Citește și: Leucemia se poate vindeca! Medicamentul costă enorm: 475.000 $

Secretă substanțe dăunătoare

Este binecunoscut faptul că obezitatea este un factor de risc în ceea ce privește apariția cancerului. Dar foarte puține lucruri se știau cu exactitate despre ce cauzează cu adeăvarat îmbolnăvirea. Acum, datorită cercetătorilor din Michigan, s-a descoperit legătura.

Grăsimea de pe burtă, cunoscută și ca grăsime viscerală, este localizată în cavitatea abdominală și înconjoară organele interne precum ficatul, pancreasul și intestinele. Spre deosebire de grăsimea subcutanată (aceea aflată exact sub piele), grăsimea de pe abdomen este activă in punct de vedere metabolic, secretând cantități mari de substanțe inflamatoare  și unele proteine  care duc apariția celulelor maligne.

Proteina cea mai dăunătoare se numește FGF2 ( factor de creștere fibroblast) care își are originea exact în grăsimea abdominală.

Indicele de masă corporală nu e de folos

Profesorul Bernanrd de la Universitatea din Michigan contestă mult-folositul indice de masă corporală (IMC) la care apelează toți medicii, în special nutriționiștii. El susține că atunci când acesta e calculat, nu ia în considerare cantitatea de grăsime din corp, ci doar înălțimea și greutatea. Iar acesta poate duce la rezultate înșelătoare cu privire la riscul de îmbolnăvire de cancer. Conform profesorului american, grăsimea de pe burtă duce cel mai adesea la formarea de tumori la sân, colon, prostată, sistemul urinar și la rinichi.

Oricât de sumbre sunt dezvăluirile experților din Michigan, există totuși o recomandare venită tot din partea lor. Exercițiile fizice și dieta sănătoasă pot duce la eliminarea completă a grăsimii viscerale în doar trei luni și reduc la zero riscul apariției de boli.

Citește și: