Dacă v-ați săturat de filme cu supereroi, drame lacrimogene și comedii romantice pline de clișee, atunci e timpul să încercați o nouă categorie de filme, și anume filmele creștine.

Sărbătorile religioase constituie în continuare un motiv pentru ca regizorii de pretutindeni să-şi pună ampreta pe o nouă producţie cinematografică de top.

Inspirate din realitate, filmele creștine pot fi urmărite de întreaga familie pentru că ne oferă speranță în momentele de suferință, ne ajută să vedem miracolele din jurul nostru și să nu ne pierdem nicio clipă credința în Dumnezeu.

Aceste filme crestine nu se demodează niciodată, așa că ți-am pregătit top 20 de filme crestine, din anii 1950 şi până în prezent, pe care să le vezi anul acesta!

Succesul filmelor cu temă creştină din ultimii ani a dus la o renaştere a acestui gen de filme care se fac la Hollywood.

Apreciate sau aspru criticate de public, filmele creștine au atras dintotdeauna atenţia oamenilor. În cinematografe sau în faţa micilor ecrane, cinefilii creştini au trăit, prin intermediul actorilor și al filmelor, patimile şi suferinţele îndurate de Iisus sau de mama sa, Fecioara Maria.

Indiferent de perioada în care au apărut, filmele creștine și-au păstrat autenticitatea și veridicitatea poveștilor peste ani și încă fac parte din categoria celor mai bune filme des vizionate. Dacă vrei să te relaxezi și să te uiți la un film bun, mai jos ți-am făcut topul celor mai bune filme creștine din toate timpurile!

 

Filme crestine – Top 20 de filme crestine pe care să le vezi anul acesta

1. Filme crestine – The Ten Commandments / Cele zece porunci – anul 1956

Odată cu regizarea lungmetrajului „The Ten Commandments/Cele zece porunci„, regizorul Cecil B. DeMille a reuşit să depăşească entuziasmul creat în jurul filmului mut original, prin ecranizarea peliculei, în 1956.

„The Ten Commandments/Cele zece porunci„ a beneficiat de unul dintre cele mai mari platouri de filmare construite vreodată pentru un film.

Considerat „o epopee a marelui ecran“, pelicula lui DeMille a primit şapte nominalizări la Premiile Oscar, din 1965, inclusiv la categoria Cel mai bun film.

Potrivit „Guiness World Records“, „Cele zece porunci„ este considerat al şaptelea cel mai bun film al tuturor timpurilor.

Fimul creștin „Cele zece porunci„ relatează povestea vieţii lui Moise, un prinţ egiptean adoptat – interpretat de actorul Charlton Heston -, care întoarce spatele unei vieţi privilegiate şi alege, în schimb, să-şi conducă poporul spre libertate.

Astfel, în încercarea de a opri împlinirea unei profeţii nefaste, faraonul ordonă uciderea tuturor pruncilor evrei. Din distribuţia fimului mai fac parte actorii Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson şi Yyvone De Carlo.

 • Urmărește trailerul filmului The Ten Commandments/Cele zece porunci

2. Filme crestine – Ben-Hur – anul 1959

Un film creștin excepțional care a fost recompensat cu 11 Premii Oscar, “Ben-Hur” prezintă povestea prințului evreu Judah Ben-Hur, care trăiește în Ierusalim, la începutul secolului I.

Ben-Hur devine ofițer de comandă al legiunilor romane și se reîntâlnește cu vechiul său prieten, Messala, care a devenit guvernator. Cei doi prieteni se înstrăinează unul de celălalt pe măsură ce constată că părerile lor politice diferă foarte mult.

“Ben-Hur” este considerat un film creștin, deoarece folosește personajul fictiv al lui Judah Ben-Hur drept o metaforă pentru viața lui Isus. Ambii au trăit în aceeași perioadă, au fost evrei în Israelul ocupat de Imperiul Roman, iar viața lor se oglindește reciproc.

 • Urmărește trailerul filmului Ben-Hur

3. Filme crestine – The Bible / Biblia – anul 1966

Valoarea acestei producţii cinemtografice constă în faptul că publicul poate urmări o naraţiune simplă, construită pas cu pas din Biblie, fără încercarea de a umaniza personajele, situaţiile sau povestiriile ca atare, aşa cum sunt prezentante în Biblie.

Obsesia regizorului John Huston pentru detalii a contribuit semnificativ la situarea lungmetrajului printre cele mai bune filme biblice realizate vreodată.

„The Bible/ Biblia“ prezintă primele douăzeci şi două de capitole din Geneză, de la crearea şi apariţia lumii, până la facerea omului şi punerea sa în grădina Eden. Căderea în păcat a lui Adam şi Eva este urmată de povestea lui Cain şi Abel.

Una dintre cele mai spectaculoase secvenţe din filmului lui Huston este cea a potopului, când Noe construieşte legendara arcă şi porneşte într-o călătorie, în timpul celor patruzci de zile de curăţare ale Pâmântului.

 • Urmărește trailerul filmului The Bible

4. Filme crestine – The Last Temptation of Christ/ Ultima ispită a lui Iisus –  anul 1988

Filmul creștin, regizat de apreciatul Martin Scorsese, este adaptarea romanului omonim al lui Nikos Nazantzakis, din 1951.

„Ultima ispită a lui Iisus” a fost un film controversat și chiar blamat de Biserica Catolică, deoarece prezintă evenimentele biblice dintr-o nouă perspectivă și ridică întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus ar fi cedat ispitei?

Nominalizat la Premiile Oscar la categoria Cel mai bun regizor, „The Last Temptation of Christ” îl aduce în rolul lui Iisus pe celebrul actor Willem Dafoe.

Ca şi cartea, pelicula creștină este o descriere a vieţii lui Hristos, care avansează teza conform căreia Iisus, deşi pur, a fost supus aceloraşi ispite ca orice om, printre care frica, îndoiala, teama, neîncrederea şi dorinţa sexuală, ipoteză ce i-a scandalizat pe creştini.

Filmul creștin , al cărui protagonist este Willem Dafoe, conţine un mesaj în care este precizat că acesta nu se bazează pe evangheliile biblice şi că este departe de portretul biblic al vieţii lui Iisus.

Mai multe grupuri fundamentalist creştine au organizat proteste şi boicoturi, convingând lanţuri de cinematografe să nu proiecteze filmul. În unele ţări, inclusiv în Mexic şi Chile, lungmetrajul a fost interzis vreme de mai mulţi ani.

 • Urmărește trailerul filmului The Last Temptation of Christ/ Ultima ispită a lui Iisus

5. Filme crestine – Joseph/ Iosif – anul 1995

În 1995, regizorul Roger E. Young a spus povestea omului ales de Dumnezeu pentru un mare scop, dar care a dus o viaţă plină de greutăţi: a fost urât de fraţii săi, care au încercat să-l ucidă, a fost vândut ca sclav şi întemniţat.

După toate aceste suferinţe, Iosif a ajuns, totuşi, al doilea om ca putere din lume.

Produs de Luca Bemabei şi Laura Fattori, după un scenariu scris de James Carrington şi Lionel Chetwynd, din distribuţia filmului creștin mai fac parte actorii Ben Kingsley, Paul Mercurio, Martin Landau şi Lesley Ann Warren.

 • Urmărește trailerul filmului Joseph/ Iosif

6. Filme crestine – Mary, Mother of Jesus/ Maria, mama lui Iisu – anul 1999

Filmul creștin, regizat de Kevin Connor, spune povestea tulburătoare a vieţii Fecioarei Maria, de la întâlnirea sa cu Iosif şi până la răstignirea lui Iisus.

Printr-un miracol, Fercioara Maria îl aduce pe lume pe Iisus, pe care este nevoită să-l apere de soldaţii regelui Irod, care aveau ca poruncă să ucidă toţi pruncii de sex masculin din Iudeea. Pe parcursul filmului, Fecioara Maria îşi vede fiul cum creşte şi este învinuit de blasfemie atunci când susţine că el este Mesia.

În cele din urmă, Maria suferă la răstignirea fiului său, trăind apoi bucuria Învierii sale. În rolurile principale din „Maria, mama lui Iisus“ sunt distribuiţi actriţa Pernilla August şi celebrul actor Christian Bale.

 • Urmărește trailerul filmului Mary, Mother of Jesus/ Maria, mama lui Iisus

7. Filme crestine – Jesus / Iisus – anul 1999

Un film creștin despre care oamenii ce l-au vizionat spun că „au suferit şi descoperit credinţa“, „Jesus/ Iisus“ este reconstituirea cinematografică a celor patru Evanghelii.

O peliculă în care apar şi elemente care nu se regăsesc în Noul Testament, „Jesus/ Iisus“ pune accentul pe apectul uman al vieţii lui Iisus, care nu mai este portretizat într-un mod solemn. Satana apare, de asemenea, în filmul regizat de Roger E. Young, sub două forme diferite: o exemplificare vizuală a unui om modern în costum şi o femeie îmbrăcată în roşu.

