Iasomia parfumată este un arbust care nu ar trebui să lipsească din grădină. Chiar dacă florile ei rezistă doar câteva zile, parfumul lor este deosebit de atrăgător. De altfel, el constituie baza multor parfumuri de lux și intră în componența cosmeticelor delicate pentru îngrijirea pielii și a tenului.

Cum trebuie îngrijită iasomia să înflorească abundent

Acest arbust parfumat provine din regiunile tropicale și temperat calde, iar familia lui are peste 200 de specii. Dintre ele, doar trei specii se pot adapta la clima rece din țara noastră, iar cea mai răspândită este Jasminum officinalis.

Iasomia parfumată comună trebuie plantată într-un loc însorit și în pământ hrănitor. De două ori pe an, primăvara devreme și toamna este bine să adaugi îngrășăminte la baza plantei și să le amesteci bine cu solul.

Primăvara, dacă arbustul are multă apă în sol va face mulți boboci de floare și va umple cu parfum grădina. Soarele, apa și căldura sunt esențiale în lunile mai și iunie când înflorește iasomia.

Florile ei sunt albe, cu o ușoară tentă de roz, dispuse câte trei sau patru în buchete pe crenguțele tinere. Ramurile bătrâne și lemnificate ale plantei nu mai fac flori, de aceea, este bine să fie scurtate la sfârșitul verii, pentru a stimula apariția de crengi tinere în anul următor.

Iasomia parfumată poate fi înmulțită ușor

Jasminum officinalis sau iasomia comună este cea  mai parfumată dintre toate speciile de la noi din țară. Ea poate fi înmulțită ușor, dacă vrei să ai cât mai multe tufe în grădină.

După ce se scutură florile, se taie ramurile bătrâne și se lasă ramurile proaspete și tinere să crească foarte lungi. Apoi, vârful acestora se bagă în pământ, alături de planta-mamă, și se lasă afară doar câteva frunze. Toamna și iarna, ramurile îngropate vor dezvolta noi rădăcini, iar primăvara în lunile aprilie și mai pot fi despărțite de tufa mamă.

Iasomia mai poate fi înmulțită și prin butași verzi. Aceștia se taie de la vârful ramurilor tinere, după ce trec florile. Se taie butași de 4 ochiuri, se îndepărtează toate frunzele în afară de cea din vârf care se taie doar pe jumătate. Se plantează butașii în ghivece de lut, se acoperă cu borcane de sticlă și se udă cât mai des, să prindă rădăcini.

În anul următor, butașii dau ramuri noi și pot fi plantați în grădină sau în ghivece mari, cu o adâncime de cel puțin 50cm.

sursa foto: 123rf.com