Citește și: 7 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar

Foarte ăpuține dintre noi sutn la curent cu faptul că băuturi precum ceaiul, vinul, sucurile carbogazoase, produse cosmetice, medicamente (precum aspirina) conţin aluminiu care, în timp, se adună în creier, ducând astfel la diverse afecțiuni, cel mai adesea, la Alzheimer.

Aluminiul se depune în creier, mușchi și chiar în inimă

Aluminiul este prezent şi în multe cosmetice – în talc, paste de dinţi, loţiuni de protecţie solară, antiperspirante -, precum şi medicamente (ca aspirină, anti-acide, vaccinuri). Organismul uman poate excreta aluminiul, dar, dacă acesta este ingerat în cantităţi mai mari decât cele care pot fi eliminate, atunci se acumulează în oase, creier, ficat, inimă, splină, muşchi. De asemenea și atunci când gătim la cuptor utilizăm folie de aluminiu și de aceea e important să știm că particulele de aluminiu rămân pe mâncare. Evident că în timp, acest obicei poate duce la îmbolnăvire.

Aluminiul nu apare decât sub formă de folie (cel mai utilizat material în gospodăriile din ţările dezvoltate), oalele şi tigăile sunt căptuşite cu acest material ce, de asemenea, se găsesște ți în compoziția ustensilelor de bucătărie, precum lingurile. Cuprul a fost înlocuit, în timp, cu aluminiul deoarece este mult mai uşor de produs în masă şi este mai uşor de curăţat.

Fierbe apă în oala de aluminiu înainte de a o folosi

În timp ce mâncarea, care este preparată  în oale de aluminiu, nu este dăunătoare pentru organism, gătitul în folie de aluminiu poate fi problematic, mai ales în cazul mâncărurilor picante sau acide preparate la temperaturi înalte. Aluminiul poate afecta şi persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfuncţie renală, de asemenea poate reduce rata de creştere a celulelor din creier. Este foarte important ca oamenii să determine concentraţia de aluminiu pe care o utilizează în timpul gătitului Pentru a evita acest incident, după cumpărare recipientelor, este indicat să fierbeţi apă de câteva ori în ele, până când baza oalei devine mată. Acest proces  produce oxidarea, care creează un strat natural împotriva contaminării mâncării cu aluminiu.

Citește și: