Becul este, de departe, una dintre cele mai importante invenții din toate timpurile. Din clipa în care oamenii au putut să transforme noaptea în zi în propriile locuințe, viața omenirii s-a schimbat radical.

Se crede că mulți inventatori și oameni de știință au luat parte la inventarea primului bec electric. Cu toate acestea, invenția primului bec electric este în mare parte legată de Thomas Alva Edison, un inovator și om de afaceri de origine americană.

Deși Thomas Edison a inventat becul, faimosul inventator american nu a fost singurul care a contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii revoluționare de iluminare.

 

Cine a inventat becul? – Istoria și viitorul tehnologiei iluminării

Cine a inventat becul? – Primele cercetări și progrese:

Becul a fost inventat în anul 1879, simultan, de către doi inventatori: Thomas Alva Edison în Statele Unite ale Americii și de Sir Joseph Wilson Swan în Anglia, un chimist britanic.

Cu toate acestea, istoria becului începe cu mult înainte ca Edison să breveteze primul bec cu succes comercial în anul 1879.

În anul 1800, inventatorul italian Alessandro Volta a dezvoltat prima metodă practică de generare a energiei electrice și anume pila voltaică.

Nu după mult timp ce Alessandro Volta şi-a prezentat descoperirea unei sursă continuie de energie electrică la Societatea Regală din Londra, Humphry Davy, un chimist şi inventator englez, a creat în anul 1802 prima lampă electrică din lume, prin conectarea pilelor voltaice la electrozii de cărbune. Aceasta a fost cunoscută ca lampa cu arc electric, denumită astfel pentru arcul luminos emis de cele două bare de carbon.

În anul 1840, omul de ştiinţă britanic Warren de la Rue a elaborat un bec cu design eficient, folosind un filament înfășurat cu platină în loc de cupru, dar deoarece costul platinei era unul ridicat, acest lucru a împiedicat bulbul să devină un succes comercial.

În anul 1848, englezul William Staite a îmbunătățit longevitatea lămpilor cu arc obișnuite prin dezvoltarea unui mecanism de ceasornic care reglementa mișcarea barelor de carbon uşor erodabile.

Însă din nou, costul prea mare al bateriilor utilizate pentru funcționarea lămpilor lui Staite, au fost o piedică pentru întreprinderea comercială a inventatorului.

Cine a inventat becul? – „Bătălia” dintre Thomas Edison și Joseph Swan:

În anul 1850, chimistul englez, Joseph Swan, s-a ocupat de problema rentabilității cu care s-au confruntat mulți inventatori precedenți şi în anul 1860 a elaborat un bec ce folosea filamentele din hârtie carbonizată în locul celor fabricate din platină.

Joseph Swan a primit brevetul pentru bec în Marea Britanie în anul 1878, iar în februarie 1879 a demonstrat în Newcastle, Anglia, cum o lampă funcționează pe baza acestui principiu.

Filamentele lui Joseph Swan au fost plasate într-un tub vid, pentru a reduce la minimum expunerea la oxigen, extinzând astfel durata de funcționare a lor, însă pompele de vid din zilele lui nu erau suficient de eficiente precum sunt cele de azi şi, deşi prototipul său a funcţionat perfect pentru o demonstraţie, el era ineficient și impracticabil în utilizarea reală de zi cu zi.

În rezolvarea acestui principiu a venit Thomas Edison, care şi-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul, și anume că un filament subţire cu rezistenţă electrică ridicată ar face lampa practică, deoarece ea va avea nevoie de un curent mai mic pentru a o face să lumineze.

După ce a pus în practică această teorie, pe data de 21 octombrie 1879, Thomas Edison a realizat un bec cu filament care a luminat continuu timp de 40 de ore.

Cine a inventat becul - Primul bec al lui Thomas Edison

Joseph Wilson Swan a aplicat îmbunătățirea lui Edison la becurile sale şi a fondat o companie de iluminat electric în Anglia.

Edison l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetului, însă în cele din urmă, cei doi inventatori și-au dat seama că un proces este o prostie și și-au unit forțele. Ei au inventat compania Edison-Swan United, care a devenit unul dintre cele mai mari producători de becuri din lume.

În anul 1880, Edison și echipa sa realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă din lume iluminată electric.

Compania a început cu contribuții financiare din partea lui J. P. Morgan şi a altor investitori bogaţi ai timpului. Compania a construit primele staţii electrice, care trebuiau să alimenteze sistemul electric şi becurile noi brevetate.

Prima staţie de generare a energiei electrice a fost deschisă în septembrie 1882 pe Pearl Street în Lower Manhattan, New York.

Cine a inventat becul? – Evoluția becului până în prezent:

Deși invenția becului a revoluționat lumea tehnologiei din acea perioadă, evoluția acestuia nu s-a oprit aici.

Primul bec al lui Thomas Edison a trecut prin mai multe etape pentru a ajunge la ceea ce găsim azi în casele oamenilor.

Etapele de evoluție ale becului sunt:

1. Primul bec incandescent practic

Între anii anii 1878 şi 1880, Thomas Edison şi echipa sa de cercetători au testat mai mult de 3 000 de modele pentru becuri.

În noiembrie 1879, Edison a depus un brevet pentru o lampă electrică cu filament de carbon.

Edison a petrecut anul următor în căutarea filamentului perfect pentru noul bec, până când acesta şi echipa lui au descoperit că un filament de bambus carbonizat ar putea arde mai mult de 1200 de ore.

Bambusul a fost utilizat pentru filamentele din becurile lui Edison până când el a început să fie înlocuit cu materiale mai durabile în anii 1880 – 1900.

