Da, bineînţeles că a fost şi pentru mine, la fel ca pentru toată lumea, un moment de reflecţie, de regăsire cumva, pe alte frecvenţe. M-am liniştit, m-am concentrat mai mult pe lucruri pe care nu aveam timp să le fac înainte. Şi revelaţia a fost că e foarte preţios orice moment din viaţă. A nu ştiu câta oară am revelaţia asta, dar parcă acum sunt mai conştientă ca oricând de importanţa momentului şi de faptul că de foarte multe ori risipim momente importante din viaţa noastră şi rămânem doar cu regrete, din păcate. Măcar să ştiu că am trăit momentul la maximum şi să ştiu că nu am regrete din punctul ăsta de vedere, niciodată.

Sigur că sunt obiceiuri care îţi intră în reflex, cum ar fi sportul, hrana, cititul, toate lucrurile pe care întotdeauna le-am făcut şi care mă ţin vie.

Crezi că o astfel de perioadă ne întărește sau ne face mai vulnerabili? Când te-ai simțit ultima dată vulnerabilă și în ce context?

Cred că ne întăreşte, cu siguranţă! Cumva m-am simţit vulnerabilă când a început toată această perioadă, pentru că mi-am dat seama că în faţa naturii nu ne putem opune. Oricât de multă tehnologie ne înconjoară sau oricât de mult a avansat stiinţa, în faţa naturii suntem neputincioşi. O planetă întreagă, milioane de oameni, nu reuşim să găsim o soluţie, iar asta este cumva o lecţie, pentru fiecare în parte, că în faţa naturii suntem vulnerabili şi că nu noi suntem cei care, până la urmă, ne hotărâm destinele. Chiar dacă le putem influenţa, la un moment dat, cu siguranţă totul e scris undeva în stele.

Te vom vedea într-o companie nouă, la noul sezon X Factor, alături de Delia, Stefan Banica Jr și de Florin Ristei. Sunteți patru caractere diferite, aduse la aceeași masa. Ce crezi ca aduceți fiecare, în parte?

Aducem fiecare personalitatea lui, dorinţa de a câştiga, pentru că fiecare îşi doreşte să câştige, dorinţa de a ne distra şi de a-i face pe cei de acasă să stea nedezlipiţi în faţa televizoarelor şi în acelaşi timp nişte poveşti, niste experienţe pe care le-am trăit şi împreună, în relaţiile pe care le-am creat anterior acestei emisiuni, dar le construim şi acum. De exemplu, cu Florin nu aveam nicio legătură înainte, dar îl descopăr şi probabil că şi el mă descoperă aşa cum probabil nu şi-ar fi imaginat.

Nu ești la prima experiență a unui talent-show. Ce te mai poate surprinde acum, ce te impresionează, ce te mișcă la un concurent, dar și la un om, în general?

Vreau să mă surprindă şi tocmai ăsta e secretul meu în tot acest business care se numeşte showbiz. Că mi-am păstrat această prospeţime în a privi viaţa, muzica şi lucrurile cu ochii unui copil. Nu sunt plictisită, nu sunt autosatisfăcută de ce fac eu sau de ce fac alţii, întotdeauna sunt deschisă la orice experienţă şi la orice evenimente care să mă scoată din rutină, care să mă inspire. Şi de asta îmi plac aceste show-uri, pentru că niciodată nu ştii cine vine în faţa ta şi ce se va întâmpla. Creează dependenţă genul ăsta de relaţie. Şi îmi place să fiu prima interfaţă atunci când avem un talent în faţa noastră şi trebuie să îl descoperim publicului.

Dacă ai putea împrumuta câte o calitate de la ceilalți trei colegi, ce ai lua?

Dacă aş putea împrumuta o calitate… nu ştiu dacă aş împrumuta ceva, nu îmi place nici să împrumut, nici să mă împrumut.

Ești artista din România care cunoaște cel mai bine reinventarea în fața publicului. Totuși, personal, care sunt cosntantele și reperele tale  – sentimentale, emoționale?

I invented the concept! Constantele în viaţa mea au fost întotdeauna sentiomentele mele pentru fanii mei, pentru familia mea, pentru muzică, dorinţa de a face oamenii fericiţi şi bucuria mea de a fi în mijlocul scenei, sub lumina reflectoarelor. Este locul în care mă simt cel mai bine, sunt fericită şi simt că pot să fac şi alţi oameni fericiţi.

Spui în prezentarea noului sezon X Factor că un Nu la timpul potrivit face mai mult decât un Da. Ție de câte ori ți s-a spus Nu în viață și cum ai învățat să primești o respingere, de orice natură ar fi aceea?

Mi s-a spus „Nu” de mai puţine ori decât mi s-a spus „Da”. Asta pentru că sunt foarte persuasivă şi prefer întotdeauna să nu fie „Nu” ultimul cuvânt.

Se spune că evoluăm cu adevărat doar când părăsim zona de confort și că învățăm să înotăm aruncându-ne în apă fără să știm să înotăm. Care au fost situațiile de acest fel care te-au clădit pe tine ca om, ca artist?

Asta cu înotatul nu aş risca (râde), dar da, cu siguranţă evoluăm atunci când trăim experienţe pe care nu le-am mai trăit niciodată, când ne asumăm riscuri, când ne aruncăm ca la bungee jumping fără să ştim dacă avem unde să aterizăm. Da, sunt genul acesta de om şi întodeauna mi-am asumat riscuri. Mai ales în cariera mea, am făcut alegeri care de multe ori i-au şocat pe alţii, dar până la urmă au sfârşit prin a le aproba şi chiar a le propaga şi a le imita. Pentru mine asta nu poate să fie decât flatant.

Ce nu s-a schimbat deloc la tine de când te-ai lansat în muzică și până în prezent?

Nu s-a schimbat bucuria cu care fac această meserie, nu m-am blazat, nu m-am plictisit, sunt ca un copil într-un candy store, de fiecare dată. Şi cred că publicul simte că această sinceritate care m-a însoţit meu şi această spontaneitate a mea nu a fost nicidoată jucate, au fost, sunt şi vor continua să fie.

E vreun lucru, vreo situație pe lumea asta căruia nu ai ști cum să-i faci față?

De obicei, situaţiile legate de viaţă sunt cele mai delicate. Pe scenă întotdeauna mă descurc, am puterea de a improviza. Şi de multe ori îmi place mai mult să împrovizez, mi se pare mai ofertant, decât sa merg pe nişte tipare şi să respect niste „reguli”. Cred că în viaţă suntem nişte invăţăcei continuu, în meseria de mamă, de fiică, de soţie, din orice experienţă ne pune viaţa în faţă întotdeauna avem de învăţat. Niciodată nu am crezut despre mine că sunt fiica perfectă sau mama perfectă. Ca să nu mai spun faptul că meseria de mamă mi se pare, de departe, cea mai grea. Şi mai cred că încă nu e timpul pierdut să compensez clipele pe care, din păcate, nu am putut să le petrec cu fiica mea, aşa cum mi-as fi dorit. Am făcut nişte sacrificii, prin prisma meseriei mele, şi uneori mă gândesc că n-ar fi trebuit să le fac. Că trebuia să îmi asum total fiecare dintre aceste misiuni ale mele, dar să găsesc un echilibru şi mai mult între ele şi, mai ales, să găsesc mai mult timp întotdeauna pentru cei din jurul meu. Cred că e cel mai important asta, să găseşti timp pentru cei pe care îi iubeşti.

În momentul acesta, simți că-ți lipsește… și ai prea mult…

Simt că îmi lipseşte un X Factor în echipa mea! Şi am prea multe visuri, dacă se poate spune aşa. În rest, pe partea materială, nu mă bag (râde).

Care sunt regulile tale în dragoste, chiar dacă se spune că iubirea nu cunoaste reguli… Cum ești când iubești?

Când sunt iubită sunt în al nouălea cer. Îmi place să fiu iubită, îmi place să iubesc, poate îmi place să iubesc mai mult decât să fiu iubită…. Şi da, cred că dragostea e cel mai important sentiment, fără de care nu putem trăi. Dumnezeu ne-a lăsat pe pământ fiinţe iubitoare, să învăţăm tot timpul lecţia iubirii. E o lecţie nesfârşită.

Fără ce nu poate trăi Loredana?

Nu pot trăi fără dragoste, fără apă, făra aer…şi când spun dragoste spun cei dragi mie, familia mea, prietenii mei, fanii mei! Eu sunt genul acela de om care se încarcă şi îi este suficient ca să fie fericit chiar şi un zâmbet sau o privire caldă primită de la un necunoscut, pe stradă!