Jurnaliștii de la TVR l-au găsit pe băiat și au stat de vorbă cu el. E vorba despre Vlad Dragne, elev în clasa a X-a la Colegiul Sfântul Sava, același unde a învățat, cu mulți ani în urmă, și regele Mihai.

Am făcut ce am simțit. Mi s-a părut un gest normal. În fața unor oameni merită să îngenunchezi. Regele fără îndoială a fost unul dintre ei”, a declarat băiatul.

Vlad recunoaște că, după ce a aflat că regele a murit, a căutat mai multe informații despre el. A privit la televizor, a căutat pe Internet, a împrumutat de la profesorul său de Limba Română „Jurnalul lui Corneliu Coposu”, în care a citit despre regele Mihai, omul. Și-a creat propria părere despre rege și a fost impresionat de încercările acestuia de a veni în țară, după căderea comunismului.

Atunci când a stat cele trei zile, mi s-a părut atât de impresionant pentru că și-a păstrat promisiunea, chiar atunci când un milion de oameni i-au cerut să nu o facă, pentru că știa că pe termen lung repercusiunile vor fi negative”, spune el.

Tânărul este deranjat de faptul că, în prezent, oricine poate ajunge la putere, indiferent de educația primită. „Regele a avut o educație foarte riguroasă în formarea sa. Iar acum, democrația permite oricui să ajungă la putere, indiferent de educație”, spune el.

Majestatea Sa a învățat în clasa Palatină, o clasă special creată pentru el. Tatăl său, Carol al II-lea, a insistat ca în această clasă să fie doar copiii de zece, dar din toate mediile sociale. Și profesorii de la Colegiul Sfântul Sava recunosc că, la moartea regelui, elevii au devenit extrem de interesați de locul în care acesta a învățat și de ce note avea acesta.

„Se interesează unde a fost clasa Palatină, dacă a fost în liceu. Le-am spus că nu a fost în liceu, a fost unde azi e Sala Palatului. Dacă învata bine, și le-am spus că învăța foarte bine. Și vin în muzeu, se uită la foaia matricolă și văd acolo și note de 7, de 8 și spun: <>”, explică Ioan Grosu, profesor de istorie la Colegiul Sfântul Sava.

Foto: Captură TVR1

Regele Mihai a murit în 5 decembrie, la 96 de ani, după o lungă luptă cu boala.

Citește și: