Dacă ne-am imagina doar pentru o clipă cum ar arăta lumea fără hârtie, vom realiza cât de importantă este şi de impactul pe care l-a avut asupra omenirii.

Comunicarea a apărut cu mult înaintea mijloacelor practice de a o face, motiv pentru care oamenii au început să-şi comunice ideile şi informaţia folosind tăbliţe de lut, mătase, bronz, plăci acoperite cu ceară sau alte materiale.

De la papirus și pergament până la a pune texte pe hârtia din zilele noastre în societăți dezvoltate și moderne, omenirea a trebuit să parcurgă numeroase etape.

Hârtia este un material plan și subțire, având ca element esențial suprafața sa pe care se poate scrie, desena, tipări, picta.

Hârtia este obținută din fibre de celuloză amestecate, care se mențin împreună fără un alt liant cu excepția legăturilor de hidrogen și a împletirii fibrelor.

 

Cine a inventat hartia? – Evoluția hârtiei din antichitate până în prezent

Încă din antichitate, comunicarea era principalul mijloc de înțelegere și interacțiune între oameni.

Deoarece comunicarea față în față nu poate fi mereu o pțiune, oamenii au devenit ingenioși si au gasit o alternativă la comunicarea la distanță.

Astfel, în Egiptul Antic, în urmă cu 3000 î.Hr., s-a încercat inventarea papirusului de scris.

Cine a inventat hartia - Papirus egiptean

Planta de papirus era transformată în hârtie printr-un procedeu simplu. Din tulpina plantei se extrăgeau straturile fibroase, care erau apoi aşezate unul lângă altul şi acoperite de un alt strat, dispus perpendicular pe fibrele primului. Această foaie era udată şi apoi presată.

După uscare, seva plantei acţiona ca un adeziv ce lipea cele două straturi, obţinându-se astfel un material pentru scris relativ neted şi destul de trainic.

Din vechime hârtia de papirus avea mai multe calităţi, cele mai importante privind scopul propus, anume scrierea, constau în aceea că ele erau deschise la culoare, subţiri, lucioase, rezistente, ca hârtia bună de azi.

Din cuvântul papirus derivă hârtia modernă în plan lingvistic. Din latinescul papyrus s-a format papier (franceză), papier (germană), paper (engleză). În limba română denumirea respectivă nu a derivat din latină, întrucât cuvântul hârtie are ca etimol slavul vechi chartij.

Papirusul era hârtia obţinută din plante și a fost concurat de pergament, creat in oraşul Pergame din Asia Mică, plecând de la piei de viţel şi capră, spălate şi şlefuite.

În China, se scria pe materiale din bambus, ceea ce era destul de incomod pentru transport, având în vedere lipsa de flexibilitate și greutatea acestuia, însă cei mai bogați apelau la mătase, dar acest obicei era destul de costisitor.

În anul 105 î.Hr., hârtia era produsă din bumbac. Unele surse precizează că hârtia s-a inventat în anul 150. Chiar dacă vestea s-a extins repede în celelalte țări, aceștia nu reușeau să deslușească secretul. Totuși, mai târziu, metoda de producție a hârtiei a ajuns în Coreea și în Japonia.

După înfrângerea Chinei în bătălia de la Talaș, rețeta de producere a hârtiei s-a extins în India și în Italia până în secolul XIII.

Această invenţie ajunge apoi în Andaluzia, de aici în Cordoba şi Sevilia şi astfel apar primele mori de hârtie în Europa.

În anul 1250 apar primele mori italiene de hârtie, la Fabriano.

Cel mai vechi document din hârtie din zona vestică datează încă din secolul XI și se numește Missal of Silos. Pentru astfel de materiale, oamenii foloseau fibre obținute din cânepă și pânză.

În sec. al XIII-lea, apar în Franţa primele documente de arhivă, scrise pe hârtie, cum ar fi: „Proces-verbal al notarului din Marsilia” (1248) sau „Registrul de anchete a lui Alphonse de Poitiers ” (1243), dar abia în secolul al XIV-lea sunt construite primele mori de hârtie în Franţa la Troyes (1348) și Essones (1354).

Dacă omenirea a ajuns să descopere hârtia, iată că în anul 1445 a venit și timpul tiparului, care a fost inventat de Gutenberg.

Istoricii susțineau că hârtia este cheia către evoluție și, într-adevăr, aveau dreptate. Totuși, în perioada antichității, chinezii nu erau atât de dezvoltați precum popoarele din vest. Chiar dacă ei au produs prima oară hârtia, suportul folosit înainte de aceasta era fabricat din bambus, ceea ce îngreuna cu mult procesul de scriere și, ulterior, de transport. În schimb, vesticii se foloseau de pergamente și de alte materiale mai ușor de manevrat.

Pentru o ușoară producție a hârtiei în masă, pe 18 ianuarie 1799, Louis-Nicolas Robert inventează prima maşină continuă de hârtie, care permitea producerea unei cantităţi mai mari de hârtie, la preţuri mai mici.

Astfel că în anul 1825, în Europa şi Statele Unite începe dezvoltarea masivă a industriei de fabricare a hârtiei. În 1850 în Anglia sunt 300 maşini de hârtie, iar în Franţa aproximativ 250 de mașini de hârtie.

Prima mașină de hârtie modernă a fost introdusă în România abia în anul 1962 și a început să producă la Ambro Suceava.

În anul 2003, consumul de hârtie din România a fost de 565.000 de tone, în valoare de 578 milioane dolari, iar valoarea importurilor a fost de aproape 400 milioane dolari, adică 70% din piață.

În anul 2007 s-au produs în total pe piața românească circa 450.000 de tone de hârtii (hârtie pentru carton ondulat, hârtie de ziar, hârtie de ambalaje, hârtie igienico-sanitară și alte hârtii), din care 37% au fost exportate, importurile de hârtii s-au ridicat la 507.000 de tone, iar consumul de hârtie și cartoane a fost de 36 de kilograme pe cap de locuitor, față de media europeană de peste 80 de kilograme pe cap de locuitor.

În anul 2008, principalii producători de hârtii pentru carton ondulat erau Eco Paper Zărnești, Ambro Suceava, Celhart Donaris, Vrancart Adjud și Celrom Turnu Severin, Rondocarton Cluj și Dunapack Rambox.

În anul 2009, gradul de colectare a maculaturii în România este de 43-44%, față de media Uniunii Europene de peste 60%.

 

Cine a inventat hartia? – Hârtia în era modernă

Astăzi, hârtia este considerată un material de bază în domeniul ambalajului, al creării de filtre etc.

Hârtia este obținută din fibre de celuloză amestecate, care se mențin împreună fără un alt liant cu excepția legăturilor de hidrogen și a împletirii fibrelor.

Deși cele mai căutate materiale celulozice pentru fabricarea hârtiei sunt pulpa lemnoasă a unor specii de arbori de esență moale, în special cea a coniferelor, datorită existenței fibrelor de celuloză în structura multor plante, de la ierburi până la arbori, se pot folosi și multe alte fibre, așa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, cânepă sau orez.

Cine a inventat hartia? – Modul de procesare al hârtiei:

Procesul de obținere a hârtiei conține doua etape, și anume:

Procesarea fibrelor:

Celulele plantelor sunt alcătuite din fibre celulozice conectate. În timpul procedeului de extragere a pulpei celulozice, aceste fibre microscopice sunt separate unele de altele, iar acolo unde lanțul polimolecular a fost rupt chimic sau mecanic, suprafețele „libere” intră în contact una cu alta creând punți hidrogenate care conferă duritate, dar și elasticitate viitorului material.

Procedeul chimic:

Procedeul chimic utilizat astăzi pe scară largă este un complex de tratări chimice numite Procesul Kraft. Scopul acestei tratări chimice este eliminarea structurii ligninei (din pulpa supusă procesului), care este liantul organic care menține fibrele împreună, prin folosirea unui amestec care o dizolvă.

După eliminarea acesteia, fibrele rămase pot fi folosite pentru realizarea unei hârtii de culoare maroniu nedefinit, nefinisată, utilizată la realizarea de pungi de hârtie sau a cutiilor din carton. Materialul brut astfel obținut poate fi folosit în continuare, printr-o purificare accentuată a ligninei rămase, conducând la obținerea pulpei de calitate superioară, pentru hârtie albă pentru scris și tipărit.

Deși procedeul chimic este mai scump decât cel mecanic, permițând o folosire de maximum 45 – 50 % din pulpa inițială, totuși este un procedeu larg folosit datorită calității produsului final și al menținerii, aproape nealterată, a lungimii inițiale a fibrelor materialului folosit, care este un factor de menținere a unor calități mecanice ridicate a hârtiei. Un alt avantaj al acestui procedeu este folosirea integrală a ligninei rezultate din proces ca și combustibil pentru încălzirea și electricitatea necesare procesului.

 

Cine a inventat hartia? – Hartia igienică

Hârtia igienică e unul din lucrurile pe care nu le considerăm importante decât atunci când ne lipsesc.

Chiar dacă noi acum nu ne mai imaginăm viaţa fără hârtie igienică, încă din cele mai vechi timpuri, oamenii se descurcau de minune şi fără ea, atunci când nu exista.

