Cei șapte sfinți adormiți din Efes sunt trecuți în calendarul ortodox pe data de 22 octombrie. Dar povestea lor nu apare doar în tradiția ortodoxă, ea este menționată și de scrierile religioase musulmane. Destinul lor este legat de o grotă de pe muntele Anchilus, unde se presupune că ar fi trăit Maria Magdalena după ce a fugit din Ierusalim.

Zidiți de vii

Legenda spune că cei șapte frați care trăiau lângă Efes erau iubitori de Dumnezeu și își păstrau credința cu evlavie. Erau mulți creștini la vremea aceea pe teritoriile Turciei de azi, însă nu erau deloc bine văzuți de autoritățile care doreau să păstreze credința în idoli și zei.

Împăratul Decius (249 – 251) a făcut o vizită în Efes și i-a obligat pe creștinii de aici să renunțe la religia lor. El le-a lăsat timp de gândire câteva luni. La întoarcerea lui, cei șapte tineri știind că vor fi torturați și prigoniți, și-au împărțit averea săracilor și au plecat la grotele de pe muntele Anchilus să se ascundă de soldați. Trupele împăratului i-au găsit, însă. Erau adormiți, iar Decius a poruncit să fie zidiți înăuntru de vii.

180 de ani mai târziu

După un timp miraculos de lung, cei șapte tineri au fost treziți la viață. Un cioban din zonă a găsit grota și a îndepărtat pietrele să o folosească drept adăpost pentru vitele lui. Când a pătruns lumina naturală în grotă, tinerii s-au trezit, iar unul dintre ei s-a hotărât să se strecoare în cetate să ia ceva de mâncare. Ei credeau că dormiseră doar o noapte.

A fost uluitor pentru tânărul care a ajuns în oraș să vadă biserici și crucea creștină ridicată la porțile caselor. Când a vrut să cumpere pâinea cu banii lui vechi, negustorul a început să îl descoasă, crezând că a găsit o comoară. S-a iscat zarvă, tânărul încercând să-l convingă că sunt banii lui, primiți de la părinți. Astfel a aflat consulul de întreaga poveste și, însoțit de oameni din cetate, au mers la grota eliberată. Aici s-au convins cu toții că tinerii spuneau adevărul după hainele și podoabele pe care le purtau.

Cei șapte sfinți adormiți și mitul somnului miraculos

O variantă a legendei mai spune că cei șapte frați ar mai fi trăit șapte zile și și-au lăsat sufletele să plece la Domnul. O altă variantă spune că ei ar mai fi trăit doar câteva ore, atât cât să se convingă cu toții de miracolul pe care l-au trăit.

Povestea celor șapte sfinți adormiți avea drept scop să convingă credincioșii că învierea după moarte este posibilă atunci când o vrea Domnul și când este însoțită de o credință puternică. Dar mitul somnului miraculos, care poate să dureze zeci și sute de ani, este întâlnit și la alte popoare.

Aristotel vorbea despre un somn îndelungat la sarzi. Povești similare mai sunt întâlnite în cosmogoniile indiene sau în legendele popoarelor nordice.

Vezi si cele mai frumoase locuri de vizitat in Turcia!

sursa foto: Wikipedia