este momentul oficial de apariție a primului telefon, acesta a fost inventat de fapt cu 15 ani înainte de un profesor german, cel care i-a şi dat numele.

Pe 26 octombrie 1861, în Frankfurt, Germania a fost prezentat pentru prima dată un aparat denumit “telephon”, invenție care a aparținut profesorul de fizică şi matematică Johann Philipp Reiss.

Cine a inventat telefonul - Primul telefon al lui Johann Reiss

Inventatorul a făcut publică descoperirea dar nu a patentat-o, deoarece acesta nu putea să anticipeze atunci importanţa descoperirii şi larga utilizare.

Astfel cu 15 ani mai târziu, pe 14 februarie 1876, a fost depusă cererea de patentare în America de către Alexander Graham Bell și Elisha Gray, primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00, însă din păcate, cel din urmă pierduse startul.

Tânărul profesor Johann Philipp Reiss a construit aparatul întocmai după modelul urechii umane având înuntrul lui un timpan, un ciocan şi o nicovală. Această ureche mecanică reuşea doar să prindă undele sonore şi printr-un dispozitiv anume, pus în legătură cu current electric reuşea să preschimbe aceste unde sonore în unde electrice.

A construit o mică maşină cu ajutorul unei igliţe şi a unor sârme de cupru care erau capabile să reproducă sunetele şi chiar vocea omului. Cum era şi firesc, la început vocea era amestecată cu tot felul de zgomote.

Criticile nu au întârziat să apară, acestea fiind legate de zgomotul care se auzea în receptor motiv pentru care au refuzat să ia în seamă descoperirea şi chiar şi-au exprimat indignarea. Johann Reiss nu a apucat să vadă succesul invenţiei sale, acesta s-a stins din viaţă pe 14 ianuarie 1874 la numai 40 de ani, iar primul telefon construit de Reiss a fost lăsat şcolii din Friederichsdorf care la rândul ei a dăruit aparatul Muzeului Poştei germane.

Cine a inventat telefonul? – ”Bătălia” dintre Alexander Graham Bell şi Elisha Gray

Telefonul, care pe parcursul secolului XX a ajuns în casele tuturor i-a fost atribuită în 1876 lui Graham Bell pentru un aparat care nu a funcţionat niciodată.

Chiar dacă invenţia a fost înregistrată de două ori, în aceeaşi zi, la distanţă de patru ore, primii au ajuns au fost avocaţii lui Bell, care au cerut un brevet, apoi a venit Gray, care a depus o fişă prin care semnala intenţia de a primi un brevet în viitor.

Deși funcţionarii oficiului nu au văzut niciun conflict între cele două cereri, procesul în instanță de atribuire a brevetului i-a fost favorabil lui Bell, cel care avea deja un dispozitiv gata să fie testat şi dovezi că lucra la această invenţie de mai bine de doi ani.

Procesul împotriva lui Gray a fost începutul unei lungi serii de situaţii litigioase, și anume după lansarea invenţiei, timp de 18 ani, Bell a fost chemat în numeroase rânduri în instanţă, fiind nevoie să îşi testeze dispozitivul în nu mai puţin de 600 de cazuri separate, însă de fiecare dată sentinţa i-a fost favorabilă.

Cine a inventat telefonul? – Prima convorbire telefonică

Pornind de la observaţia că vorbirea se rezumă la sunete, respectiv vibraţii transmise la urechea internă, Graham Bell a căutat o cale să transporte aceste sunete la distanţă.

În iunie 1875, şi-a testat invenţia pentru prima dată, însă nu a fost receptat niciun cuvânt inteligibil, dar, la celălalt capăt al firului, se auzeau câteva sunete. Pe 7 martie 1876, a primit brevetul care i-a recunoscut meritul de inventator al conceptului de telefon, iar pe 10 martie, a testat telefonul pentru prima dată, în locuinţa sa din Boston.

La celălalt capăt al firului, într-o cameră învecinată, se afla Thomas Watson. Când legătura a fost stabilită, Bell a rostit celebrele cuvinte care au rămas în istorie ca primele fraze comunicate într-o convorbire telefonică: “Mister Watson, come here! I want to see you!” (“Domnule Watson, vino aici! Vreau să te văd!”).

Thomas Edison a reușit să impună ”Alo” (”Hello”) ca formulă de răspuns la un apel telefonic, după ce i-a sugerat acest lucru președintelui Telegraph Company. El a înlocuit, astfel, varianta ”Ahoy, ahoy”, propusă de Alexander Graham Bell.

Cine a inventat telefonul? – Ascensiunea și evoluția telefonului

Iniţial, Bell a încercat să vândă brevetul pentru telefon către Western Union, o companie ce deţinea monopolul serviciilor de telegrafie din America, pentru 100.000 de dolari, însă oferta a fost refuzată categori de către preşedintele companiei.

Pe 9 iulie 1877 Hubbard (socrul lui Graham Bell), Sanders şi Bell au pus bazele Companiei de Telefonie Bell. Cu Hubbard administrator, un om de afaceri ambiţios, compania a început imediat să vândă autorizaţiile pentru stabilirea de linii de telefonie între firme, persoane fizice şi birouri.

Până la expirarea brevetului, în 1894, Compania Bell a deţinut monopolul în domeniu. La mijlocul anului 1878, deja avea 10.000 de utilizatori, iar la începutul lui 1881, controla deja 132.692 de telefoane.

Tot în 1878, pe 28 februarie, a fost lansată prima carte de telefon, de către Compania de Telefonie New Haven District, şi a fost instalat primul telefon la Casa Albă, pentru preşedintele Rutherford B. Hayes.

To în aceași perioadă au început să apară şi noi modele de telefoane, dintre care cel mai cunoscut e telefonul „Butterstamp”, primul aparat care combina transmiţătorul cu receptorul într-o singură unitate care putea fi ţinută în mână.

În următorii 100 de ani, telefonul lui Bell a fost mult îmbunătăţit. În prima fază, microfonul şi receptorul au fost montate în aceeaşi piesă, apoi am scăpat de discul care forma numerele de telefon.

Aparatul în sine nu s-a schimbat prea mult, însă firele obişnuite au fost înlocuite cu fibre optice, mult mai performante în privinţa calităţii şi a vitezei transmiterii datelor.

Adevărata „revoluţie” s-a produs deodată cu inventarea telefoanelor mobile, aşa numitele „celulare”.

Cine a inventat telefonul? – Apariția primului telefon mobil

Martin Cooper este omul care, în 1973, a revoluționat istoria telecomunicațiilor când a creat primul telefon mobil.

Telefonul celular creat de el și echipa sa de la Motorola, care avea 1.3 kg și o lungime de 23 cm, este primul telefon mobil funcțional, realizându-se astfel și prima convorbire cu un astfel de aparat.

Cine a inventat telefonul - Martin Cooper, inventatorul primul telefon mobil

Pe 3 aprilie 1973, Cooper l-a sunat pe șeful departamentului de inventică al firmei concurente, AT&T, pentru a-i da marea veste. “Joel, Marty la telefon. Te sun de pe un celular, un celular adevărat, portabil”, i-a spus Cooper competitorului său, Dr. Joel S. Engel de la AT&T.

Inițial, acest telefon fusese creat pentru polițiști, ca să nu mai fie nevoie să se deplaseze la mașini pentru a comunica. Motorola DynaTAC avea o singură linie și putea fi folosit doar pentru a iniția apeluri.

De la momentul istoric din 1973 au mai durat încă 10 ani până când Cooper și echipa sa au reușit să facă un telefon care să poate fi vândut și folosit de publicul larg.

Astel, pe 21 septembrie 1983, Motorola a intrat în istorie ca fiind firma care a lansat primul celular portabil- Motorola DynaTAC 8000 X. Însă nu oricine și-l permitea! Costa, la vremea aia, 3.995 de dolari! Pare un preț mare, însă și suma folosită pentru cercetare și dezvoltare a fost una impresionantă – peste 100 de milioane de dolari.

Cine a inventat telefonul? – Inventatorul Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell este cunoscut întâi de toate ca fiind inventatorul telefonului. Puţini ştiu că acesta a fost interesat de mai multe domenii ale tehnologiei.