Povestea biblică a dezrobirii evreilor de sub comanda egiptenilor se concentrează asupra relaţiilor dintre Moise şi Ramses, însă producţia a fost catalogată drept „rasistă“, mai ales din cauza scenariului prost scris şi a personajelor alese preferenţial. Din distribuţia filmului fac parte actorii Jacqueline Bisset, Debra Messing, Armin Mueller-Stahl şi Jeremy Sisto.

 • Urmărește trailerul filmului Jesus / Iisus

8. Filme crestine – In The Beginning/ La început a fost cuvântul – anul 2000

Cu Martin Landau şi Jacqueline Bisset în rolurile principale, filmul creștin „La început a fost cuvântul“ aduce pe ecrane o serie de povestiri biblice, ce încă farmecă omenirea.

De la Geneză şi până la Exod, pelicula a fascinat publicul cu povestirile despre devotamentul lui Abraham şi trădările lui Iosif. Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Billy Campbell, Geraldine Chaplin, Eddie Cibrian şi Alan Bates.

 • Urmărește trailerul filmului In The Beginning/ La început a fost cuvântul

9. Filme crestine – The Apocalypse / Apocalipsa lui Ioan – anul 2002

Descoperirea lui Iisus Hristos pe care I-a dat-o Dumnezeu – ca sa arate robilor Sai cele ce trebuie sa se petreaca in curand – iar El, prin trimiterea ingerului Sau, a destainuit-o robului Sau Ioan, care a marturisit cuvantul lui Dumnezeu si marturia lui Iisus Hristos, toate cate a vazut. Fericit este cel care citeste si cei care asculta cuvantul acestei proorocii si pastreaza cele scrise in aceasta! Caci vremea este aproape.

Apocalipsa lui Ioan este ultima carte în canonul Noului Testament și singura carte biblică aparținând în întregime literaturii apocaliptice.

Autorul este de obicei denumit Ioan Teologul (uneori în mod controversat identificat cu Apostolul Ioan și/sau Ioan Prezbiterul), iar locul scrierii luat ca fiind Insula Patmos din Marea Egee. Contextul scrierii pare a fi persecutarea creștinilor, drept pentru care data scrierii este plasată fie circa 95 e.n., în timpul domniei lui Domitian, fie ca 64-69 e.n., în timpul său imediat dupa domnia lui Nero.

Mesajul filmului creștin privește triumful escatologic al lui Iisus Hristos asupra dușmanilor săi și ai Bisericii.

 • Urmărește trailerul filmului In The Apocalypse

10. Filme crestine – The Passion of the Christ/ Patimile lui Iisus – anul 2004

Drama, regizată de Mel Gibson, prezintă ultimele ore din viaţa lui Iisus şi a fost filmul independent cu cele mai mari încasări din vânzarea biletelor la nivel mondial, 441 de milioane de euro. Pelicula a atras controverse din două motive: mulţi evrei l-au catalogat drept „antisemit“, iar protestatarii anti-catolici au fost înfuriaţi de faptul că scenariul nu s-a bazat exclusiv pe Biblie.

În ciuda succesului înregistrat de acest lungmetraj, Mel Gibson a intrat în vrie, iar cariera lui a ajuns în impas, după ce acesta a făcut o serie de comentarii care au ajuns în atenţia publică şi care l-au trasformat, în ochii tuturor, într-un antisemit şi rasist. Mai mult, Gibson a devenit persona non grata în ochii mai multor producători şi regizori cu care colaborase în trecut pe motiv că s-a folosit de cuvinte pe post de armă letală.

Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viața lui Iisus din Nazaret, respectă întocmai adevărul biblic. Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat și dus în cetatea Ierusalimului, unde preoții farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzații care Îi vor aduce condamnarea la moarte.

Iisus este dus în fața lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Palestinei, care ascultă acuzațiile ce Îi sunt aduse la cunoștință de către farisei. Conștient că se află în fața unui conflict politic, Pilat lasă soluționarea problemei în seama împăratului Irod. Acesta Îl aduce din nou pe Iisus în fața lui Pilat, care determină mulțimea să hotărască între Iisus și criminalul Barabas. Masele vor alege să îl elibereze pe Barabas și să îl condamne pe Iisus.

Hristos este predat soldaților romani și flagelat. De nerecunoscut, El este readus în fața lui Pilat, care Îl arată mulțimii, spunând parcă: “Nu este destul?” Nu este destul… Pilat se spală pe mâini și ordonă soldaților să facă ceea ce cere mulțimea.

Lui Iisus I se aduce crucea și I se ordonă să o poarte prin Ierusalim până pe Golgota, unde este crucificat. Aici are de înfruntat ultima ispită – teama că a fost părăsit de Tatal Său. O depășește însă în momentul în care o privește pe Maria, Sfânta Fecioara, și spune ceva ce doar Ea poate să înțeleagă pe deplin: „Săvârșitu-s-a.”

