Citește și: Infarctul ucide. Tu știi câte vieți are inima ta?

Deşi starea de sănătate fizică a acestor persoane vârstnice era mai precară în comparaţie cu cea a membrilor mai tineri din familiile lor, aceştia prezentau o stare mentală mai bună, potrivit cercetării.”Mai multe cercetări au fost efectuate pe adulţi cu vârste înaintate, însă acestea s-au concentrat cu precădere pe genetică decât pe sănătatea lor mentală sau pe trăsăturile de personalitate”, a declarat unul dintre autorii pricipali, dr. Dilip Jeste, profesor de psihiatrie şi neuroştiinţe la Facultatea de Medicină a Universităţii din San Diego, California.

Dragostea de pământ și credința sunt motorul pentru a atinge vârste înaintate

”Principalele teme care au reieşit din studiul nostru, şi par să fie trăsături unice asociate cu o stare mai bună de sănătate fizică a acestei populaţii rurale, sunt optimismul, etica muncii, încăpăţânarea şi o puternică legătură cu familia, cu religia şi cu pământul”, a precizat Jeste. Dintre acestea, s-au remarcat afecţiunea faţă de pământ și credința. ”Dragostea persoanelor din acest grup faţă de pământul lor este o temă comună şi le oferă un scop în viaţă. Majoritatea încă efectuează munci în cadrul gospodăriilor şi al suprafeţelor de pământ. În plus, merg la biserică sau se roagă pentru binele celor care-i înconjoară”.

Sănătatea mintală e mai puternică

Oamenii de ştiinţă a descoperit de asemenea că aceste persoane vârstnice aveau capacități semnificativ mai bune în ceea ce priveşte încrederea în sine şi luarea deciziilor în comparaţie cu semenii lor de 50, 60 şi 70 de ani. ”Acest paradox al înaintării în vârstă susţine ideea că starea de bine şi (nivelul de) înţelepciune se accentuează proporţional cu vârsta, chiar dacă sănătatea fizică se deteriorează”, a adăugat Jeste. Cercetătorii au declarat că intenţionează să continue să monitorizeze persoanele participante la acest studiu, care ”nu doar supravieţuiesc, ci prosperă şi se dezvoltă”, pentru o mai bună ”înţelegere a sănătăţii şi a capacităţilor funcţionale la toate grupele de vârstă”.

Citrește și: