Regina nopții alungă țânțarii

E cunoscută pentru parfumul ei delicat, dar persistent. Toată lumea o iubește și așteaptă apusul soarelui să îi simtă aroma suavă. Doar țânțarii fug de regina nopții și vor sta departe de ferestrele tale. Soiul cu flori albe este cel mai parfumat. Are nevoie de o jardinieră suficient de adâncă pentru rădăcinile ei bine ramificate și de o cantitate mică de apă în fiecare dimineață.

Busuiocul cerbilor

Este un soi de mentă cu flori liliachii cunoscută și sub numele de menta piperată. Trebuie cultivată în jardiniere adânci, cu pământ bine afânat și bogat, și udată în mod constant în zilele caniculare. Nu suportă soarele direct pe frunze, astfel că se potrivește mai bine la ferestrele cu orientare nordică sau în zonele cu multă umbră. Înflorește din iulie până în septembrie și este foarte parfumată.

Menta

Este o plantă puțin pretențioasă și crește viguroasă atât în grădină, cât și în jardinierele de la geam. Menta se dezvoltă bine și în plin soare, dar și în locurile semiumbrite, astfel că o poți ține la ferestrele sau în balcoanele orientate spre nord. Are nevoie de un vas adânc și larg, pentru că rădăcinile ei se întind pe spații mari.

Petuniile

Petuniile, mai ales cele albe care sunt cele mai parfumate se înscriu și ele pe lista cu flori care alungă țânțarii. Și ele au nevoie de o jardinieră adâncă și de apă aproape în fiecare zi. Suportă soarele direct, dar au nevoie de umezeală la rădăcină pentru că se ofilesc repede în zilele foarte călduroase. Nu sunt pretențioase în privința solului și înfloresc la fereastră până toamna, în septembrie sau octombrie.

Mușcatele

Alege soiuri de mușcate foarte parfumate, curgătoare, care produc multe flori. Este bine să le cultivi în jardiniere adânci și să le pui în locuri însorite dimineața. În zilele caniculare, mușcatele trebuie udate aproape zilnic, dar numai seara, după ce trece arșița soarelui. Parfumul frunzelor și al florilor, asemănător cu cel de lămâie, îndepărtează toate insectele.

Crăițele alungă țânțarii

Înfloresc toată vara și se simt excelent în zonele însorite ale curții. Pot fi cultivate și în jardiniere, dar nu vor înflori la fel de bogat ca în aer liber, la curte. La fel ca margaretele, crăițele conțin uleiuri volatile care acționează ca un insecticid natural. Alege soiurile cu flori galbene sau portocalii, care sunt mai parfumate decât cele roșii.

Levănțica, împotriva insectelor

Alături de cimbru sau mentă, lavanda sau levănțica este deosebit de eficientă împotriva țânțarilor. O poți cultiva în ghivece mari, de preferabil din piatră sau din lut, pentru că în vasele din plastic nu se dezvoltă prea bine. Cu cât este tufa mai mare și mai viguroasă, cu atât va fi mai eficientă împotriva țânțarilor. Are nevoie de mult soare și apă în cantitate moderată.

sursa foto: 123rf.com