Mergi pe o instalație LED

Instalațiile de lumini din trecut aveau în componență becuri incandescente, care se încălzeau și se ardeau destul de repede. Adu-ți aminte că se găseau becuri de rezervă, pentru a le schimba pe cele defecte. 

În prezent, cele mai multe instalații de lumini sunt cu becuri LED. Durata de viață este considerabil mai mare, consumul energetic este mai redus, iar intensitatea luminoasă este mult mai vibrantă. Totuși, la fel ca instalațiile de altădată, au o problemă comună: aceea că, în cele mai multe cazuri, becurile LED care devin nefuncționale nu se mai pot înlocui.

De altfel, există o soluție și mai practică: poți merge pe varianta unui brad artificial cu leduri și ai scăpat de grija cumpărării instalației și a decorării bradului cu aceasta.

Ai în vedere forma și lungimea ei

Instalația în formă de șirag (sau șir) este considerată standard și se poate aranja așa cum vrei tu, cu mențiunea că necesită ceva idei și răbdare, în manevrare și decorare. Pentru un brad de Crăciun mic sau mediu, amplasat la interior, cel mai probabil este alegerea corectă. De asemenea, mai există și o instalație în formă de plasă, ideală pentru brazii mai impunători, inclusiv pentru cei de la exterior, munca ta de decorare fiind mai redusă.

O atenție deosebită trebuie să o acorzi lungimii instalației de brad, deoarece o lungime mică, cu becuri puține, înseamnă o acoperire luminoasă care nu o să te mulțumească. Sigur ai văzut astfel de instalații, iar rezultatul era un brad prea puțin luminat. Așadar, mai bine cumpără o instalație cu mai multe becuri și încearcă să ajungi cât mai bine în toate zonele bradului, începând de la vârf și până la bază. 

Așadar, uită-te pe cutia produsului, vezi lungimea cablului și numărul de becuri, apoi gândește-te la înălțimea bradului tău, la modul în care vrei să aranjezi instalația, precum și la cât de stufoase sunt ramurile sale. De exemplu, pentru un brad de până în doi metri înălțime, o instalație cu 300 de becuri ar fi suficientă. O soluție de compromis, în situația în care nu găsești o instalație ideală, ar fi să iei două instalații la fel, pe care să le intercalezi.

Decide care este tipul de lumini potrivit

Becuri albe, reci sau calde, respectiv becuri colorate sau într-o singură culoare. Oferta este atât de diversificată, încât trebuie să știi din start ce cromatică vrei să obții.

Trebuie să ai în vedere faptul că o instalație de lumini într-o singură culoare (cel mai adesea, alb) denotă mai multă eleganță și se poate adapta la mai multe idei de decorațiuni, inclusiv la cele mai rafinate. Totodată, instalația cu beculețe multicolore s-ar putea să fie interesantă și atractivă, în situația în care ai copii sau îți place să ai un brad ca în copilărie. Prin urmare, alegerea îți aparține și, pentru orice eventualitate, nu ar fi rău să ai una de rezervă la îndemână. 

Mai mult, becurile pot avea diferite forme. Pe lângă forma clasică de beculețe mici și simple, mai poți avea în vedere beculețe în formă de steluțe, lumânări, clopoței sau îngerași. 

Vezi modul de alimentare și alte funcții

Dacă ai găsit instalația de brad perfectă în privința becurilor și lungimii, mai vezi și alte aspecte care pot conta pentru tine. De exemplu, există instalații cu buton de pornire/oprire, dar și instalații care trebuie scoase din priză, pentru a opri funcționarea lor. Totodată, pentru interior, mai sunt instalații pe baterii, ideale pentru brazii mici. 

Acum au apărut și instalații de brad inteligente, care pot fi controlate direct de pe smartphone. Bugetul trebuie să fie ceva mai mare, însă funcțiile lor sunt foarte interesante.

În concluzie, poate până acum ai considerat simplă cumpărarea instalației pentru bradul tău de Crăciun, însă, după cum ai descoperit, există câteva aspecte de luat în considerare, pentru a avea o prezență luminoasă de efect. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu lumeabrazilor.ro