În momentul morții Sale, natura însăși se revoltă.

 • Urmărește trailerul filmului The Passion of the Christ/ Patimile lui Iisus

11. Filme crestine – Kingdom of Heaven / Regatul Cerului – anul 2005

Regizorul Ridley Scott este binecunoscut pentru superproductii precum Gladiator / Gladiatorul, Blade Runner sau Black Hawk Down / Elicopter la pamant. De data aceasta, el aduce pe marele ecran o perioada extrem de agitata si tulbure din istoria omenirii – cruciadele – si povestea unui tanar cavaler francez, Balian, la origine un modest fierar, pe care circumstantele il transforma in conducator militar si aparator al Ierusalimului.

Punctul de pornire in destinul eroic al lui Balian (Orlando Bloom) il constituie intalnirea cu un cruciat, cavalerul Godfrey of Ibelin (Liam Neeson). Dezvaluindu-i faptul ca este tatal sau, Godfrey ii arata lui Balian ce inseamna cu adevarat rangul de cavaler si il ia cu el in Regatul Cerului, in Sfanta Cetate a Ierusalimului.

În caz că nu era deja clar, creștinii și musulmanii și-o dau parte-n parte cu mult timp înainte ca respectivele religii să fie scutite de impozite. Așa că iată-l pe Ridley Scott, care ne aduce o poveste istorică epică, construită în jurul cruciadelor și al Pământului Sfânt. În rolul principal, Orlando Bloom ca fierar dintr-un sat francez, care descoperă că e, de fapt, fiul ilegitim al unui cruciat, Sir Godfrey (Liam Neeson).

Dincolo de conflictul religios strecurat în poveste, care, în mare, îl reflectă pe al nostru, filmul nu pare niciodată islamofob sau pro-creștin în numeroasele sale atitudini. Sunt doar multe lupte și vărsări de sânge.

 • Urmărește trailerul filmului Kingdom of Heaven

12. Filme crestine – The Nativity Story / Povestea nașterii Domnului – anul 2006

În Nazaret, adolescenta Maria este logodită cu tâmplarul Iosif. Maria este vizitată de un înger, care i-a spus că va împlini o profeție și va naște pe fiul lui Dumnezeu, salvatorul lumii.

Sarcina Mariei îi aduce disprețul comunității, în timp ce Iosif încearcă să îi convingă pe oameni de această poveste aparent extravagantă. Între timp, un recensământ obligă fiecare om și familie să se întoarcă în locul natal. Iosif și Maria pornesc într-o călătorie lungă și grea spre Betleem.

“Povestea nașterii Domnului” se bazează pe relatarea biblică a nașterii lui Iisus Hristos, eveniment care va schimba cursul istoriei omenirii.

 • Urmărește trailerul filmului The Nativity Story

13. Filme crestine – Apostle Peter and the Last Supper / Apostolul Petru şi cina cea de taină – 2012

Acțiunea filmului creștin se petrece în Roma, în anul 67 d.Hr., în vechea închisoare Mamertine, unde se află închis bătrânul Apostol Petru.

Cu trei zile înainte de a fi executat, Petru povestește temnicerului despre timpul pe care l-a petrecut cu Iisus și cum, dintr-un simplu pescar, a devenit un creștin veritabil.

 • Urmărește trailerul filmului Apostle Peter and the Last Supper

14. Filme crestine – Son of God / Fiul lui Dumnezeu – anul 2014

Filmul creștin „Son of God„, produs în anul 2014, este despre povestea vieții lui Iisus, de la nașterea sa în umila iesle din Bethleem, până la perioada adultă când a devenit cunoscut prin faptele și predicile sale, ce au dus la crucificare și la înviere.

Această dramă istorică prezintă faptele şi predicile Mântuitorului, care au condus la răstignire şi la înviere.

 • Urmărește trailerul filmului Son of God

15. Filme crestine – Noe/ Noah – anul 2014

Filmul creștin „Noe/ Noah“, poartă semnătura regizorului Darren Aronofsky, „un everu nu foarte credincios“, după cum însuşi s-a descris.

Filmul, bazat pe povestea biblică „Arca lui Noe“, în care un bărbat este ales de Dumnezeu pentru a duce la bun sfârşit o misiune de salvare a omenirii din calea unui potop apocaliptic, îl are ca protagonist pe Russell Crowe, căruia i se alătură actorii Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman, Anthony Hopkins şi Douglas Booth.

