Florile passiflorei sunt deosebit de frumoase. Au corole tivite cu franjuri mov sau roz, iar în mijloc, o structură complicată de filamente și stamine dispuse în formă de cruce. De aici a primit și numele de floarea patimilor lui Iisus, dar acesta este mult mai rar folosit. Cel mai adesea este numită floarea pasiunii, datorită faptului că unele varietăți produc fructe comestibile despre care se crede că au proprietăți afrodisiace.

Passiflora caerulea, recomandată pentru interior

Familia passiflorei cuprinde peste 400 de specii, majoritatea sub formă de liane, care se cațără pe araci, dar unele cresc și sub formă de arbust. Cele care se găsesc în florării sunt majoritatea liane, ușor de întreținut și bogate în flori.

O plantă adultă, lungă de cel puțin doi sau trei metri, poate face cel puțin șase, șapte flori într-o singură zi, pe timpul verii. Cea mai bine adaptată și rezistentă la interior este varietatea passiflora caerulea, care poate atinge patru metri lungime în sezonul cald, dar este indicat să fie tăiată periodic pentru a se ramifica și pentru a produce mai multe flori.

Cum trebuie să îngrijești floarea pasiunii

Floarea pasiunii este o liană cu foarte puține cerințe și pretenții. Este suficient să aibă un ghiveci spațios de la bun început, pentru că rădăcinile au nevoie de un strat adânc de pământ, pentru a crește viguros. Trebuie să o ajuți să se ridice pe suporturi de lemn sau pe zidul balconului.

Planta dezvoltă cârcei ca și vița de vie, cu care se prinde de diverse obiecte sau de plantele vecine. De aceea, nu este recomandat să ții ghiveciul cu passiflora prea aproape de alte plante la ghiveci, pentru că le va sufoca.

Are nevoie de un pământ hrănitor, de multă lumină și chiar de soare direct dimineața. Passiflora iubește umiditatea ridicată și se simte bine dacă pulverizezi puțină apă pe frunze în zilele caniculare.

Florile sunt și frumoase și parfumate

Florile varietății caerulea au sepalele alb-verzui și coroniță de petale mov, în centrul cărora sunt staminele cu săculeți galben de polen. Florile pot ajunge la dimensiuni de 6 – 8 cm în diametru, ceea ce este cel mai bun indiciu că planta ta este sănătoasă și viguroasă.

Ai grijă ca pământul din ghiveci să fie mereu ușor umed, altfel se usucă bobocii tineri. Când florile se ofilesc, acestea trebuie îndepărtate, iar coarda respectivă poate fi scurtată, pentru a se ramifica și pentru a produce flori noi.

Cum se înmulțește passiflora

Floarea pasiunii se înmulțește ușor prin butași tăiați din ramurile tinere, lemnificate. Butașii se țin în borcane cu apă sau direct în ghivece cu turbă umedă. Este important să aibă multă lumină pentru fotosinteză, dar să nu stea în soare.

Se mai poate înmulți prin marcotaj, punând o coardă tânără într-un ghiveci nou, lângă planta mamă. Pământul din ghiveci trebuie menținut umed, pentru a se dezvolta rădăcinile noi.

sursa foto: 123rf.com