Vrem, nu vrem, ne împărțim timpul, anii, lunile și zilele după calendarul roman, mai bine zis după calendarul gregorian, introdus de Papa Gregorio al XIII-lea, care a modificat calendarul impus de Iulius Cezar.

Inițial, romanii împărțeau anul în zece luni, iar primul calendar a apărut în vremea lui Romulus, spune legenda. El a botezat prima lună martie, după numele tatălui său Marte, zeul războiului. În vremurile vechi, Revelionul se sărbătorea la 1 martie și romanii petreceau atunci câte o săptămână întreagă.

A doua lună a anului era aprilis, urmată de maius și iunius, numite după diverse zeități din panteonul roman. Alții numeau lunile anului în ordinea lor cronologică și anume secunda, quintilis pentru cea de a cincea, sau sixtilis pentru cea de a șasea.

De aceea s-au păstrat numele de septembrie, a șaptea lună, octombrie, noiembrie și decembrie, care era ultima, a zecea lună.

Ordinea și numele lunilor, instituite de al doilea împărat

Cel de al doilea împărat al Romei, Numa, a fost cel care a cerut ca anul să fie împărțit în 12 luni și a mai adăugat lunile ianuarie și februarie la început. Astfel, lunile au fost decalate, dar septembrie sau octombrie și-au păstrat numele, deși nu mai sunt a șaptea și a opta lună.

Ianuarie și-a luat numele de la Ianus, zeul începuturilor și al sfârșiturilor. Iar februarie a fost botezată după februum, un ritual de purificare pe care romanii îl practicau la sfârșitul iernii.

La mijlocul lunii februarie, romanii sărbătoreau Lupercalia, un soi de ritual îmbinat cu petreceri, dansuri și alegorii prin care purificau orașul și chemau primăvara cu forța ei fertilă și creatoare.

Lunile primăverii, numite după zeițele frumuseții și ale iubirii

Se presupune că luna aprilie a fost botezată de romani după zeița Afrodita, pe care ei au împrumatat-o de la greci, unde numele ei avea la bază cuvântul aphros. Afrodita a fost mama lui Eneas, care și-a găsit refugiul în Italia și a pus bazele cetății mitice Lavinium, Roma de azi.

Luna mai a fost numită după nimfa Maia, care reprezenta pământul, iar iunie, după zeița Junona, patroana Romei, a femeilor și a căsniciilor. Toate trei se numără printre cele mai darnice și frumoase zeități romane.

Află de unde vin denumirile populare pentru lunile anului

sursa foto: 123rf.com