Puține mâncăruri sunt astăzi mai faimoase și mai apreciate în întreaga lume decât pizza. Considerată în prezent mai degrabă un tip de fast food din cauza popularizării ei în Statele Unite și asocierii ei cu o dietă mai puțin sănătoasă, pizza tradițională este, în Italia, o mâncare autentică.

Pizza este un fel de mâncare cu originea în Napoli, Italia. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roșii și brânză, plus alte topping-uri opționale, preparată la cuptor.

Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de „pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.

Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numește „pizzaiolo”, iar un restaurant care servește pizza se numește „pizzerie” (it. pizzeria). De la multe pizzerii se poate comanda și la domiciliu, prin telefon sau internet. Pizza se găsește, de asemenea, în supermarket-uri, sub formă congelată.

Italienii își iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei și țin mult la istoria acestui preparat tentant.

Iată cum, cine și de ce a fost inventată pizza!

Cine a inventat pizza? – Prima apariție și menționare a Pizzei

Toată lumea crede că pizza a fost inventată de către italieni, dar originile ei merg mult mai departe, până în perioada antică.

Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi, el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud.

Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orașului ‘duodecim pizze’ (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:

  • din cuvântul grec „pikte” (însemnând „cocă frământată”), care în latină a devenit „picta” și ulterior „pitta”;
  • din termenul în latină „pinsa” (însemnând „a bate”), putându-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
  • din cuvântul în latină „picea”, care poate să se refere la faptul că aceasta se înnegrește în cuptor; sau
  • din termenul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.

Chiar dacă nu există descoperiri arheologice, este cunoscut faptul că babilonienii, israelienii, egiptenii și alte culturi antice din Estul Mijlociu au mâncat pâine din aluat necrescut, copt în cuptoare din noroi.

Acea pâine a fost mai mult o “pită”, foarte populară în Grecia și în Estul Mijlociu de astăzi. Mai mult, este cunoscut ca anticii din zonă Mediteranului, cum ar fi grecii, romanii și egiptenii, mâncau pâine asezonată cu ulei de măsline și condimente naturale, din plante.

Se zvonește că, de fapt, clasa de jos din regiunea Napoli din Italia a fost cea care a transformat pizza intr-o formă mult mai modernă și familiară nouă.

Se spune că, la sfârșitul anilor 1800, un brutar italian pe nume Raffaele Esposito, a pregătit masa pentru o vizită a membrilor familiei regale.

Potrivit legendei, regele italian Umberto și consoarta sa, regina Margherita vizitau zona. În scopul de a le impresiona și pentru a arată fervoarea lui patriotică, Raffaele a ales ca la primul fel să servească pâine plată cu alimente care ar reprezenta cel mai bine culorile Italiei: tomate roșii, brânză mozzarella albă și busuioc verde.

Regele și regina au fost foarte impresionați și această poveste s-a răspândit repede prin regiune. Rezultatul final: acest fel de mâncare a fost atât de bine primit încât tot mai mulți au început să-l copieze.

Pe la începutul anilor 1900, pizza și-a făcut loc și prin orașele din America, datorită imigranților italieni, mai ales în New York și Chicago, orașe în care și astăzi trăiește un număr mare de italieni. Astfel micuțele cafenele din Statela Unite ale Americii au început să servească mâncarea favorită a italienilor. Și soldații americani au stimulat creșterea popularității pizzei la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, servind pe frontul italian acest fel de mâncare.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul. O pâine asemănătoare, denumită plakous, se servea și în Grecia antică, cu ierburi, ceapă sau usturoi, dar și în zone foarte îndepărtate precum India (paratha).

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile. Inițial, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era o practică întâlnită mai degrabă în zonele sărace din sudul Italiei (mai precis la Napoli, locul de naștere al pizzei), motiv pentru care această mâncare și-a făcut cu greu loc în alimentația cotidiană a italienilor. Cu timpul însă, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatăl, călătorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

Vezi și: Cele mai bune moduri de a reîncălzi pizza pentru a-și păstra gustul

Cine a inventat pizza? – Rețeta clasică

Cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche:ea ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei.

Unii specialiști în domeniul pizzei (precum cei de la faimoasa pizzerie din Napoli „Da Michele” – una dintre cele mai vechi din oraș, fondată în 1870) consideră că există doar două tipuri de pizza autentice:Marinara și Margherita. Cea din urmă am văzut deja cum se prepară; Marinara – numită astfel pentru că era pregătită, în mod tradițional, de soțiile marinarilor atunci când aceștia se întorceau acasă – este și mai simplă, blatul fiind acoperit doar cu roșii, oregano, usturoi și ulei de măsline.

