Brățările de fitness au devenit astăzi destul de accesibile ca preț. Acesta poate varia, de la modele care pornesc de la 90 – 100 de lei, până la modele care pot ajunge și la 2000 de lei. Ai fi surprinsă să observi câte funcții poate incorpora un astfel de dispozitiv smart al cărui display ocupă, în general, nu mai mult de 1,5 cm în lățime. Cele mai reușite brățări reușesc să îmbine atât eleganța, cât și utilitatea. Popularitatea crescută a acestora a făcut ca fiecare fiecare producător de gadget-uri mobile să aibă inclusă în oferta sa cel puțin un model de bratara de fitness eleganta

Alegerea brățarii de fitness potrivite

Un avantaj al unei astfel de brățări este acela că poate fi adaptată ca accesoriu pentru aproape orice tip de vestimentație. Exista o diversitate de curele cu care aceste dispozitive vin accesorizate, de la modele ale căror curele sunt din silicon, din piele, la brățări metalice simple sau cu inserții de pietre. Unii producători pun la dispoziție chiar mai multe variante de curele interschimbabile, pentru un singur display, care te ajută să-ți asortezi brățara în funcție de vestimentația aleasă. Dar nu numai accesorizarea acestor dispozitive cu o curea elegantă le face să fie atractive. Curelele acestora arată astăzi la fel de bine ca orice brățară clasică, fiind insesizabile la încheietura mâinii datorită greutății medii de 20 – 30 de grame, fapt ce le face să fie ușor de acceptat și chiar practice.

Un aspect de care ar trebui să ții cont atunci când ai în vedere achiziția unei astfel de brățări, pentru a fi pe deplin mulțumită de achiziția făcută, este dimensiunea curelei. Pentru o mână cu o încheietură mai groasă, îți recomandăm să alegi o brățară cu o curea mai lată. În schimb, pentru o încheietură subțire îți recomandăm o curea mai îngustă și asta pentru a nu scoate în evidență contrastul dintre aceasta și încheietură. O altă recomandare ar fi, dacă purtați pe lângă aceasta un ceas (deși funcțiile lui sunt în întregime oferite și de ea), să evitați purtarea unei brățări cu ecran mare, asemenea brățărilor cu ecran LCD sau OLED, pentru a nu fi confundată cu un ceas de mână electronic. Vă recomandăm ca în schimb, să alegeți o brățară fără afișaj electronic sau cu un ecran îngust, care să urmeze lățimea curelei.

Funcțiile unei brățări de fitness

Pe lângă funcția de monitorizare a tensiunii sau a ritmului cardiac, brățările pentru fitness pot veni la pachet și cu alte funcții ce te pot ajuta să obții informații în timp real, menite să-ți ofere în permanență o imagine cu privire la starea ta de sănătate și chiar recomandări referitoare la acțiuni specifice unei stări optime de sănătate. Astfel, brățara îți poate recomanda fie să te miști, atunci când stai pe loc un timp îndelungat, fie să te odihnești, atunci când te confrunți cu o stare de epuizare fizică, fie să-ți semnalizeze acumularea unei carențe de somn. 

Funcțiile uzuale pe care o brățară inteligentă le deține sunt cea de pedomentru, ce măsoară numărul de pași efectuați, contorizarea totalului de calorii arse într-o zi și GPS pentru determinarea distanței parcurse. Alte funcții care se dovedesc destul de utile sunt cea de măsurare a calității somnului, cu ajutorul unui senzor care determină temperatura corpului pe perioada somnului, funcția de măsurare a activității electrodermale care detectează particulele minuscule de transpirație la nivelul pielii pentru a determina nivelul de stres, SpO2 ce măsoară oxigenul de la nivelul sângelui sau VO2Max ce măsoară nivelul maxim de oxigen al corpului în timpul efortului intens.

Funcțiile de conexiune cu telefonul sunt cea de primire a apelurilor sau a notificărilor de tip email, whatsapp, dinspre telefon sau funcția bluetooth de transfer către telefon a informațiilor acumulate de brățară, într-o aplicație specifică. Însă, atunci când vorbim despre funcții multiple, trebuie să ai în vedere un alt aspect legat de brățările de fitness și anume faptul că acestea, cu cât au integrate mai multe funcții, cu atât vor pierde din avantajele pe care le dețin în comparație cu smartwatch-urile, de care vorbeam la început și anume: greutatea, autonomia bateriei și prețul.

După cum vezi, oferta existentă astăzi în privința acestor dispozitive este destul de variată. Sunt utilizatoare care găsesc un atuu în simplitatea acestora, datorită aspectului ușor confundabil cu o brățară uzuală, sau utilizatoare ce apreciază funcțiile complexe de care brățările sunt însoțite. Fie că ești adepta gadget-urilor de ultimă oră sau a minimalismului, sperăm să fi descoperit prin intermediul acestui articol câteva sfaturi utile și chiar motive pentru alegerea unei brățări de fitness potrivite stilului tău.

Surse foto: Nikita Kostrykin, Onur Binay, Artur Verkhovetskiy

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Itgalaxy