Premiera peliculei s-a bucurat de o „avalanşă“ de spectatori şi a ţinut piept unui „potop“ de controverse, căci, în urma proiecţiilor speciale, lungmetrajul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet.

 • Urmărește trailerul filmului Noe/ Noah

16. Filme crestine – Exodus: Gods and Kings / Exodus: Zei şi Regi – anul 2014

Cu Christian Bale, Sigourney Weaver, Joel Edgerton, Aaron Paul, regizorul Ridley Scott îşi duce spectatorii în vremuri imemorabile – la exodul evreilor din Egipt, care pleacă în căutarea Pământului Îngăduinţei, sub conducerea lui Moise, interpretat de Christian Bale.

Astfel, unul dintre cele mai palpitante fragmente din Biblie se bucură de o nouă ecranizare, cu efecte speciale de ultimă generaţie, în cel mai nou film biblic.

Produs cu un buget de 140 de milioane de dolari, Ridley Scott şi-a dus actorii şi echipa de filmare într-un arid lanţ muntos din Andalusia, la celebrele studiouri Pinewood din Londra şi în deşerturile marocane.

 • Urmărește trailerul filmului Exodus: Gods and Kings / Exodus: Zei şi Regi

17. Filme crestine – The Gospel of Mark / Evanghelia după Marcu – anul 2015

Drama “The Gospel of Mark” îl înfățișează pe Iisus ca pe un erou, exorcist, vindecător și făcător de minuni, dar care își păstrează secretul identității. Această producție epică, apreciată de criticii de film, a fost realizată pe parcursul a cinci ani și are la bază cele mai recente cercetări teologice, istorice și arheologice.

Filmul oferă o relatare autentică a poveștii lui Iisus, care se încheie cu mormântul gol, respectiv o promisiune a revenirii Mântuitorului pe Pământ.

 • Urmărește trailerul filmului The Gospel of Mark

18. Filme crestine – Full of Grace / Plină de grație – anul 2015

Filmul creștin, realizat în anul 2015, „Full of Grace” este povestea Fecioarei Maria din Nazaret în ultimele sale zile pe Pământ.

Maria ajută Biserica aflată la începuturi să își recâștige conexiunea divină cu Dumnezeu.

 • Urmărește trailerul filmului Full of Grace

19. Filme crestine – Mary Magdalene / Maria Magdalena – anul 2018

Acțiunea filmului religios se petrece în Iudeea, în anul 33 d.Hr. Maria este o tânără credincioasă din satul Magdala, care nu dorește să urmeze tradițiile și destinul femeilor, ci își dorește să fie liberă. După ce a respins o propunere de căsătorie, fratele și tatăl Mariei fac o exorcizare, având convingerea că tânăra este posedată de un demon.

Încercând să găsească o soluție, tatăl Mariei îi cere ajutorul lui Iisus, un vindecător ce câștigă faimă printre evreii din zonă, cu discursurile sale despre un regat al păcii și al iubirii. Uimită de carisma, personalitatea și cuvintele lui Iisus, Maria decide să-l urmeze în ciuda opoziției puternice a familiei sale.

În drama „Mary Magdalene”, rolul lui Iisus este interpretat de celebrul actor Joaquin Phoenix.

 • Urmărește trailerul filmului Mary Magdalene

20. Filme crestine – XL: The Temptation of Christ / Ispitirea lui Hristos – anul 2019

Următorul pe listă este un film care redă ispitele pe care Domnul Isus Hristos le-a avut de înfruntat din partea lui Satan, după ce a ţinut un post de 40 de zile.

„XL: The Temptation of Christ„ a fost realizat de către Faithwork Pictures, o companie de producţie independentă, care îşi propune să facă filme ce vor influenţa cultura pentru Hristos.

Acest film va fi o unealtă puternică pentru a-i aduce pe alţii la credinţă. Călătoria în deşert ar trebui să reprezinte o experienţă prin care să trecem fiecare dintre noi. Ne dorim ca toţi oamenii să înţeleagă importanţa pe care a arătat-o Hristos respingerii păcatului. El a făcut-o în timp ce a postit în pustie pentru 40 de zile şi 40 de nopţi. Gândiţi-vă la asta! Acesta este un subiect important.

 • Urmărește trailerul filmului XL: The Temptation of Christ

 

Vezi și ce sărbători sunt în calendar ortodox noiembrie 2019 și calendar ortodox decembrie 2019.

Citește și:

Filme SF – Top 20 filme SF pe care trebuie neapărat sa le vezi

7 filme de Crăciun pe care să le vezi împreună cu familia

5 filme pe care ar trebui să le vezi împreună cu sora ta