Focul Viu din Lopătari se aprinde singur

Se formează în urma emanațiilor de gaze naturale din pământ (hidrocarburi) care în drumul lor spre suprafață iau foc prin procesul de frecare cu solul, dar și datorită razelor soarelui. În acest fel arde încontinuu.

În funcție de starea vremii și presiunea gazelor, flăcările pot pâlpâi sau pot atinge înălțimi impresionante. Se sting numai temporar. Se sting într-un loc ca în altă parte să se reaprindă.

Numele i se trage de la faptul că în cvasipermanență, aici, arde focul.

Focul Viu se întinde pe o suprafață de 25 metri pătrați.

Este localizat în Subcarpații Buzăului, aproape de satul Terca, comuna Lopătari, la 60 de kilometri de Buzău.

lopatari2

Foto

Cum ajungi la Focul Viu

Folosind drumul de pe Valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni – Vintilă Vodă – Mânzălești – Lopătari-Terca.

Drumul este asfaltat până la Lopătari, după care se mai strică. Înaintați pe cursul apei, faceți dreapta pe puntea peste rău care vă apare în cale.

După traversare o luați în stânga, iar după ultima casă se face o cărare care urcă și înaintați până dați de un indicator. De aici mergeți tot înainte, iar la intersecția pe care o veți întâlni o luați pe drumul din stânga.

Dacă întâlniți un teren sterp sunteți în locul potrivit.

Nu sunt multe indicatoare în zonă, iar dacă nu sunteți atenți vă puteți rătăci.

În țara noastră mai există un loc asemănător în Andreiașu de Jos, Vrancea, tot în Subcarpații de Curbură, pe versantul drept al Văii Milcovului, și se întinde pe o suprafață de aproape 12 de hectare.  Emanarea de gaze de aici este legată de zona de fracturi Cașin – Bisoca.

Din sol ies metanul, dar și dioxidul de carbon, heliul și azotul.

În lume acest fenomen mai poate fi întâlnit în Statele Unite, Australia, Turcia și Asia.

Sursa Foto citbuzau.ro

Citește și despre Vulcanii Noroioși și când este cel mai bine să-i vizitezi