Persoanele comunicative, deschise și tolerante au mai multe avantaje în viață, arată studiul menționat. Femeile vorbărețe par să fie mult mai norocoase decât femeile introvertite, care nu își împărtășesc gândurile și ideile cu cei din jur.

Genele, cuvintele și longevitatea

Speranța de viață este legată de moștenirea genetică, dar și de anumiți factori care ne caracterizează, iar unul dintre ei este capacitatea de comunicare. Specialiștii care studiază genele longevității au demonstrat deja că acestea ajută la repararea ADN-ului și ne prelungesc viața.

Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină ”Albert Einstein”, precum și sociologii de la Universitatea Yeshiva susțin că longevitatea este influențată și de numărul de cuvinte pe care îl folosim zilnic.

Femeile vorbărețe, în general, dar îndeosebi cele care sunt mai tolerante, mai optimiste, cele care au o atitudine pozitivă și idei generoase au o calitate ridicată a vieții. Implicit, ele se bucură de un tonus mai bun, de energie și de o poftă de viață care influențează în cele din urmă voința de a trăi mai mult.

Ce spun nonagenarii

Studiul realizat în State și condus de dr. Nir Barzilai, s-a concentrat asupra nonagenarilor, îndeosebi asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 95 și 100 de ani. Au fost incluse în studiu 250 de persoane cu aceste vârste, iar rezultatele au fost uimitoare: cei care se considerau cei mai optimiști, erau și cei mai vorbăreți dintre ei, cei mai activi și cei mai pozitivi, cu o speranță de viață ridicată.

Ce înseamnă 15.000 de cuvinte pe zi? Femeile vorbărețe știu mai bine

Concluziile la care au ajuns cercetătorii americani vin în sprijinul unei teorii emise de psihiatrul spaniol Luis Rojas Marcos, publicată în cartea ”Suntem ceea ce spunem!”. Dr. Marcos susține că persoanele foarte comunicative și vorbărețe au un sentiment de împlinire puternic, sunt mai sănătoase și trăiesc mai mult.

Categoric, femeile sunt mult mai vorbărețe decât bărbații, ceea ce ne face să credem că ele au o speranță de viață mai mare. Și este adevărat! În general, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, iar acest lucru îl putem observa și singuri de-a lungul vieții.

Faptul are și o explicație pur științifică. La femei, ”proteina limbajului”, FOXP2, responsabilă cu plăcerea de a vorbi mult, se găsește într-un procent mult mai mare decât la bărbați. Drept pentru care o femeie poate să comunice cu 15.000 – 20.000 de cuvinte pe zi, în timp ce bărbații folosesc în medie 7.000 de cuvinte pe zi.

foto: 123rf.com