Pornim prin a va spune ca legislatia europeana interzice folosirea hormonilor, a antibioticelor sau injectarea carnii cu apa. Producatorii care nu respecta legile in vigoare sunt aspru pedepsiti, chiar si prin retragerea autorizatiei de functionare.

Cei care au lansat pe piata informatia alarmanta citau un raport al Autoritatii Europene pentru Securitatea Alimentelor si ii avertizau pe romani de pericolele la care se expun: un sistem imunitar slabit si riscul de a contracta boli grave.

Vestea a starnit panica pe piata, mai ales ca un consumator nu isi poate da seama singur daca puiul cumparat de la raft este tratat sau nu. Pentru asta este nevoie de analize speciale, care dureaza si sunt costisitoare.

 

Raportul de la care a pornit scandalul

 Producatorii avicoli, printre care si Iustin Paraschiv, actionarul majoritar a patru companii din domeniul producerii si comercializarii carnii, contesta si el informatiile si precizeaza ca legislatia in vigoare este respectata cu strictete.

Fapt confirmat si de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, potrivit careia raportul emis de Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentelor (EFSA), care poate fi consultat aici, nu contine informatia vehiculata in presa.

„Va informam ca, in Raportul EFSA dat publicitatii recent, nu se face vorbire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni etc., ci se vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale si europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice”, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), pentru agroinfo.ro.

UCPR a emis si un comunicat de presa in acest sens, in care se arata ca: Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi. Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de Comisia Uniunii Europene si care implica in aplicare costuri foarte ridicate pentru producatori. (…) Antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescriptia si supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice si pana la abatorizare se respecta ‘timpul de asteptare’, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice. Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne, cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism“.

Potrivit UCPR, stabilirea numarului de probe pentru control este aprobat printr-o decizie a Comisiei Europene si se face in functie de numarul de pasari din fiecare tara membra UE. In Romania, de exemplu, in 2016 s-au efectuat 2.397 de teste, dintre care 582 pentru depistarea de reziduuri antibiotice. Mai mult, precizeaza UCPR, in perioada 2010 – 2016 au fost procesate 4.320 de probe, dintre care doar trei au iesit neconforme – doua in 2014 si una in 2016, in aceste cazuri luandu-se masuri specifice.

Recoltarea probelor se face periodic si inopinat, sarcina picand in curtea celor de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Nu in ultimul rand, fermierii sunt obligati prin lege sa isi supravegheze in mod constant fermele, prin desfasurarea unor programe de autocontrol.

Așasar, raportul eliberat de Uniunea Europeana nu contine informatia care s-a viralizat in presa din Romania, iar producatorii si autoritatile romane neaga faptul ca ar folosi antibiotice in procesul de crestere a puilor. Iar rezultatele analizelor efectuate in ultimii sase ani par sa le dea castig de cauza.

 sursa foto: shutterstock.com