Se spune că vechii greci foloseau pietre sau bucăţi de lut, pe când romanii descoperiseră bureţii de mare, mai moi, deci mai blânzi cu „părţile sensibile”.

În alte părţi ale lumii, oameni apelau la coji de nucă de cocos, zăpadă, muşchi de pe copaci, iarbă, frunze de porumb, chiar şi lână. După ce s-a inventat tiparul, oamenii luau ziarele la toaletă nu ca să le citească, ci ca să le folosească pe post de hârtie igienică. Aceeaşi soartă o aveau şi cărţile.

Cine a inventat hartia - Hârtia igienică

Primele izvoare scrise care fac referire la hârtia igienică, datează din 589, atunci când un funcţionar pe nume Yan Zhitui îşi nota că nu a folosit niciodată hârtie din patru cărţi şi cinci clasici, adică o colecţie de texte confucianiste.

Cartea lui Renaudot din 1718 menţionează mărturia unui călător de secol IX, cum că asiaticii ar fi fost foarte neglijenţi cu curăţenia, că nu s-ar fi spălat cu apă după defecare şi că în schimb ar fi preferat să se şteagă cu hârtie.

În secolul al XIV-lea se pare că în provincia Zhenjiang manufacturile produceau anual nu mai puţin de zece milioane de pachete de câte 1000 sau chiar 10000 de file destinate doar toaletelor.

Cel care a “inventat” însă hârtia igienică aşa cum o ştim azi, este Joseph Gayetty, care a lansat pe piaţă în 157 “Gayetty’s Medicated Paper”, în uz până în 1920 şi vândută în pachete cu foi, nu rulată. Produsul a fost susţinut de sloganuri precum “cea mai mare necesitate a secolului!”.

Produsul nu era făcut chiar din hârtie, ci din ingrediente vegetale, îmbibate cu extract de aloe vera. Foiţele respective se vindeau ca medicament, căci Gayetty le considera capabile să prevină hemoroizii. Aşa de mândru era de descoperirea lui, încât şi-a trecut şi numele pe hârtia igienică.

El n-a avut mare succes fiindcă oamenii nu înţelegeau de ce ar trebui să plătească pentru hartia igienică din moment ce ar putea folosi ziare sau cărţi pe care oricum dădeau bani.

Tocmai de aceea, se spune că adevăraţii inventatori ai hârtiei igienice moderne, fraţii Scott, au refuzat să spună cuiva cu ce se ocupă. Totuşi, produsul lor a avut mai mult succes.

Nu se ştie cum, lor le-a venit pentru prima dată ideea de a înfăşura hârtia igienică pe un cilindru, care pe atunci nu era găurit.

În anii 1880 cineva şi-a dat seama că prin cilindrul gol al hârtiei igienice s-ar putea introduce un soi de suport, care să facă folosirea mai comodă. Nu sunt date concrete în arhivă cât de subţire era hârtia igienică în acele timpuri, dar abia în anii ’40 s-a inventat hârtia din două straturi.

Astăzi, americanii sunt cei mai mari consumatori de hârtie igienică, folosind 22 de kilograme pe cap de locuitor, anual.

 

Cine a inventat hartia? – Hârtia de împachetat cadouri

În urmă cu numai 96 de ani, doi fraţi au avut o idee care s-a transformat într-o afacere de miliarde de dolari.

Cine a inventat hartia - Hârtie de cadouri

J.C. şi Rollie Hall conduceau împreună un magazin de papetărie.

Cerința de materiale pentru a împacheta cadourile era destul de ridicată.

Astfel în 1917, în timpul sărbătorilor de iarnă, aceştia au rămas, din nou, fără proviziile de şerveţele albe, roşii şi verzi, care erau folosite, la acea vreme, pentru împachetarea cadourilor.

Neștiind ce să facă să surpluseze stocul de şerveţele albe, roşii şi verzi, cei doi au realizat că încă mai au stocuri de hârtie franţuzească scumpă, folosită pentru căptuşeala plicurilor.

S-au gândit să facă o glumă şi au aşezat hârtia în vitrină, la 10 cenţi foaia. Ceva ce la început a fost o glumă, a devenit o întreagă afacere, aşa că în 1919, cei doi fraţi au printat propria lor hârtie, menită pentru împachetarea cadourilor.

Astfel a luat naşterea ceea ce urma să devină o adevărată industrie. Astăzi, hârtia de împachetat cadouri reprezintă o afacere de 3,2 miliarde de dolari.

 

Citește și:

Inventatori celebri: Cine a inventat becul?

Inventatori celebri: Cine a inventat stiloul?

Inventatori celebri: Cine a inventat insulina?

Poate te intereseaza sa afli si: Cine a descoperit America