Coroanele regale britanice reprezintă nu doar un tezaur inestimabil, ci și un simbol al unei case regale care a dominat Europa și lumea de secole. Bijuteriile Coroanei Britanice sunt, poate, cele mai prețioase din întreaga lume, iar coroanele purtate de regii Angliei conțin pietre și diamante cum rar mai vezi la alte curți regale.
Diamantul Koh-I-Noor
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/09/coroana-diamantului-Koh-I-Noor.jpg)
Una dintre coroanele Casei Regale Britanice, și anume coroana prințului consort este ornată cu celebrul diamant KOH-I-NOOR, dăruit de către sultanul Abdul Medjid Reginei Victoria. Diamantul a ajuns în posesia Casei Regale Britanice pentru sprijinul pe care britanicii l-au acordat Turciei (pe atunci Imperiul Otoman) în Războiul Crimeei (1853 – 1856).
Merită să amintim că prin acest război a fost oprită expansiunea Rusiei către Marea Neagră, iar la semnarea păcii Marea Britanie și Franța au sprijinit fondarea Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, ceea ce a pus bazele statului român de azi.
Coroanele regale și tiarele preferate de Regina Elisabeta a II-a
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/09/coroanele-regale-britanice-diamantul-Koh-I-NOOR.jpg)
Coroana pe care a purtat-o adesea fosta regină a Angliei este Imperial State Crown. Regina o purta în fiecare an la deschiderea sesiunii parlamentare, dar și la diverse ceremonii sau întâlniri de rang înalt.
Imperial State Crown este copia fidelă a coroanei purtată de Regina Victoria și a fost realizată în anul 1937 pentru Regele George al VI-lea. Această coroană spectaculoasă este realizată din aur și platină, ornată cu 2868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și 4 rubine.
Coroana imperială este deosebit de grea. La un moment dat, Regina Elisabeta a II-a a și spus că nu își permite să încline capul când o poartă, de teamă să nu-i frângă gâtul. De aceea, regina apărea în public sau la evenimentele culturale și sociale cu diverse tiare mai mici și mai ușoare, pe care le iubea foarte mult: Tiara cu safire albastre, în care este încorporat un safir care a aparținut mamei sale, Tiara Fetelor din Marea Britanie și Irlanda, cumpărată pentru Regina Maria din fondurile adunate de mai multe cluburi ale femeilor din regat, sau Tiara Belgiană cu Safire pe care și-a cumpărat-o singură.
Diamantul Cullinan decorează Imperial State Crown
Între toate pietrele prețioase ale coroanei se distinge celebrul diamant Cullinan II care are 317 carate. Acesta este supranumit a Doua Stea a Africii și a fost tăiat din celebrul diamant Cullinan, cel mai mare diamant descoperit vreodată, care avea 3106 de carate.
Alte bucăți mai mici din celebrul Cullinan se află încrustate în Sceptrul regal din perioada Regelui George al V-lea.
O altă piatră excepțională prinsă în această coroană este rubinul Prințesei Negre care are 170 de carate. Se spune că acest rubin era purtat de Regele Henric al V-lea în războaie.