Ben Grant, un bărbat de 30 de ani din Marea Britanie, care este și fiul unui deputat conservator britanic, se numără printre foşti militari britanici care se îndreaptă spre frontul ucrainean, pentru a se alătura Ucrainei în invazia rușilor.

Ben este fiul cel mare al deputatei conservatoare Helen Grant. Ea este responsabilă în guvern cu problema educaţiiei fetelor şi a fost şi secretar de stat. Acestea susține că în ciuda avertismentele guvernului britanic a decis să plece la lupta în Ucraina, precizând că alţi 100 de britanici îl vor urma.

„Nu am fost trimis, nu are nimic de-a face cu guvernul, nimic de-a face cu mama mea”, a declarat el pentru un jurnalist de la cotidianul britanic The Guardian, care l-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute în gara din Lviv (Vestul Ucrainei), aşteptând un tren spre capitala Kiev.

„Vreau doar să fie clar, complet de capul meu, am decis să fac asta. Nici măcar nu i-am spus mamei mele, dar asta este ceea ce este. M-am hotărât să fac asta”, a spus tânărul.

Ben a petrecut mai bine de cinci ani în comandourile Royal Marines. El face parte dintr-un grup de şapte foşti militari. El este tatăl a trei copii și a explicat că a luat decizia după ce a văzut imagini cu un bombardament rus asupra unei case din care se auzeau strigăte de copii.

„M-am gândit, sunt tatăl a trei copii şi dacă ar fi fost vorba de copiii mei, ştiu ce aş fi făcut, aş fi mers să lupt. Apoi m-am gândit că aş vrea ca oamenii care ar putea fi suficient de pricepuţi să mă ajute să vină să mă ajute, să-mi salveze familia.”, a mai spus tânărul.

Ben Grant speră să nu fie capturat de ruși

Grant a mai afirmat că se aşteaptă ca alţi zeci de foşti militari din Marea Britanie să se alăture.

„În total, mai avem încă 100 de persoane care vor veni, aşa că va fi foarte bine când vor ajunge toţi aici – diferite medii, unii dintre ei sunt foarte, foarte buni specialişti”, a declarat el.

Grant a mai precizat că ştie că armata rusă nu respectă Convenţia de la Geneva şi că împuşcă jurnalişti şi civili. El a spus că ar prefera să îşi ia viaţa decât să fie luat prizonier: „Dacă ar fi să pot să-mi pun capăt zilelor înainte de a fi capturat, probabil că aş face asta. M-am pregătit mental pentru asta, dar să sperăm că nu se va ajunge la asta”.

El a adăugat: „Da, sunt speriat, dar ştiu că este lucrul corect, este o decizie destul de uşor de luat.”

Întrebat despre posibilitatea de a se înrola în armata ucraineană, el a spus: „Sunt puternici, nu par speriaţi, par pregătiţi. Va fi grozav să fac parte dintr-o echipă care pare pregătită. (…) Vreau să fac parte din asta pentru a ajuta”.

Unul dintre camarazii lui Grant, care s-a identificat doar ca fiind Ash, din Londra, a spus că a vrut să meargă în Ucraina după ce a văzut o înregistrare video cu un avion care a tras o rachetă asupra casei unei familii.

Un altul şi-a dat numele Jax şi, la fel ca Grant, a spus că a lucrat în domeniul securităţii private în Irak: „Am lăsat 4.500 de lire sterline pe lună pentru a veni aici”.

Jax a menţionat că familia sa l-a sprijinit şi a precizat că ştie că, odată ce s-a hotărât, „nu a putut fi clintit”. El a adăugat: „Voi rămâne până la capăt, chiar dacă voi încasa un glonţ în piept”.

Potrivit tabloidul The Sun, și un membru al Coldstream Guards – un regiment responsabil cu protejarea reginei la Castelul Windsor – face parte dintr-un grup de patru soldaţi britanici despre care se crede că ar fi plecat deja în Ucraina.

După ce, la sfârşitul lunii februarie, a părut să dea un cec în alb unor astfel de demersuri, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a dat înapoi miercuri, spunând că atunci şi-a exprimat „sprijinul pentru cauza ucraineană”.

„Ei duc un război drept şi facem tot ce putem pentru a-i sprijini”, declarase ea la Washington, într-o conferinţă de presă alături de omologul său american, Antony Blinken.

Miercuri, în Parlament, ministrul apărării, Ben Wallace, i-a „descurajat ferm” pe britanici să meargă în Ucraina pentru a lupta.

El a subliniat că orice membru actual al armatei care ar face acest lucru „ar încălca legea” şi va fi urmărit penal la întoarcere pentru dezertare. „Ucrainenii sunt foarte clari: (dacă) mergi acolo, eşti acolo permanent”, „nu pentru un selfie şi şase săptămâni”, „eşti acolo cu adevărat”, a declarat el.

Riscul pentru luptătorii străini din Ucraina a fost subliniat săptămâna trecută, când Rusia a ameninţat că îi va urmări „penal” pe aceştia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat: „Niciunul dintre mercenarii pe care Occidentul îi trimite în Ucraina pentru a lupta pentru regimul naţionalist de la Kiev nu poate fi considerat combatant în conformitate cu dreptul umanitar internaţional şi nici nu se poate bucura de statutul de prizonier de război”.