Alexander Graham Bell s-a născut pe 3 martie 1847 în oraşul Edinburgh din Scoţia. Începe şcoala în oraşul natal, unde rămâne până la 14 ani, după care se mută cu familia la Londra.

La 16 ani a abandonat studiile muzicale, pentru care era foarte dotat, şi s-a consacrat foneticii.

Cine a inventat telefonul - Alexander Graham Bell

Până în 1870, Graham studiază anatomia şi fiziologia glasului uman. În această perioadă, Bell îşi începe, ca medic, cercetările privind realizarea unui mijloc de corectare a vorbirii bolnavilor pe care îi îngrijea. Câţiva ani chiar a predat tehnica vorbirii la University College din Londra.

În 1873 a fost numit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston, iar în 1874 a construit o ureche artificială. În încercarea de oferi persoanelor cu dificultăţi auditive un aparat care să le permită comunicarea cu cei din jur, a inventat telefonul.

În anul 1873, Bell încearcă să perfecţioneze „telegraful harmonic“ şi construieşte „phonoautograful“, cu care înregistrează tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine. În acest context, Bell descoperă, întâmplător, transmiterea tonului, dar nu reuşeşte să-l reproducă.

După multe încercări, la începutul anului 1876, reuşeşte să pună la punct un microfon format dintr-o diafragmă flexibilă, solidară cu un magnet permanent.

Aşa se face că pe 7 martie 1876 avea să obţină, la New York, Brevetul 174.465 pentru telefon, primul aparat care putea transmite la distanţă vocea umană.

Bell a fost nevoit să-şi apere prioritatea într-un proces dificil şi îndelungat deoarece compatriotul său, Elisha Gray, brevetase un aparat asemănător. Până la urmă, Curtea Supremă a SUA a recunoscut prioritatea lui Graham Bell.

Geniul inventiv al lui Graham Bell este demonstrat de cele 18 brevete individuale şi alte 12 în colectiv. Dintre acestea, 14 se referă la telefon şi telegraf, la 6 aprile 1875, a brevetat telegraful multiplu cu ajutorul căruia se puteau transmite două semnale în acelaşi timp, alte patru invenţii se referă la fotofon şi unul la fonograf, cinci la vehicule aeriene, patru la hidroplanoare şi două la celule cu seleniu.

Astfel, în 1919, construieşte hidroptera, prima navă rapidă pe pernă de aer. A inventat un procedeu electric pentru localizarea obiectelor metalice în corpul uman, procedeu care a fost folosit până la descoperirea razelor X.

S-a stins din viaţă pe 2 august 1922, în Baddek, Noua Scoţie.

Cine a inventat telefonul? – Ştiaţi că…

 • Telefonul mobil are o putere de procesare mai mare decât a computer-ului folosit pe nava spaţială Apollo 11, la bordul căreia se afla cunoscutul astronaut Neil Armstrong
 • În Japonia, 90% dintre telefoanele mobile sunt rezistente la apă pentru că tinerii le folosesc chiar şi la duş
 • Primul apel la un telefon mobil a fost făcut în 1973 de către unul dintre inventatorii Motorola
 • Nomofobia este teama de a fi departe de telefonul mobil
 • Cel mai bine vândut telefon din istorie a fost Nokia 1100, cu vânzări de peste 250 de milioane
 • 40% dintre utilizatorii de smartphone spun că s-ar descurca şi fără funcţia de apelare şi că email-urile, mesajele scrise si ceasul deşteptător sunt funcţii mai des folosite decât apelurile
 • 80% dintre utilizatorii de internet au un smartphone
 • În mai puţin de 3 minute, 90% dintre mesajele scrise sunt şi citite
 • În 1983, primul telefon mobil s-a vândut în SUA cu aproape 4000 de dolari
 • În 2015 s-au vândut aproximativ 1 miliard de smartphone-uri în lume
 • În medie, un utilizator de smartphone îşi verifică telefonul, fără un motiv anume, de cel puţin 10 ori pe zi

Citește și:

10 simptome că ai devenit sclava telefonului mobil

5 invenții antice care depășesc tehnologia de azi

5 invenții incredibile, realizate de copii