Fibrele Lycra sunt la origine fibre de elastan și principala lor calitate este elasticitatea. Ele au fost inventate în anul 1958, iar compania producătoare din Franța le-a înregistrat sub marca Lycra, care a devenit ulterior foarte populară.

Citește despre avantajele lor, dar și despre dezavantaje și poartă materiale cu fibrele Lycra doar atunci când este nevoie.

Principalele avantaje ale hainelor cu Lycra

Aceste fibre de elastan pot fi combinate cu diverse materiale de la o proporție de 2% până la 40%, de aceea hainele obișnuite din bumbac sau din alte fibre naturale capătă mai multă rezistență în timp și devin mai elastice.

Cel puțin în primele 6 – 18 luni de la purtare, hainele cu Lycra își păstrează elasticitatea, în funcție și de cât de des sunt purtate, și revin la forma inițială.

Materialele cu Lycra sunt mai rezistente și nu se șifonează la fel de ușor precum materialele din fibre naturale.

În plus, ele păstrează mai bine și culorile și nu se decolorează la spălat, decât dacă au fost folosite vopseluri de proastă calitate.

Un alt mare avantaj al acestor materiale este acela că absorb transpirația și umiditatea și ajută pielea să se usuce mai repede.

Ce dezavantaje au fibrele Lycra

Oricât ar fi de bune, hainele care au în compoziția lor aceste fibre au și dezavantaje. În primul rând, hainele prea strâmte care conțin fibrele Lycra nu lasă pielea să respire și mențin umezeala la nivelul pielii, fiind lipite de corp. Riscul să faci iritații sau mici infecții la nivelul firelor de păr și al glandelor sebacee este destul de ridicat, dacă porți astfel de haine zi de zi.

Între timp au fost inventate și alte materiale care ajută pielea să respire, de o calitate mult mai bună, așa cum este lyocell.

Ține minte și faptul că materialele cu Lycra sunt foarte sensibile la căldură. Ele se spală la temperaturi joase și se calcă de asemenea la temperaturi reduse sau chiar deloc. Cu cât este materialul mai fin, cu atât este mai puțin nevoie să fie călcat. Dresurile și colanții sau lenjeria de corp cu Lycra nu se calcă deloc.

De la căldură și transpirație, majoritatea hainelor albe cu Lycra se îngălbenesc în timp și nu se mai pot albi, indiferent de înălbitorii folosiți.

foto: 123rf.com