În anii 1940 s-a născut o nouă tendință. Un concept revoluționar de design care a schimbat dimensiunea bucătăriilor existente până în acel moment. La acea vreme, aceste încăperi erau foarte mici și erau destinate utilizării unei singure persoane. De atunci, ceea ce numim acum bucătărie s-a schimbat complet. Bucătăria este camera în care petrecem cel mai mult timp acasă și unde împărtășim momente de neuitat cu alți membri ai familiei sau cu prietenii.

Cauta pe emag mobilă bucătărie

Acest nou concept a fost numit „proiectare după zone de lucru”, ceea ce a adus cu sine triunghiul de lucru. Acesta este numele dat zonei formate din trei linii imaginare care unesc zona de depozitare a alimentelor, chiuveta și zona de gătit. Toate acestea ținând cont de faptul că în cadrul acestui triunghi vom fi gata să gătim și să avem cele mai remarcabile elemente ale bucătăriei la o distanță adecvată.

Depindem de mărimea bucătăriei, dar laturile acestui triunghi ar trebui să aibă o lungime cuprinsă între un metru și trei. În plus, calea dintre aceste trei zone ar trebui să fie liberă și fără obstacole care să ne faciliteze munca.

Seturi de mobilă bucătărie online, emag

Știind în ce constă, trebuie să ținem cont de spațiul pe care îl avem și, mai presus de toate, de distribuția acestuia. O bucătărie liniară nu este la fel ca o bucătărie în formă de L sau în formă de U. Iată câteva sfaturi pentru toate tipurile de bucătării:

1. Bucătării în linie:

Aici triunghiul este ușor distorsionat. Amplasând toate mobilierele și aparatele în linie, nu formăm această figură geometrică, dar este o opțiune bună în bucătăriile mai mici.

Aici trebuie să optăm pentru o locație practică, în care chiuveta să fie elementul central, lăsând frigiderul și zona de gătit în lateralele sale.

Este important de verificat (înainte de achiziționare) modul în care ușile aparatelor se deschid, pentru a nu încurca circulația și activitățile specifice.

Bucătăriile în linie prezintă un design simplist, comun pentru apartamente, mansarde și garsoniere. Totodată, această configurație se pretează cu ușurință și în locuințele de dimensiuni mai ample (vile).

2. Bucătării pe două laturi:

În acest caz, mobilierul și aparatele electrocasnice sunt orientate pe cei doi pereți opuși, astfel încât este mult mai ușor să optimizați spațiul. Aici idealul ar fi să localizați zona de depozitare (frigiderul) pe un perete și chiuveta, lângă zona de gătit, pe celălalt. Astfel, mașina de spălat vase și cuptorul nu se confruntă unul cu celălalt.

Bucătăria cu mobilă pe două laturi opuse reprezintă un spațiu extrem de funcțional, ce permite deplasarea fără efort în centrul triunghiul de lucru. Prin intermediul unor piese de mobilier atent alese, configurarea bucătăriei de acest tip devine cu ușurință o reprezentare a stilului modern și contemporan, perfectă pentru orice locuință.

3. Bucătării în formă de L:

După cum precizează și denumirea, aceste bucătării au forma literei L și sunt mobilate pe doi pereți perpendiculari. Planul unei bucătării în formă de L este dintr-un motiv întemeiat unul dintre cele mai populare și clasice. Este un design extrem de flexibil, care poate fi adaptat la diferite dimensiuni și stiluri de design. În plus, este unul dintre cele mai ergonomice modele de bucătărie. Această configurație de bucătărie facilitează crearea unui „triunghi de lucru”. Cu o distanță adecvată între cuptor, chiuvetă și frigider, această dispunere în formă de L va transforma gătitul într-o plăcere.

4. Bucătării în formă de U:

Aici ridicăm miza și avem la dispoziție un al treilea perete pentru a așeza mobila de bucătărie și electrocasnicele. Această situație ne permite să așezăm fiecare element pe un perete într-un cadru foarte confortabil și în care, de ce nu, mai mulți oameni se pot alătura muncii.

5. Bucătării cu insulă:

În spații foarte mari, putem alege chiar să includem o insulă în centru pentru a crește eficiența. Aici, trebuie să ținem cont de un perimetru liber de cel puțin 1 metru în jurul insulei pentru a lucra cu spațiu și confort mai mare.

Triunghiul bucătăriei depinde în cele din urmă de utilizarea personală pe care urmează să o oferim camerei. Nu există o regulă rigidă, dar este întotdeauna bine să ai un punct de plecare bun.

Pe scurt, avem spațiul și aranjamentul existent, cel mai important lucru este să creăm un spațiu confortabil, unde să lucrăm în largul nostru și să avem toate facilitățile la îndemână. Bucătăria este inima casei și, ca atare, trebuie să o structurăm.