Descoperă și cum să faci cel mai bun aluat de pizza

Cine a inventat pizza? – Din Italia în toată lumea

Pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, în Manhattan în anul 1905, și a fost urmată de alte localuri înființate de imigranți în toate marile orașe americane.

Treptat, pizza a început să fie consumată și de americanii care se aventurau în cartierele imigranților. După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei pâini italienești. Pizza s-a răspândit apoi în întreaga lume grație influenței Statelor Unite:odată cu blugii și muzica rock’n roll, pizza – devenită între timp un tip de fast food foarte iubit de americani – a devenit și ea faimoasă.

Astăzi, pizza se servește în nenumărate variante, cu tot soiul de topping-uri, inclusiv unele pe care italienii nu le-ar pune niciodată pe un blat de pizza, și se găsește aproape oriunde. Dar pentru o pizza adevărată, tot în Italia trebuie să mergem, și nu oriunde, ci la Napoli.

Cine a inventat pizza? – Istoria pizzei moderne

Istoria pizzei moderne a început o dată cu aducerea roşiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însă s-au bănuit a fi otrăvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae.

În secolul XVIII, săracii din Napoli obişnuiau să pună sos de roşii peste pâinea lor plată. Aşa s-a născut pizza pe care o cunoaştem astăzi.

Cu timpul a câştigat popularitate şi turiştii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele reţete de pizza, preparate de pizzaioli.

Iniţial acest fel de mâncare a fost comercializat la chioşcurile în aer liber. Sub forma unui astfel de chioşc a fost înfiinţată în 1738 şi prima pizzerie, „Antica Pizzeria Port’Alba”, care s-a deschis în jurul anului 1830 la Napoli sub forma pe care o au astăzi pizzeriile, cu mese şi scaune, şi este deschisă şi astăzi.

Alexandre Dumas ne povesteşte că în anii aceştia pizza era mâncarea de bază în Napoli şi că avea ingrediente variate, cum ar fi brânză, roşii, ulei şi anşoa. Tot în această perioadă se crede ca pizzaioli au început coacerea pizzei în cuptorul de cărămizi.

Altă pizzerie faimoasă este „Da Michele” (deschisă în 1870), unde mulţi consideră că ar fi singurele adevărate Pizza Marinara şi Pizza Margherita. Marinara este prima reţetă de pizza. Margherita a fost prima pe care s-a pus brânză.

Cine a inventat pizza? – Napoli, oraşul strâns legat de pizza

În zilele noastre, Asociaţia Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte în ceea ce priveşte pregătirea unei pizza autentic napolitane.

Astfel, pizza trebuie coaptă într-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie frământat şi aplatizat manual, fără folosirea unor instrumente (din aceasta cauză pizzaioli pregătesc pizza rulând-o cu degetele în aer). În plus, diametrul pizzei nu trebuie să depăşească 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm în mijloc.

Cine a inventat pizza? – Topping-uri și feluri de pizza existente astăzi

Topping-urile folosite cel mai des sunt:

  • sos – tradițional sos de tomate, astăzi se folosesc și pesto sicilian sau alte sosuri
  • brânză – tradițional mozzarella, astăzi se folosesc și cașcaval, provolone sau alte tipuri de brânză
  • ierburi și condimente – oregano, busuioc, usturoi
  • carne – șuncă, salam (în special pepperoni), cârnați, pui, ton, creveți
  • legume – măsline, ardei grași, porumb, ceapă, roșii
  • ciuperci

Cele mai autentice pizze se fac cu ingrediente locale, cum ar fi:

  • Roșiile de San Marzano, care cresc pe câmpiile din jurul vulcanului Vezuviu
  • Mozzarella di Bufala Campana, făcută din laptele bivolițelor de apă crescute în regiunile Campania și Lazio

Feluri de pizza existente azi sunt:

  • Pizza din Napoli (Pizza Napoletana):
  • Pizza Marinara (cu roșii, usturoi, oregano și ulei)
  • Pizza Margherita (cu roșii, mozzarella feliată, busuioc și ulei)
  • Pizza Margherita Extra (Pizza Margherita cu Mozzarella di Bufala Campana)
  • Pizza din Lazio
  • Pizza Rustica
  • Pizza a Taglio
  • Pizza Romana (cu roșii, mozzarella, anșoa, oregano și ulei)
  • Pizza Viennese (cu roșii, mozzarella, cârnați nemțești, oregano și ulei)
  • Pizza cu șuncă și ciuperci (cu roșii, mozzarella, șuncă și ciuperci)
  • Pizza Prosciuto (cu prosciuto, mozzarella și ulei)
  • Pizza Prosciuto e Funghi (cu prosciuto, ciuperci, mozzarella și ulei)
  • Pizza Capricciosa (cu roșii, mozzarella, ciuperci, anghinare, șuncă, măsline și ulei)
  • Pizza Quattro Stagioni – „Patru Anotimpuri” (aceleași ingrediente ca la Capricciosa, dar neamestecate)
  • Pizza Quattro Formaggi – „Patru brânzeturi” (cu patru feluri de brânză: mozzarella și trei dintre următoarele patru: stracchino, fontina, gorgonzola și ricotta)
  • Pizza Frutti di Mare (cu roșii, mozzarella, fructe de mare, usturoi, după gust și cu ciuperci, Anghinare)
  • Pizza Siciliana
  • Pizza Bianca – fără sos de roșii
  • Calzone sau Ripieno este o pizza în formă de semilună umplută cu ricotta, salami și mozzarella

Cine a inventat pizza? – Ştiaţi că…

A fost „creată” pizza cu şase blaturi.

O pizzerie din Canada şi-a rugat clienţii să vină cu sugesţii, în vederea adăugării unor noi produse în meniu. Astfel, tortul-pizza a câştigat competiţia, strângând rapid peste 7.000 de voturi.

Cei care au votat, au menţionat şi faptul că acest tip de pizza ar fi numai bun de pus pe masă la ocazii speciale, evenimente în familie sau sărbători.

Pizza cu şase blaturi conţine nici mai mult, nici mai puţin de 5.000 de calorii. Astfel, ea a atras până acum comentarii negative atât din partea nutriţioniştilor, cât şi din partea bucătarilor.

Cine a inventat pizza? – 2 rețete gustoase și rapide

Pentru ca articolul să fie complet, îți oferim și două rețete simple, rapide și gustoase de pizza: Pizza rapidă cu aluat făcut în casă și Pizza picantă cu blat crocant.

Cine a inventat pizza? – Pizza rapidă cu aluat făcut în casă:

Ingrediente pentru pizza rapidă cu aluat făcut în casă:

Pentru aluat:

  • 250 g făină
  • 10 linguri ulei de măsline
  • 10 g drojdie proaspătă
  •  10 linguri lapte
  • 10 linguri apă
  • o linguriță sare
  • o linguriță zahăr

Pentru topping:

  • 3 linguri sos de roșii pentru pizza
  • 200 g șuncă ● o ceapă roșie
  • 100 g mozzarella
  • o roșie
  •  verdeață după gust

Mod de preparare:

  1. Pentru aluat, se pune făina într-un vas, se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduț, se lasă 5 minute să se umfle, apoi se adaugă și restul ingredientelor și se frământă. Se lasă 30 de minute la crescut, apoi se întinde aluatul de pizza și se transferă în tava de copt.
  2. Se unge aluatul cu sosul de roșii și se presară brânza rasă.
  3. Se pune și roșia tpiată rondele.
  4. Se lasă la cuptor 15 minute și când se scoate se așază șunca și ceapa roșie tăiată felii.
  5.  Se aduce imediat la masă cu verdeață, după gust.

Cine a inventat pizza? – Pizza picantă cu blat crocant:

Ingrediente pentru pizza picantă cu blat crocant:

Pentru aluat:

  • 150 ml apă călduță
  • 450 g făină
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 2 linguri ulei
  • o linguriță sare

Pentru sos:

  • 300 g roșii în bulion
  • o linguriță oregano
  • un praf sare

Pentru topping:

  • 250 g salam picant
  • 120 g mozzarella
  • 2 linguri parmezan

Mod de preparare:

  1. Într-un bol se amestecă făina cu drojdia și sarea. Se adaugă apa călduță și ulei și se frământă pentru a obține un aluat care se acoperă cu un șervet și se lasă o oră la crescut.
  2. Se împarte apoi aluatul în două, o parte poate fi congelată și cealaltă se întinde și se transferă în tava unsă cu puțin ulei. Roșiile și sucul lor se mixează, se adaugă oregano și sare și se unge aluatul cu acest sos.
  3. Se așază apoi un strat de brânză și ulterior salamul picant. Se coace 15 minute.
  4. Se scoate și se presară parmezan.

Citește și:

Inventatori celebri: Cine a inventat berea?

Inventatori celebri: Cine a inventat insulina?

Inventatori celebri: Cine a inventat penicilina?

Vezi şi locuri de vizitat în Napoli!