Iași. Palatul Culturii și parcul cu fântâniSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași este principalul punct de reper al orașului. Construit între anii 1906 și 1925 într-un amestec de stiluri: neogotic, romantic și neobaroc, după planurile arhitectului I.D. Berindey. El găzduiește patru muzee importante: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științific și Muzeul Tehnic Ștefan Procopiu. Vizitându-le vei cunoaște mai bine istoria și arta acestei regiunea Moldovei. Merită să intri și pentru a admira și interiorul acestei bijuterii arhitecturale care este Palatul Culturii. Turnul central al clădirii are 55 de m înălțime și poate fi vizitat. De aici, vei avea o vedere minunată asupra orașului.

Citește și: Timișoara. De ce ar trebui să vizitezi orașul de pe Bega. Vezi și galeria foto

Grădină Botanică din Iași

Grădina Botanică din Iași este cea mai veche din țară – creată în 1856 – și cea mai mare. Se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare. Grădina este foarte populară și printre localnici în timpul verii. Oferă un loc ideal de promenadă printre o mulțime variată de specii de copaci și plante, precum și un mic lac. În serele grădinii se găsesc plante tropicale și plante carnivore.

Mănăstirea Trei Ierahi – bijuteria Iașiului

Mănăstirea Trei Ierahi a fost construită de domnitorul Vasile Lupu și terminată în 1639. Este un frumos exemplu de arhitectură bisericească. Exteriorul său de piatră este acoperit de o lucrare complicată cu elemente georgiene, armeane și turcești, ce seamănă cu o fină dantelărie în marmură. Interiorul a fost pictat de unii dintre cei mai buni artiști ai timpului. În biserică se găsește mormântul ctitorului, precum și mormântul fostului domnitor Alexandru Ioan Cuza.

Palas Mall din Iași

Palas Mall este o parte a unui complex de 270.000 de metri pătrați. A fost cea mai mare investiție de acest gen făcută în afara Bucureștiului. Cu o suprafață de 54.200 de metri pătrați, Palas Mall din Iași oferă o mulțime de oportunități de cumpărături și agrement. Parcul înconjurător dispune de fântâni de apă și a fost construit pe loc anterior acoperit de grădinile Curții Regale din Iași.

Biblioteca Gheorghe Asachi

Biblioteca Gheorghe Asachi din Iași a fost aleasă printr-un sondaj online printre cele mai frumoase spații de lectură din lume. Găzduiește un milion de volume și poate fi vizitat oricând de oricine dorește să studieze sau să admire frumusețea interiorului său din lemn. A fost proiectată de Petru Poni, profesor la Universitatea din Iași și ministru al Educației Publice la vremea respectivă, în colaborare cu arhitectul elvețian Louis Blanc.

Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași este cea mai veche universitate din România. Cuprinde 15 facultăți și atrage peste 25.000 de studenți din întreaga țară și din străinătate. Merită să o vizitezi pentru Sala Pașilor Pierduți, decorată cu picturi de Sabin Balașa.

Parcul Copou din Iași

Parcul Copou este un parc cu alei romantice. Nu este de mirare că poetul național al României, Mihai Eminescu, și-a scris o parte din poezii aici, sub un tei, monument al naturii, care este încă în picioare astăzi. Parcul are, de asemenea, un muzeu și un bust al poetului.

Citește și: Oradea, orășelul cochet care încă nu e invadat de turiști

Bojdeuca lui Creangă din Iași

Bojdeuca lui Ion Creangă este casa tradițională în care marele povestitor a locuit între anii 1872 și 1889. Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. Căsuța are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu. În prezent este casă memorială care poate fi vizitată.

Catedrala Mitropolitană din Iași

Construcția catedralei a fost începută în 1826 și a fost refăcută și consolidată în 1880. După consolidare, a fost pictată de Gheorghe Tăttărăscu. Opera sa impresionează și azi prin sensibilitatea abordării și culorile vii. Catedrala din Iași găzduiește moaștele Sfintei Paracheva. De aceea, este asaltată în fiecare zi de pelerini din toată țara, dar și din străinătate. Zeci de mii de oameni participă în fiecare an la praznicul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie.

Vezi si: Obiective turistice Iasi – ce alte locuri de vizitat sunt in capitala Moldovei

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com