În anul 1882, Lewis Howard Latimer a brevetat o metodă mai eficientă de fabricare a filamentelor de carbon, iar în anul 1903, Willis R. Whitney a inventat un tratament pentru aceste filamente, care le-a permis să ardă luminoase fără a întuneca interiorul bulbului de sticlă.

2. Filamentele de wolfram

Fizicianul William David Coolidge, împreună cu General Electrics, a îmbunătăţit metoda de fabricare a filamentelor de wolfram în 1910.

Wolframul, care din toate elementele chimice are cel mai înalt punct de topire, a fost cunoscut de Edison ca fiind un material excelent pentru filamentele becurilor.

Wolframul mai rămâne încă şi astăzi materialul primar utilizat pentru filamentul din becul incandescent.

3. Luminile LED

Diodele emiţătoare de lumină (LED-uri) sunt acum considerate viitorul iluminării, deoarece necesită mai puţină energie pentru a funcţiona, cu un preţ lunar mai redus şi au o durată de viaţă mai lungă decât becurile tradiţionale cu incandescență.

La începutul anilor 1960, Nick Holonyak, un om de ştiinţă american de la General Electric, a inventat lumina cu LED-uri roşii în timp ce încerca să creeze un laser.

În câţiva ani, LED-urile galben şi verde au fost adăugate la combinaţie şi utilizate în mai multe aplicaţii, printre care indicatoarele luminoase, display-urile calculatoarelor şi semafoare.

Cine a inventat becul - Lumini LED

LED-ul albastru a fost creat la începutul anilor 1990 de către Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura, pentru care au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică din 2014.

LED-ul albastru a permis oamenilor de ştiinţă să creeze becuri cu LED-uri albe, acoperind diodele cu fosfor.

Astăzi, opţiunile de iluminare s-au extins şi oamenii pot alege diferite tipuri de becuri, ce includ becuri LED şi becurile fluorescente compacte (CFL) ce funcţionează prin încălzirea unui gaz care produce lumină ultravioletă.

 

Cine a inventat becul? – Viața și cariera lui Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison s-a născut pe 11 februarie 1847 în Milan, un sătuc din statul Ohio, fiind al şaptelea şi ultimul copil al lui Samuel Ogdsen Edison şi Nancy Matthews Elliot, iar la vârsta de şapte ani, întreaga familie s-a mutat în Port Huron (Michigan).

Deşi în spatele copilului bolnăvicios se ascundea un geniu, rezultatele sale îl recomandau ca un elev mediocru.

Curios din fire, Thomas a început să citească din ce în ce mai mult, căutând cu preponderenţă informaţii despre mecanică şi chimie.

La vârsta de numai 12 ani, Edison a obţinut primul său job, și anume vindea ziare şi dulciuri în trenul care circula pe ruta Port Huron – Detroit. La scurt timp după, Edison s-a confruntat cu probleme la nivelul auzului, devenind aproape surd.

Odată cu trecerea timpului, a început să-și scrie și să tipărească propriul ziar cunoscut sub numele de Marele Herald.

Cine a inventat becul - Thomas Edison

Thomas Edison și-a început cariera de invenție la vârsta de la 22, când a creat o bursă îmbunătățită.

Şi-a înfiinţat propria companie în New Jersey, unde a continuat să aducă îmbunătăţiri substanţiale unor invenţii pe atunci încă proaspete. În aceeaşi perioadă, el a inventat fonograful, un aparat capabil să înregistreze şi să reproducă mecanic sunete.

Începând cu anul 1878, Thomas Edison a început să lucreze intens la conceperea unui sistem de iluminare electric care să poate fi folosit la scară largă – practic, ceea ce astăzi numim bec.

El a folosit pentru fabricarea filamentului bambus carbonizat, iar noile sale becuri puteau deja atinge durate de viaţă de peste 1.200 de ore. Prima demonstraţie publică a avut loc în ultima zi a anului 1879 şi s-a bucurat de un real succes.

Pe lângă calităţile sale incontestabile care îl recomandă drept unul dintre cei mai mari inventatori ai istoriei, Thomas Edison era şi un bun antreprenor, el dezvonltându-și un adevărat imperiu comercial în domeniul electricităţii, care cuprindea o suită de companii care produceau şi operau toate aparaturile necesare iluminării.

Pe durata ultimilor zece ani din viaţă a început să reducă timpul petrecut la serviciu şi l-a numit preşedinte al companiei pe fiul său mijlociu, Charles. Chiar și așa, Thomas Edison a fost activ în cadrul companiei până cu câteva luni înainte de ziua morţii sale, 18 octombrie 1931.

 

Cine a inventat becul? – Știați că …

  • Sunt cunoscuţi peste 20 de oameni de ştiinţă care şi-au adus contribuţia la perfecţionarea becului;
  • Există un bec care arde de peste 100 de ani, și anume becul Shelby de 4 wati din cazarma pompierilor din localitatea Livermore, Statele Unite ale Americii. Acesta a fost aprins prima data in 1901 si funcționează și astăzi;
  • Statisticile arată că la 1900, aproximativ un milion de oameni aveau în cămine lumină electrică;
  • În anul 2019, în Sudanul de Sud, doar 4,5% din populaţie este conectată la reţeaua electrică.
  • Castelul Peleş din Sinaia a avut curent electric încă din primul an de la inaugurare, adică din anul 1883;

 

Citește și:

5 invenții antice care depășesc tehnologia de azi

Becurile fluorescente, o bombă cu ceas pentru sănătate

10 Celebrități care nu au cunoscut succesul din prima încercare

Poate te intereseaza sa afli si: Cine a descoperit America