Autoritățile chineze au anunțat că două persoane sunt tratate de ciumă în China, potrivit CNN. Acesta este al doilea caz de ciumă înregistrat în acest an în această zonă

Cei doi pacienți diagnosticați recent cu ciumă pneumonică sau „ciuma plămânilor” provin din Mongolia Interioară și sunt tratați de medici la un spital din Beijing, a anunțat agenția de presă China Nouă (Xinhua).

Autorităţile chineze sunt în alertă și au luat măsuri drastice de prevenţie şi control, notează sursa citată. În luna mai, un cuplu de mongolezi a murit de ciumă bubonică au mâncat rinichi crud de marmotă, urmând un tratament popular în zonă, transmite CNN.

Potrivit medicilor, ciuma se dezvoltă în trei forme diferite.

  • Ciuma bubonica provoacă dureri prin umflare ganglionilor limfatici.
  • Ciuma septicemică infectează sângele, iar ciuma pneumnonică afectează plămânii.
  • Ciuma pneumonică, cea de care suferă cei doi pacienți chinezi, este considerată forma cea mai violentă. Netratată, această boală poate fi fatală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aproape 50 de milioane de oameni au murit de ciumă în Europa În Evul Mediu, epidemia de ciumă a făcut ravagii în Europa. Aproape 50 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli, „moartea neagră” fiind considerată una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii.
Odată cu inventarea antibioticelor, astfel de infecții pot fi tratate dacă sunt diagnosticate la timp. În perioada 2010 – 2015, peste 3.200 de cazuri de ciumă a fost înregistrate la nivel mondial, 584 dintre acestea fiind mortale, arată datele OMS. Epidemia de ciumă a făcut ravagii în Congo, Madagascar și Peru.

Cum se manifestă ciuma pneumonică

Ciuma pneumonică este o  afecțiune bacteriană gravă transmisă prin intermediul puricilor care poate fi fatală dacă nu este tratată din timp cu antibiotice. Cunoscută drept Moartea neagră în epoca medievală care a ucis nenumărați oameni, în prezent mai puțin de 5.000 de persoane sunt infestate anual cu această bacterie.

Bacteria numită Yersinia pestis este prezentă la rozătoare mici din zone rurale și semirurale și se transmite la oameni prin înțepături produse de puricii contaminați sau prin contactul direct cu rozătoarele.

Bacteria pătrunde în corp și se multiplică la nivelul plămânilor. Acest tip de ciumă este cel mai periculos și se transmite pe cale aeriană de la o persoană contaminată la alta.

Simptomele pot fi: