La început, va fi mai mult vorba de autodisciplină și motivație. Potrivit unei cercetări ale cărei concluzii au fost publicate în  „European Journal of Social Psychology” „How are habits formed: Modelling habit formation in the real world” , ai nevoie de 66 de zile pentru a deprinde un nou obicei. Înainte de orice, pentru a începe să gătești, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

Atmosfera

Inițial, nu îți va fi neapărat ușor să combini alimente, să te obișnuiești să stai în picioare și  să fii atentă la cuptor sau la aragaz pentru a te asigura că nu vei arde mâncarea. Tocmai de aceea ai nevoie de o atmosferă plăcută, potențată și creată cu ajutorul muzicii. Sau, dacă ești o persoană căreia îi place să fie mereu informată, poți asculta radioul în timp ce tai ceapa și adaugi ulei de măsline și oțet balsamic celei mai gustoase salate bulgărești. Folosește o boxa portabilă pentru mai multă flexibilitate în casă, dar mai ales în bucătărie. Poți încerca, desigur, să îți pui și căștile în urechi, dar nu vei auzi dacă cineva bate la ușă sau dacă îți sună telefonul. În plus, există riscul să înmoi cablul în mâncare sau să-l încurci în vase, ceea ce nu este deloc igienic.

În locul acestui proces anevoios, tot ce trebuie să faci este să așezi boxele pe blat sau pe dulap și să-ți setezi playlistul tău preferat. În timp ce vei fredona ultima melodie a lui Beyonce, poți avea un spor de zile mari la gătit. În plus, vei căpăta mai multă încredere în ceea ce faci și vei asocia prepararea mâncării cu piesele tale favorite, ceea ce va transforma gătitul într-o reală pasiune și desfătare.

Ustensile adecvate

Poți avea chiar un talent înnăscut la gătit, dar în lipsa unor ustensile adecvate întregul proces poate deveni unul anevoios și consumator de energie. Dacă nu ai un blender, un mixer, diferite cuțite, răzătoare la nevoie, o spumieră, mai ales atunci când faci ciorbe și supe, clești pentru friptură etc., atunci îți va fi destul de greu să prepari mâncarea preferată. Dacă nu ai tot ceea ce îți trebuie, e necesar să-ți procuri cât mai multe ustensile și să-ți ușurezi munca. De cele mai multe ori, dacă știi exact ce ai nevoie, întregul proces poate fi facilitat semnificativ, iar tu vei munci cu drag și vei mai avea chiar energie să te apuci de vreun desert.

Dacă vrei ca această primăvară să fie una deosebită, poți începe să faci acele schimbări pe care le-ai tot amânat, cum ar fi să începi să gătești. 

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu mobi-up.ro